S-a stins din viață Constantin Livadaru, un renumit iconograf botoșănean

S-a stins din viață Constantin Livadaru, un renumit iconograf botoșănean

Joi, 3 decembrie 2020, s-a stins din viață la numai 42 de ani, în urma unui stop cardiac, Constantin Livadaru, artistul botoșănean care a pictat sute de icoane și a restaurat biserici vechi.

Născut la 9 aprilie 1978, Constantin Livadaru a fost masterand al Universității de Artă „George Enescu” din Iași, specializarea restaurare și conservare, iar pasiunea pentru  iconografie a luat naștere încă din copilărie. La 13 ani, a avut prima întâlnire cu arta iconografică, fiind fascinat de chipurile îngerilor și ale apostolilor.

Constantin Livadaru a urmat cursurile Liceului de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani unde a avut norocul să întâlnească iconari cu tradiție care l-au ajutat să pătrundă în tainele acestei meserii.

În adolescență, a luat la pas toate mănăstirile, a studiat picturile murale și icoanele vechi și a lucrat în tabere cu tematică religioasă, unde a realizat zeci de icoane pe care le-a dăruit prietenilor sau le-a donat bisericilor de la sate.

Prietenii apropiați sunt devastați de moartea prematură a artistului.

„La 42 de ani de viață,  a murit un BĂRBAT frumos ca un Adonis , cumințit de iubirea nevestei dragi, pătruns de religie și de autentica credință,  prețuit de un profesor aparte, Stanciu Gheorghe,  de un prieten de suflet precum artistul Liviu Șoptelea, de colegi artiști ori prieteni... de ocazie...  Constantin Livadaru... Viața  unește,  oameni limitați și moartea ... despart... Lumina acestui OM frumos,  confundat cu Dumnezeu după o agapa amicala la Tabăra de la Mănăstirea Agafton, rămâne. 

Un participant la o tabără, într-o  ,,încețoșată" noapte, întâlnindu-se cu îngerul de acum - Costică,  exclamă  extaziat și profund emoționat de fizionomia bonomo-divină a acestuia: O, Doamne!... Nu , eu sunt doar... Costică...  răspunde  el... Cei care au fost acolo, atunci, au trăit clipă... eu relatez doar povestea... poveștilor  ...  Trebuia să aduci lucrări la Anuală... până  pe 8 decembrie... Las că  ne întâlnim noi ... trebuia să te ții de cuvânt, da...?!”, este mesajul de adio transmis de muzeograful, Ana Coșereanu.

Constantin Livadaru era căsătorit și avea un copil.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Anca Savel

Asociația „Grup Civic” Botoșani are nevoie de sprijin financiar. Daniel Câșlariu: „Statul nu merită să primească cei 3,5% din impozitul dumneavoastră”

Joi, 21 Ianuarie 2021
696

Daniel Câșlariu, președintele Asociației „Grup Civic” Botoșani, a lansat de curând rugămintea tututror celor care vor să îi sprijine financiar demersurile, de a dir...

21 ianuarie, ziua în care a fost botezat Mihai Eminescu. Unde poate fi admirată cristelnița

Joi, 21 Ianuarie 2021
321

21 ianuarie reprezintă ziua în care „Luceafărul” poeziei românești, Mihai Eminescu, a fost creștinat.Botezul său s-a făcut pe 21 ianuarie 1850, la Biserica Uspenia (A...

(Foto) Zeci de familii din județul Botoșani au primit donații din partea unor asociații

Joi, 21 Ianuarie 2021
426

Mai multe familii cu o situație financiară precară din județul Botoșani, au primit zilele acestea numeroase donații constând în articole de îmbrăcăminte, jucării și al...