Revoluție culturală: un robot slujeşte într-un templu budist din Japonia!

Revoluție culturală: un robot slujeşte într-un templu budist din Japonia!

Un robot, numit Kannon, după zeitatea budistă a milosteniei, slujeşte în templul Kodaiji din Kyoto.

Adesea, religiile par a se afla de partea baricadei care valorizează viaţa oamenilor şi priveşte cu scepticism, mai mult sau mai puţin sănătos, utilizarea tehnologiei în diferite aspecte ale vieţii.

Călugării budişti de la templul Kodaiji au făcut însă un pas înainte şi au acceptat inevitabilitatea schimbării, mai exact, ei au acceptat ca un robot să conducă unele servicii religioase, notează Techxplore, citată de Descoperă.ro .

Androidul Kannon, numit astfel după zeitatea budistă a milosteniei, ar putea pe viitor, folosind inteligenţa artificială, să atingă înţelepciunea absolută cu ajutorul unor unităţi de stocare adecvate. „Acest robot nu va muri vreodată, va continua să se îmbunătăţească şi să evolueze”, a declarat preotul Tensho Goto.

„Cu ajutorul inteligenţei artificiale, sper că va căpăta foarte multă înţelepciune pe care să o folosească pentru a ajuta persoanele aflate în dificultate. El schimbă faţa budismului”, a mai adăugat Goto.

Kannon a început să slujească la începutul acestui an şi este produsul colaborării dintre călugării templului Kodaiji şi profesorul de robotică Hiroshi Ishiguro de la Universitatea Osaka.

În ceea ce priveşte detaliile tehnice, acest robot este acoperit doar în zona mâinilor, a umerilor şi a feţei cu silicon care imită pielea umană, restul componentelor acestuia aflându-se la vedere.

Robotul recită mantrele budiste în limba japoneză, traducerea acestora făcându-se pe un ecran din spatele acestuia în limbile engleză şi chineză.

Călugării speră că astfel de androizi vor putea să îi ajute să reducă distanţa dintre ei şi generaţiile tinere. „Tinerii probabil sunt de părere că templele sunt locuri pentru înmormântări şi pentru căsătorii”, mai spune călugărul Goto.

„Scopul budismului este uşurarea durerii. Societăţile moderne aduc cu ele noi forme de suferinţă, dar scopul nostru a rămas acelaşi de 2.000 de ani”, explică călugărul Goto.

În ciuda entuziasmului unor călugări precum Goto, Kannon a fost primit şi cu neîncredere sau chiar considerat o aberaţie. Conform călugărilor de la templu, acestea veneau în principal din partea turiştilor occidentali. „Japonezii nu au prejudecăţi faţă de roboţi, am fost crescuţi cu benzi desenate în care roboţii sunt prietenii noştri. Vesticii gândesc diferit”, a declarat Gato, mai scrie Descoperă.ro.

În plus, un reportaj video realizat de colegii de la Deutschewelle în limba engleză pare mai mult decât elocvent. Postat pe youtube.com, reportajul beneficiază de traducere în limba română, dar după setări manuale. Ca de obicei, traducerea nu este strălucită, dar vă puteți da seama cât de mare este diferența culturală între țări puternic industrializate și România.

(Sursa: Descoperă.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Actorii botoșăneni care au călcat pe covorul roșu de la Cannes revin în Botoșani! (Foto)

astăzi, 11:55
53

Comunitatea Rușilor Lipoveni din Botoșani, împreună cu Uniunea Armenilor din România - sucursala Botoșani, invită publicul pe 24 martie, la ora 12.30, în Sala “Eminescu&rd...

Mesaj devastator pentru politicieni de la copilul unor români care muncesc în Italia: ”I-au înstrăinat pe părinții mei!” / ”Noi o să fim puterea țării!”

astăzi, 11:25
100

La doar 15 ani, Denis, un adolescent de origine română născut și crescut în Italia, a devenit subiectul unei dezbateri intense după ce a postat pe rețelele de socializare un mesaj pat...

S-au oprit sau nu căutările lui Ayan pe timpul nopții? Mărturisirea unui localnic: ”Aici pot confirma!” (Foto)

astăzi, 10:34
1106

Din fericire, copilul a fost găsit luni de către polițiști. Micuțul era nevătămat, fiind predat imediat medicilor pentru a fi evaluat medical.Dispărut de duminică, în jurul orei 15....