Reguli de aur ale securitatii atunci cand se utilizeaza o retea sociala

Reguli de aur ale securitatii atunci cand se utilizeaza o retea sociala

 Retele Sociale  

Conform companiei ESET, furnizor global de solutii de securitate printre care si celebrul antivirus NOD 32, circa 100 milioane de utilizatori Facebook, din jumatatea de miliard existenta, au fost private de date personale, bresa de securitate tintita de catre infractorii online fiind comanda “Like, (Imi place!) prin care posesorul de cont  accepta în listă noi prieteni.

Dramatica a fost raspandirea inselatoriei prin care capcana propusa utilizatorului era cea de a a actiona butonul “Like pe subiecte de tipul “The truth about Coca Cola sau “Teacher nearly killed this boy video. Multe din aceste aplicatii, prin care se escrocheaza utilizatorii Facebook, dar si alti viermi de retele sociale, sunt utilizati fie ca instrumente de marketing, fie inlesnesc calea prin care infractorii cibernetici inseala utilizatorii neprevazatori.  “Acesti infractori au continuat sa exploateze utilizatorii Facebook, trimitand mesaje spam de pe conturile lor sau raspandind propriile linkuri infectate in interiorul retelei sociale. Utilizatorul nici macar nu trebuie sa remarce neaparat usor aceste evenimente dupa utilizarea unei astfel de aplicatii.“ se arată în comunicatul ESET.

Totodata acestia ne sugereaza si cateva "Reguli de aur" prin care putem evita astfel de neplaceri:

Ajustati nivelul de intimitate al contului Facebook: permiteti numai prietenilor in care aveti incredere deplina sa va vizualizeze complet profilul, folositi nivele reduse de acces pentru ceilalti. In configuratia oferita de Facebook puteti alege incremental ce doriti sa protejati, in functie de persoana sau de grup: actualizarile de status, postarile de la wall, informatiile personale sau fotografiile. Ocazional, Facebook schimba optiunile de modificare a nivelului de intimitate, intotdeauna re-evaluatile cu atentie. Daca descoperiti in lista de prieteni o persoana care nu este de incredere – inlaturati-o.

Evitati sa utilizati link-uri care va sunt trimise: De vreme ce nu ati deschide niciodata un link suspicios primit prin e-mail, chiar trimis de catre un prieten, ar trebui sa exersati aceiasi atitudine si pe Facebook. Mesajul poate sa fie trimis in realitate de un hacker si nu de catre prietenul dumneavoastra.

Acceptati in lista de prieteni numai persoane pe care le cunoasteti: utilizatorii trebuie sa evite sa accepte in lista de prieteni persoane pe care nu le cunosc si in nici un caz nu ar trebui sa le acorde acestora acces la vizualizarea profilului complet. Trebuie sa pastrati mereu in minte ce informatii poate accesa fiecare si ce informatii nu.

Informatiile publicate vor fi disponibile intotdeauna: nu trebuie sa considerati ca atunci cand stergeti o fotografie sau intregul cont social toate informatiile vor fi sterse pentru totdeauna. Fotografiile dumneavoastra si informatiile pot fi demult salvate pe computerul altcuiva. Intotdeauna ganditi-va de doua ori asupra informatiilor si fotografiilor pe care le faceti publice.

Manifestati prudenta atunci cand instalati aplicatii Facebook: multe din aplicatiile dezvoltate de terte parti pot fi in slujba infractorilor cibernetici si cad in categoria nedorita de spam. Nu doriti in nici un fel sa impartasiti informatii personale cu aceste entitati.

Ganditi-va inainte de a da click: inainte de a da click pe butonul “like, ganditi-va. Prietenii dumneavoastra pot fi infectati cu un vierme clickjacking. Debuteaza cu un buton “like si se sfarseste cu dumneavoastra trimitand mesaje spam altora. Daca doriti sa inlaturati acest vierme trebuie sa stergeti mesajul infectat din “status-ul pe care il aveti, apoi de pe wall si sa verificati in configuratia aplicatiilor din contul personal in cautarea unor aplicatii suspecte.

mai multe detalii aici!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
20

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
63

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...

PSD-iștii din Botoșani și-au depus candidaturile pentru Primărie și Consiliu Local! Cosmin Andrei: „Mi-au cerut să candidez în continuare” (foto, video)

astăzi, 18:49
126

Cosmin Andrei, primarul în funcție al municipiului Botoșani, și-a depus candidatura pentru Primăria Botoșani. Tot astăzi a fost depusă și lista de candidați pentru consilieri municipali...