Protest cu huiduieli în fața Prefecturii! "Hoții!", "Comuniștii!"- FOTO, VIDEO

Protest cu huiduieli în fața Prefecturii! "Hoții!", "Comuniștii!"- FOTO, VIDEO
Zeci de cetățeni din comuna Vlădeni, în frunte cu primarul Voicu Murariu, au protestat, joi, în fața Instituției Prefectului. Oamenii au venit cu pancarde pe care au scris "Nu ne furați pământul", "Jos comuniștii", "Hoții", cerând autorităților să le facă dreptate, miza fiind o suprafață de teren de aproximativ 30 de hectare, aflată la limită cu orașul Bucecea.

Oamenii spun că terenurile au fost înainte pe raza comunei Vlădeni, dar în urma unei inventarieri cadastrale din perioada comunistă au trecut la orașul Bucecea.

"Protestăm pentru dreptate și împotriva celor care încă sunt surzi și orbi, a celor care nu vor să respecte legea, și nu vor să facă dreptate atât pentru țărani, cât și pentru biserică. Sunt unii care după atâția ani încă nu au înțeles că dreptul omului este sfânt, vor acum să dezmoștenească generații de țărani din satul Mândrești, să le ia pământurile pe care le țin din 1991 fără să fie deranjați de nimeni, fără să aibă nimeni pretenții asupra lor și acuma s-au găsit unii care se prelevă de niște legi comuniste și lacune ale legii ca să le ia pământul acestor țărani. Comisia locală de la Bucecea a făcut un titlul de proprietate Parohiei Călinești, noi susținem și dreptatea bisericii, iar cei care au furat pământul parohiei ăia să dea socoteală și să dea pământul parohiei acolo unde a fost. Am înțeles că au făcut tot felul de afaceri cu pământul bisericii și acum dă la biserica pământul cetățenilor din Mândrești", a spus primarul Voicu Murariu.

Acesta a mai acuzat că primarul orașului Bucecea, Andron Țâmpău, a refuzat în mod sistematic că predea respectiva suprafață de teren la comuna Vlădeni, deși au fost făcute numeroase demersuri să se predea în baza unui protocol între cele două unități administrativ-teritoriale.

"A spus că nu vinde de la Bucecea la Vlădeni. Este o aberație colosală", a mai spus primarul din Vlădeni.

"De la Bucecea au făcut un titlu de proprietate pe numele unei parohii, pe o suprafață de 11 hectare, suprapunându-se peste circa 35 de oameni deocamdată care au titlu de proprietate din 1991. Parohia de la Călinești care cere pământ după 26 de ani nu văd niciun motiv să ceară pământul respectiv. Cred că au fost niște titluri de proprietate făcute la masa verde, că trebuiau să anuleze întâi titlurile de proprietate ale celor care zic că au intrat abuziv. Întâi se pune în posesie, apoi se pune în proprietate", a spus unul dintre protestatari. 

Prefectul Dan Nechifor consideră că, în momentul de faţă, cel mai bun cadru de soluţionare a conflictului dintre locuitorii din Vlădeni şi Bucecea, este oferit de Comisia Judeţeană de Fond Funciar. În prima şedinţă a autorităţii judeţene, reprezentanţii celor două unităţi administrativ-teritoriale vor fi invitaţi, cu documentele necesare, pentru a-şi expune punctele de vedere şi a căuta, alături de membrii comisiei judeţene, soluţii aşteptate de cetăţenii nemulţumiţi. 
Disputarea suprafeţei de teren de către ambele UAT- uri reprezintă o situaţie care, dacă nu-şi poate găsi soluţii prin intermediului unui eventual protocol, mai poate fi reglementată doar de către instanţele judecătoreşti. 

Pentru a nu ajunge aici Comisia Judeţeană va încerca medierea unui protocol de compensare a terenurilor între cele două UAT-uri. Dar eu îmi permit să pun întrebarea de ce a apărut această situaţie tocmai acum, şi de ce, în cei peste 20 de ani de când terenul respectiv este folosit în termeni incerţi, nu s-a ridicat această problemă în cadrul Comisiei Judeţene de Fond Funciar? Dacă s-ar fi făcut, în toţi aceşti ani se găsea o soluţie, iar acum oamenii nu pichetau cu sufletul la gură ci îşi lucrau pământurile. Vom afla mai multe discutând cu ambele părţi implicate şi analizând documentele., a declarat prefectul Dan Nechifor. 











 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
5

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...

(P) Relansare monumentală: ReduceriPreturi.ro reînvie după zece ani

astăzi, 13:46
27

ReduceriPreturi.ro, unul dintre pionierii ofertelor online, se întoarce după zece ani de pauză cu o nouă viziune și o abordare modernizată. Relansarea include funcționalități îmbun...

Îl mai țineți minte pe Aron Bălan, spaima șoferilor din Botoșani?

astăzi, 13:12
150

Un tânăr care are la activ sute de fapte de furt comise pe raza județelor Suceava și Botoșani a fost condamnat miercuri, 24 aprilie, de magistrații de la Judecătoria Gura Humorului, î...