SURPRIZĂ! Bob Dylan a primit Premiul Nobel pentru Literatură 2016!

SURPRIZĂ! Bob Dylan a primit Premiul Nobel pentru Literatură 2016!
Cântăreţul Bob Dylan a primit joi, 13 octombrie, Premiul Nobel pentru Literatură pe 2016, pentru crearea unor noi maniere de expresie poetică în cadrul marii tradiţii a muzicii americane, informează site-ul oficial al acestor prestigioase distincţii.

Numele laureatului Nobel pentru literatură din acest an a fost anunțat într-o conferință de presă, la Stockholm, de Sara Danius, secretarul permanent al Academiei Suedeze, scrie News.ro.

Anul trecut, premiul Nobel pentru literatură a fost atribuit scriitoarei bieloruse Svetlana Aleksievici "pentru scrierile ei polifonice, memorial al suferinței și curajului în epoca noastră", potrivit motivației prezentate de Comitetul Nobel.
Laureatul Nobel primește o diplomă, o medalie din aur și un cec în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 832.000 de euro).

Ceremoniile oficiale de înmânare a premiilor Nobel vor avea loc la Stockholm și Oslo pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului acestor distincții, industriașul și filantropul suedez Alfred Nobel (21 octombrie 1833 – 10 decembrie 1896).

 
Robert Allen Zimmerman, pe numele de scena Bob Dylan, s-a născut la data de 24 mai, 1941, în oraşul Duluth din Minnesota. Este textier şi cântăreţ american, poet şi DJ ce a fost timp de cinci decade, o figură majoră în lumea muzicii.
În timpul carierei sale de textier, interpret şi producător, Dylan a fost răsplătit cu multe premii. În anul 1999, Dylan a fost inclus în Top 100: Cei mai importanţi oameni ai secolului, iar în 2004, s-a clasat pe locul doi pe lista revistei Rolling Stone în topul "Cei mai mari artişti din toate timpurile". În ianuarie 1990, Dylan a primit titlul de Comandant de Arte şi Litere de către Ministrul Culturii al Franţei, Jack Lang; în 2000, a primit premiul Polar Music oferit de Royal Swedish Academy of Music; iar în 2007, lui Dylan i s-a oferit titlul de Prinţ de Asturia în Spania, titlu oferit de către Fundación Príncipe de Asturias.

A fost nominalizat de mai multe ori la Premiul Nobel pentru Literatură.

În 2008, Dylan a primit Premiul Pulitzer pentru "impactul profund ce l-a avut asupra muzicii curente şi asupra culturii americane marcat prin compoziţiile însufleţite cu o extraordinară putere poetică".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu botoșăneanca Simona Radiș în barcă: România câștigă Aurul la ”proba-regină” de 8+1, la Europenele din Ungaria!

astăzi, 16:08
15

Echipajul de 8+1 al României, format din Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Lehaci, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrânceanu, Simona Radiș și Victoria Petreanu a adus ță...

Botoșăneanul Gheorghe Sorescu, alături de noua generație de jandarmi! (Foto)

astăzi, 15:56
30

Cei 148 de elevi ai promoției aprilie 2024 de la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi "Petru Rareș" Fălticeni se îndreaptă către un capitol nou al vieții lor, plini de entuz...

38 de ani de la dezastrul de la Cernobâl. La Botoșani ”bate-un vânt ciudat…” (Foto)

astăzi, 14:26
322

Pe 26 aprilie 1986, la ora 01:23 noaptea, cel de-al patrulea reactor al centralei nucleare a explodat. O explozile care a degajat emisii puternic radioactive, nori întregi începând c...