Procurorii au explicat de ce Iliescu conducea tara la Revolutie: A reactivat in functii mai multi generali aflati in rezerva si a constituit tribunalul care i-a condamnat pe sotii Ceausescu

Procurorii militari au extins marti ancheta in cazul lui Ion Iliescu pentru infractiunea de crime contra umanitatii pentru intervalul 22 - 27 decembrie 1989, fapte facute in calitate de presedinte al CFSN.

Procurorii au explicat de ce Iliescu conducea tara la Revolutie: A reactivat in functii mai multi generali aflati in rezerva si a constituit tribunalul care i-a condamnat pe sotii Ceausescu

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a exercitat de facto puterea executiva si legislativa centrala in Romania in perioada 22 - 27 decembrie 1989, cand a ocupat functia de presedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale. El este acuzat ca in aceasta perioada a dat mai multe decizii diversioniste.

Procurorii militari au extins marti ancheta in cazul lui Ion Iliescu pentru infractiunea de crime contra umanitatii pentru intervalul 22 - 27 decembrie 1989, fapte facute in calitate de presedinte al CFSN.

Consiliul s-a comportat ca un Guvern, pana la aparitia Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, cand presedintele Consiliului a primit rolul unui sef de stat, iar atributiile legislative ale Consiliului au fost separate de cele executive.

Ion Iliescu s-a prezentat, marti dimineata, la sediul Parchetului General, pentru a i se comunica oficial ca a fost extinsa ancheta in Dosarul Revolutiei.

Acuzatiile procurorilor

Potrivit procurorilor, Ion Iliescu, in calitate de initiator si coordonator al comandamentului unic de conducere (organism politico-militar) iar, mai apoi, in calitate de presedinte al CFSN (care si-a subordonat Consiliul Militar Superior), ar fi acceptat si oficializat masuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist.

Autoritatea lui Iliescu, pentru toata perioada de dupa 22 decembrie 1989 orele 16:00, ar rezulta din multitudinea deciziilor acestuia, dintre care unele cu caracter strict militar.

"Printre aceste decizii se numara reactivarea general (r) Militaru Nicolae si numirea acestuia in functia de ministru al apararii, schimbarea din functie a general lt. Stanculescu Victor Atanasie, eliberarea din functie a generalului Guse Stefan si numirea sa pe una inferioara, constituirea Tribunalului Militar Exceptional ce i-a judecat pe sotii Nicolae si Elena Ceausescu si aducerea din rezerva, respectiv numirea in functii de comanda a mai multor generali", arata procurorii militari.

Care sunt deciziile diversioniste

"Deciziile diversioniste" ar fi avut caracter general, fiind vizate toate centrele urbane importante ale Romaniei.

Acestea s-au materializat prin:

- deplasarea unor efective militare (eterogene, inclusiv din punctul de vedere al comenzii militare), complet echipate de lupta, inclusiv cu armament greu, in mod voit fara o eficienta coordonare, in interiorul marilor aglomerari urbane ale tarii;
- darea de ordine privind deplasarea unor unitati militare pe timp de noapte, fara asigurarea comunicarii necesare cu celelalte unitati militare dispuse deja in teren;
- solicitarea repetata prin intermediul TVR ca populatia civila, partial inarmata, sa participe activ la apararea unor obiective urbane importante.

Aceste actiuni s-au desfasurat pe fondul psihozei teroriste generalizate induse prin raspandirea in mod repetat a unor informatii false privind actiuni ostile, intense si diversificate, apartinand "dusmanului terorist".

Informatiile ar fi fost diseminate prin intermediul comunicatiilor militare si civile.

Iliescu nu a dat declaratii

Fostul presedinte a ajuns la Parchet la ora 09:10, insa a refuzat sa raspunda intrebarilor adresate de jurnalisti. Acelasi a fost cazul si la iesirea din sediu, dupa mai putin de o ora.

Iliescu era suspect deja de infractiuni contra umanitatii in perioada 27 - 31 decembrie 1989, marti fiindu-i comunicat ca perioada de cercetare s-a extins, respectiv 22 - 27 decembrie 1989.

Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu, a declarat ca fostul presedinte al Romaniei se considera nevinovat in dosar si ca acesta a fost de buna credinta. El a fost asteptat la iesire de un contestatar, care i-a strigat: "Criminalule!".

"Dupa cum ati observat in dosarul cu Mineriada, scenariul e acelasi. A fost anuntat de catre procurorul general faptul ca acel dosar va ajunge in instanta, au fost stabilite niste termene. Acelasi lucru se intampla si astazi in Dosarul Revolutiei. Dosarul va ajunge in instanta, asta v-o spun eu din perspectiva mea si din experienta pe care o am", a spus avocatul citat de News.ro.

Intrebat daca fostul presedinte se astepta sa fie pus sub acuzare in acest dosar, aparatorul lui Iliescu a raspuns: "Nimeni nu se asteapta sa fie pus sub acuzare. Nici dumneavoastra nu cred ca ati avea astfel de asteptari, indiferent in ce situatie v-ati afla din perspectiva penala. La momentul ala credeti ca cineva se gandea ca peste 30 de ani o sa raspunda pentru o chestiune care la ora aia i s-a parut onesta si absolut corecta?", a mai spus Adrian Georgescu. Citeste mai departe...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...