Printul Charles, fermecat de o tesatoare din Romania

Printul Charles, fermecat de o tesatoare din Romania
Are un razboi de tesut vechi de zeci de ani, dar pasiunea pe care o pune cand lucreaza i-au facut celebre tesaturile in toata Europa. Este povestea unei sibience de la care insusi printul Charles a comandat perdele si stergare pentru conacul sau de la Malancrav. Mostenitorul tronului Marii Britanii a vizitat-o acasa si a fost de-a dreptul fascinat.

La Malancrav, printul Charles a gasit si omul potrivit pentru a decora resedinta regala de la Windsor. Este vorba de Elena Neagu, o femeie in varsta de 55 ani, singura din sat care tese manual, la razboi, perdele, covoare si broderii traditionale.

Ea a realizat toate tesaturile de la conacul Apafy,  iar in prezent lucreaza pentru suita printului, dar si a oamenilor de afaceri englezi, la comenzi de covoare si perdele, potrivit Realitatea Tv.

Elena Neagu isi realizeaza cu rabdare tesaturile intr-un atelier improvizat in casa parinteasca a sotului. "Acesta este modelul partea de jos, bordura si imbinate cu dantela, dantela este facuta de mana, am facut-o cu croseta, nu este nimic facut mecanic, totul este manual", spune Elena Neagu.

In tinerete, Elena a fost pe rand contabila, educatoare si profesor suplinitor, dupa care a ajuns asistent maternal. Totul s-a schimbat in 1996, cand la Malancrav a ajuns un profesor englez care isi facea lucrarea de doctorat cu tema tesaturi din mai multe tari. Asa a scos razboiul de tesut, mostenit de la parinti.

In timp, faima ei a depasit granitele Romaniei, iar in prezent se poate mandri ca a facut perdele si stergarele din conacul renovat la Malancrav de fundatia printului Charles.

"Asta este prima intalnire cu printul, aici ma intreaba de ce nu am adus aparatul cu care am tesut, i-am spus ca este ceva mare, aici eram la cetate la Saschiz", a spus Elena Neagu.

Ulterior, printul Charles a venit la locuinta ei sa-i vada razboiul de tesut si sa afle modul in care functioneaza. La razboi, lucreaza doar cu bumbac, cumparat de la fabrica din Talmaciu, dupa modele sasesti vechi de mai bine de o suta de ani, mostenite de la tarancile sasoaice, iar dantela o face tot de mana.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Licitație organizată de Primăria orașului Flămânzi, pentru reabilitarea unei școli, a 30 de case și amenajarea unui Centru Comunitar

astăzi, 13:15
48

Municipalitatea orașului Flămânzi a demarat procedurile de licitație pentru atribuirea contractului de proiectare a lucrărilor incluse în proiectul „Măsuri integrate pentru redu...

Și polițiștii s-au săturat de funcționari! Sindicaliștii cer MAI să înceapă reforma cu funcționarii care au statut de polițist!

astăzi, 13:09
88

Funcționarii din MAI cu statut de polițiști beneficiază de toate drepturile polițiștilor, inclusiv de pensii militare și de pensionarea la 47 de ani, dar sindicatele își doresc ca aceșt...

Bani de la bugetul de stat: PSD a cumpărat „pachete turistice” de aproape 200.000 de euro, liderii USR și-au plătit diurnă dublă

astăzi, 12:55
119

Curtea de Conturi a României a descoperit că PSD a cumpărat mai multe pachete turistice, din sumele de bani provenite de la bugetul de stat, drept subvenție pentru partidele politice, dezvăl...