Prim-procurorul DIICOT Botoșani: "Infractorii sunt tot mai specializați în ceea ce privește contrabanda și găsesc metode inedite"

Prim-procurorul DIICOT Botoșani: "Infractorii sunt tot mai specializați în ceea ce privește contrabanda și găsesc metode inedite"

Prim-procurorul Biroului Teritorial din Botoșani al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Lăcrămioara Holcă, a atras atenția, vineri, în cadrul întâlnirii ce a avut loc la Instituția Prefectului, privind traficul ilicit de mărfuri, că la nivelul județului Botoșani fenomenul contrabandei este în creștere.

Lăcrămioara Holcă a precizat că bunurile care fac obiectul traficului ilicit sunt în special bunurile puternic accizabile, cum ar fi țigările, băuturile alcoolice, dar și produsele petroliere, care determină o creștere semnificativă a prețurilor acestora în România, spre deosebire de alte țări, cum ar fi Ucraina și Republica Moldova, unde accizele sunt mult mai mici. Potrivit acesteia, practica a evidențiat că cele mai multe cazuri de contrabandă sunt comise de grupări infracționale organizate și au ca obiect material țigări din afara spațiului comunitar, bugetul statului fiind prejudiciat cu sume însemnate de bani. 

Câștigurile considerabile care se obțin dintr-o astfel de activitate infracțională determină tot mai multe persoane să încalce legea, dar și mai grav este că sunt atrași de acest miraj al câștigurilor tocmai angajați ai statului care ar trebui să combată un astfel de fenomen infracțional. 

"Am constatat cu ocazia cercetărilor din dosarele penale privind contrabanda că a devenit un fenomen pe raza județului Botoșani, iar specificul acestor infracțiuni în contextul actual al crizei economice conduce la amplificarea fenomenului în zona de nord, nord-est a județului și riscă să degenereze, pe de o parte motivat de numărul insuficient al forțelor desemnate să documenteze și să contracareze acest gen de activități infracționale, iar pe de altă parte de câștigurile însemnate realizate de persoanele implicate în comiterea acestui gen de fapte. Constatăm o creștere a gradului de specializare al infractorilor în domeniul contrabandei cu țigări, folosirea de către aceștia a unor metode inedite de sustragere a mărfurilor accizabile de la controlul organelor cu atribuții pentru depistarea celor care comit astfel de fapte, iar ceea ce este și mai îngrijorător este interesul persoanelor implicate în traficul ilicit de mărfuri de a recruta oameni din diverse domenii de activitate pentru asigurarea desfășurării în siguranță a activităților ilicite și cel mai grav disponibilitatea unora dintre aceste persoane de a accepta să desfășoare activități infracționale", a precizat prim-procurorul DIICOT Botoșani.

Lăcrămioara Holcă a mai spus că sunt necesare perioade îndelungate de timp pentru probarea activităților infracționale și tragerea la răspundere a infractorilor, volumul de muncă fiind enorm, iar forțele implicate în actul de justiție mic, comparativ cu numărul infractorilor. 

"Cu toate acestea, DIICOT Botoșani, cu ajutorul ofițerilor de poliție judiciară și toate structurile MAI, a reușit să destructureze numeroase grupări infracționale organizate care acționau pe raza de competență, la nivelul Biroului fiind instrumentate mai multe dosare, cantitățile de țigări introduse în țară și prejudiciile fiind însemnate. Considerăm că este necesară o conlucrare mai strânsă între autoritățile statului chemate să apere legea și ordinea de drept, dar este necesar ca și societatea civilă să se implice în mod activ în activitățile de prevenire a acestui fenomen", a mai spus prim-procurorul DIICOT Botoșani. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânărul fermier din Botoșani: Viața între doctorat și câmpurile de rapiță din satul natal! (Foto)

astăzi, 10:09
65

Gabriel Iustinian Saveliev este din comuna Broscăuți, județul Botoșani. A studiat la Facultatea de Agricultură din cadrull Universității de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad&rdq...

”Minune” în sediul Poliției Locale din Botoșani, cu o femeie din Ialomița!

astăzi, 09:44
96

În cursul zilei de miercuri, în jurul orei 10.30, o patrulă a Poliției Locale Botoșani, care acționa în zona străzii Independenței din municipiu, a observat în parcarea u...

Doctorița cu 290 de luări de mită de la bolnavi de cancer, oprită de judecători să lucreze la stat, dar lăsată să lucreze la privat

astăzi, 09:16
164

Anca Ababneh Dumitrovici a recunoscut că a primit mită de 280 de ori în mai puțin de o lună. Avocații săi au susținut că nu a putut să refuze banii și cadourile primite de la bolnavi p...