Ținutele de camuflaj și mașinile puternice, "armele" contrabandiștilor. "Poliţiştii de frontieră sunt nevoiţi ca pentru destructurarea unei grupări să lucreze luni de zile"

Polițiștii de frontieră botoșăneni au confiscat în cursul acestui an zeci de mii de pachete cu țigări de contrabandă, a cărora valoare depășește 2,7 milioane de lei.

Potrivit reprezentanților Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, pentru prevenirea şi combaterea contrabandei şi a traficului ilicit cu ţigări, poliţiştii de frontieră care îşi desfăşoară activitatea în cadrul structurilor de pe raza judeţului Botoşani au intensificat activităţile pe aceasta linie, executând în anul 2017 mai multe acţiuni specifice, rezultatele materializându-se în confiscarea unui număr de aproximativ 3.560.000 ţigarete (178.000 pachete) de provenienţă Republica Moldova şi Ucraina, în valoare totală de 2.728.610 lei, care urmau să ajungă să fie comercializate pe raza de competenţă în mod ilegal. Au fost constatate 109 infracţiuni în domeniul contrabandei şi au fost reţinute sau puse sub control judiciar 9 persoane.   

Tendinţa de introducere în România, în mod ilegal, de ţigări şi produse din tutun se manifestă relativ uniform pe toată zona de competenţă, atât la frontiera verde, cât şi prin punctele de trecere a frontierei de stat.

Modul de operare şi tipologiile infracţionale manifestate ca fenomen al contrabandei/evaziunii fiscale îl constituie introducerea în ţară a ţigărilor de către persoane care tranzitează punctele de trecere a frontierei, ori introducerea în ţară de ţigări prin alte locuri decât cele destinate controlului vamal.

"Tendinţa în punctele de trecere este de a introduce ţigările în România, fie disimulat, ascunse în interiorul altor produse permise la intrare sau pentru care există documentele necesare, disimulate pe corp sau ascunse în autovehicule ale căror caracteristici tehnice existente din fabricaţie sunt modificate artizanal sau special confecţionate (bara de protecţie, roata de rezervă, rezervor, banchete, portiere), urmând a fi distribuite şi comercializate în oraşele limitrofe frontierei de stat sau în diferite zone din ţară. Există în preocuparea unor grupuri infracţionale introducerea ilegală a ţigaretelor de contrabandă pe teritoriul României folosind ca metode: traversarea râului Prut cu barca, cu funia peste râul Prut, prin tragere cu lanseta peste râul Prut, prin metoda plutitoare, cu ajutorul unor atelaje hipo", a precizat cms. șef Robert Tăuteanu, din cadrul STPF Botoșani.



De regulă, grupurile infracţionale sunt constituite din cetăţeni ai R. Moldova sau R. Ucraina şi cetăţeni români, pentru a-şi uşura activitatea infracţională, respectiv procurarea ţigaretelor de pe teritoriul statului vecin, trecerea peste râul Prut sau peste zona verde şi valorificarea pe teritoriul României. 

Un mare aport în săvârşirea unor astfel de fapte îl au persoanele care locuiesc în zona de frontieră, în zona de trecere, ori pe segmentul de transport şi depozitare temporară. Unele dintre acestea sunt racolate în grupurile infracţionale pentru activităţi nemijlocite ori pentru sprijinirea grupării cu date şi informaţii despre topografia terenului, aspecte foarte bine cunoscute de ele. 

"Membrii grupărilor infracţionale sunt din ce în ce mai bine dotaţi tehnic, utilizează în activitatea lor ţinute de camuflaj adaptate zonelor împădurite, autoturisme foarte puternice şi avantajele terenului. În aceste condiţii, poliţiştii de frontieră sunt nevoiţi ca pentru destructurarea unei grupări să lucreze în ritm susţinut luni de zile, să facă supravegheri cu aparatura de termoviziune, să lucreze informativ, să analizeze zonele cu risc ridicat şi să prevadă acţiunile grupării. Având în vedere prejudiciile aduse la bugetul de stat, poliţiştii de frontieră vor continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în zona de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul ilegal cu bunuri de larg consum (inclusiv ţigări), precum şi reţinerii în vederea confiscării a mărfurilor traficate", au mai precizat reprezentanții STPF Botoșani.

Vineri, s-a semnat la Botoșani Pactul local pentru combatarea traficului ilicit, la inițiativa Asociației pentru Combaterea Traficului Ilicit "Viitorul".

 

 

Spune-ne opinia ta