Presedintele CNAS a fost retinut de procurorii DNA!

Prioritate la aprobare si decontare au avut dosarele medicale cu pacienti fictivi, in timp ce solicitarile pacientilor asigurati care, in mod real, ar fi avut dreptul sa beneficieze de servicii medicale la domiciliu erau refuzati.

Presedintele CNAS a fost retinut de procurorii DNA!

Presedintele Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, Marian Burcea, a fost retinut de DNA in dosarul decontarilor fictive de servicii medicale la domiciliu, in care joi au fost facute 50 de perchezitii.

Marian Burcea a fost numit in functie in martie 2017, pana atunci ocupand postul de director general adjunct al Casei de Asigurari de Sanatate a Armatei. Conform unor surse judiciare, in acest dosar ar mai fi fost retinute alte trei persoane, arata Ziare.com.

Procurorii anticoruptie au facut joi 50 de perchezitii, inclusiv la CNAS si la CASMB, intr-un dosar in care mari sume din fondurile Casei de Asigurari de Sanatate a municipiului Bucuresti (CSAMB) au fost fraudate prin decontarea unor servicii fictive de ingrijiri medicale la domiciliu pe baza a sute dosare medicale intocmite in fals, potrivit unor surse judiciare.

In acest caz sunt implicati functionari in cadrul CSAMB, functionari aflati sub protectia unor persoane din conducerea institutiei, dar si din conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Conform acelorasi surse, au existat numeroase situatii in care, prioritate la aprobare si decontare au avut dosarele medicale cu pacienti fictivi, in timp ce solicitarile pacientilor asigurati care, in mod real, ar fi avut dreptul sa beneficieze de servicii medicale la domiciliu erau refuzati.

Pentru evitarea depistarii fraudelor, se intocmeau, in fals, raportari lunare de servicii medicale necesare decontarilor, iar in paralel erau introduse si sterse date din sistemul informatic unic integrat al CNAS prin accesarea fara drept a acestuia, astfel incat in sistem sa apara ca serviciile medicale au fost efectuate in realitate.

Prejudiciul adus bugetului CASMB este de aproximativ 13.200.000 lei, cu vatamarea drepturilor legale ale asiguratilor carora le-a fost refuzat acest tip de servicii medicale, respectiv asistenta medicala la domiciliu.

Mai mult, functionari din cadrul CNAS si ai CASMB, inclusiv functionari cu atributii de control, ar fi pretins foloase materiale de la reprezentanta unei societati care oferea asistenta medicala la domiciliu, in schimbul renuntarii la efectuarea activitatii de control la societatea respectiva.

Conform acelorasi surse, in contextul unui control al Curtii de Conturi, persoane din sistemul asigurarilor de sanatate au actionat in asa fel incat sa impiedice aflarea situatiei reale cu privire la decontarea anumitor medicamente in favoarea unor pacienti fictivi.

Astfel, medicamente in valoare de 33.000.000 de lei au fost decontate prin intocmirea frauduloasa a unor documente medicale de natura sa creeze impresia ca neregulile constatate de Curtea de Conturi se incadrau intr-o exceptie prevazuta in anumite norme ce ar fi fost elaborate de CNAS.

Functionarii sunt acuzati de luare si dare de mita, trafic de influenta, constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune, abuz in serviciu, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, fals informatic, iar faptele au fost comise in perioada ianuarie 2016 - august 2017.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...