Preoții cer Guvernului să nu închidă bisericile de Crăciun

Preoții cer Guvernului să nu închidă bisericile de Crăciun

Reprezentanții cultelor religioase au susținut, la o întalnire de lucru organizată de Secretariatul de Stat cu privire la măurile pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2, că în perioada anotimpului rece, când se sărbătorește și Nașterea Domnului, „trebuie evitată revenirea la măsurile care dispuneau oficierea slujbelor religioase în comun fără prezența credincioșilor sau doar în exteriorul lăcașurilor de cult”.

Conform unui comunicat difuzat joi de catre Secretariatul General al Guvernului (SGG), întâlnirea de lucru a avut loc miercuri, cu participarea unor conducători și reprezentanți ai cultelor religioase și ai autoritaților publice centrale cu atribuții în combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

„Întâlnirea și-a propus ca prin dialog și parteneriat între culte si autoritațile publice, deciziile care vor fi luate în perioada care urmează pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 să răspundă atât nevoilor de protecție a sănătații publice, cât și a celor religioase ale credincioșilor. Cultele religioase au apreciat faptul că legislația adoptată de autoritațile publice centrale în perioada pandemiei este conformă standardelor și normelor internaționale în materie de libertate religioasă. Cu toate acestea, din informatiile oferite de către culte, lipsa dialogului și a consultării permanente dintre autoritațile publice și reprezentanții cultelor au dus, în anumite situații, la aplicarea defectuoasă de către autoritațile locale a deciziilor autoritaților centrale”, se afirma în comunicatul SGG.

Gheorghe Sorescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, coordonatorul Institutiilor Prefectului din Romania, a reiterat faptul că există sprijinul Institutiilor Prefectului pentru ca atunci când vor fi luate decizii de instituire a carantinei la nivel local, cu impact și în ceea ce priveste restrângerea dreptului de manifestare a credinței religioase în colectiv, să fie consultați și reprezentanții cultelor din acele zone, evidențiază comunicatul.

„Un alt aspect care a fost discutat este acela al organizarii slujbelor religioase în perioada anotimpului rece, perioada în care se celebrează una dintre cele mai importante sărbatori creștine, Nașterea Domnului. Reprezentanții cultelor religioase au susținut că măsurile dispuse prin Ordinul comun al ministrului sănătații și al ministrului afacerilor interne, cu avizul secretarului de stat pentru culte, trebuie menținute în continuare deoarece sunt minim invazive în ceea ce priveste restrângerea dreptului de manifestare a libertații religioase în colectiv șitrebuie evitată revenirea la măsurile care dispuneau oficierea slujbelor religioase în comun fără prezența credincioșilor sau doar în exteriorul lăcașurilor de cult”, relateaza sursa citata.

De asemenea, secretarul de stat Raed Arafat, coordonator al Departamentului pentru Situații de Urgență, a apreciat importanța dialogului cu reprezentanții cultelor religioase, solicitand sprijinul cultelor și pentru perioada următoare în care statul român va face eforturi considerabile de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompierii botoșăneni! (foto)

astăzi, 17:21
30

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul pro...

Un polițist din Botoșani a cheltuit banii furați de la un bătrân, pe care tâlharii îi restituiseră!

astăzi, 15:34
299

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuț-Cezar S., agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani, la doi ani de închisoare cu suspendarea execut...

Rugăciune pentru cei bolnavi într-o parohie din Botoșani. ”Vă rog și pe dumneavoastră să pomeniți aceste nume” (Foto)

astăzi, 15:14
325

Credincioșii s-au rugat joi seara alături de preoți pentru cei bolnavi și neputincioși. Oameni care au mare nevoie de rugăciunea semenilor.Joi seara, 18 aprilie, cinci preoți au slujit Tain...