Noi preoți în Protopopiatul din Botoșani

Noi preoți în Protopopiatul din Botoșani

În Parohia „Sfântul Ilie” – Manolești Vale, Protopopiatul Botoşani, judeţul Botoşani, a fost instalat sâmbătă, 1 august a.c., noul preot paroh, în persoana părintelui Andrei Ionuț Constantin de la Parohia „Sfântul Gheorghe” – Borolea-Hănești, Protopopiatul Săveni.

Numirea s-a făcut în locul părintelui Macuc Mihai Marian, transferat la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” – Pacea din Botoșani. Delegatul părintelui Lucian Leonte, protopop de Botoşani, a fost părintele Petru Fercal, misionar protopopesc al Protopopiatului Botoşani. După săvârșirea Sfintei Liturghii, în fața soborului de preoți și a creștinilor care au participat la slujbă, părintele misionar a dat citire deciziei de numire a noului preot.

Apoi s-a prezentat activitatea liturgică, misionară și administrativă a părintelui Macuc Mihai Marian, mulțumindu-i pentru dragostea cu care a păstorit această parohie. De asemenea, a adresat îndemnul noului paroh să slujească cu dragoste și cu responsabilitate, ca să continue în mod firesc activitatea părintelui predecesor și să desăvârșească cele ce trebuiesc îndeplinite spre folosul enoriașilor. Creștinii au fost îndemnați să-l ajute pe părintele paroh în noua misiune și să se mențină o colaborare frumoasă cu părintele Marian Macuc, spre încununarea tuturor proiectelor începute. Din cuvintele rostite de către ambii părinți, a reieșit spiritul de jertfă și de comuniune care trebuiesc menținute în continuare în această parohie.

Moment emoţionant în Parohia Tudora I

De asemenea, duminică, 2 august, la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Tudora I, a fost instalat părintele Dumitru Mârzan de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Grivița, Protopopiatul Dorohoi, în locul părintelui profesor Vasile Arhip. Noul părinte paroh a fost botezat în această biserică de către părintele Vasile Arhip, a crescut în casa bunicilor, a participat de mic copil la slujbele din această biserică. Acum a devenit păstor al acestei parohii, dorind să fie un bun continuator în ceea ce privește slujirea, misiunea, activitățile culturale, sociale și administrative.

În după-amiaza acestei duminici, un sobor de preoți din Botoșani și Dorohoi a săvârșit Paraclisul Maicii Domnului. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul”, iar curtea bisericii a primit cu generozitate creștini din cele trei parohii din Tudora. După săvârșirea slujbei, părintele misionar Petru Fercal a arătat că în baza deciziei de numire, noul preot este părintele duhovnicesc al acestei parohii. „Preotul trebuie să dea dovadă de jertfelnicie și de ascultare pe tot parcursul misiunii, păstrând o bună colaborare cu instituțiile statului și cu cele bisericești, în vederea menținerii unui climat de comuniune și de respect reciproc.

Faptul că Tudora este o localitate cu o viață duhovnicească deosebită, cu o istorie bogată în evenimente, cu tradiții și cu oameni harnici, nădăjduim spre un viitor binecuvântat, spre slava lui Dumnezeu și binele enoriașilor”, a menţionat pr. misionar protopopesc Petru Fercal. Pe lângă numărul mare de creștini, de față au fost prezente autorităţile locale care şi-au manifestat disponibilitatea spre o colaborare fructuoasă pentru locuitorii acestei comune.

Părintele Dumitru Mârzan a mulțumit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, părintelui Lucian Leonte, preoților, autorităților, părinților, familiei și creștinilor prezenți de la Tudora, de la Grivița și de la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani, mărturisind că va sluji cu dragoste și jertfelnicie, spre mulțumirea tuturor. Părintele Vasile Cocoreanu, președintele cercului misionar din zonă, a remarcat că prin venirea părintelui Dumitru Mârzan, activitățile misionare vor implica preoții, tinerii și creștinii din cele trei parohii într-un program amplu de înfrățire și de mărturisire a dreptei credințe.

A urmat un program de cântări patriotice susținut de Corul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul”, dirijat de Gheorghe Bulboacă. La sfârșit, cei prezenți au primit câte o gustare din Partea Parohiei Tudora și a Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoşani.

sursa: Doxologia.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
183

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
269

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
400

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...