Miliardar condamnat la moarte pentru coruptie! Nu intrati in panica: NU se intampla in Romania!

Miliardar condamnat la moarte pentru coruptie! Nu intrati in panica: NU se intampla in Romania!
Miliardarul a fost condamnat la moarte pentru coruptie, dupa un lung proces in care a fost acuzat ca a castigat in mod ilegal 2,8 miliarde de dolari din tranzactii cu petrol, a declarat un oficial din justitia Iranului, citat de AFP.

Miliardarul iranian Babak Zanjani a devenit cunoscut in timpul presedintiei lui Mahmoud Ahmadinejad, cand a reusit sa aduca castiguri in valuta Teheranului, prin vanzari de petrol, in pofida sanctiunilor impuse bancilor iraniene din cauza programului nuclear al tarii, informeaza News.ro, citat de ziare.com.

Omul de afaceri in varsta de 41 de ani a fost gasit vinovat de frauda si delicte economice. Pe langa condamnarea la moarte, Zanjani trebuie returneze statului banii castigati ilegal, a declarat purtatorul de cuvant al procuraturii, Gholam Hossein Mohseni-Ejeie, in conferinta de presa saptamanala.

Procesul a fost unul public, fapt rar pentru un caz atat de important, in care au mai fost condamnati la moarte doi acuzati de fapte grave de coruptie.

"Curtea i-a condamnat la moarte, in prima instanta, pe cei trei acuzati, precum si la restituirea banilor castigati", a spus Mohseni-Ejeie, precizand ca reclamantul este Ministerul Petrolului.

Totodata, condamnatii trebuie sa plateasca o amenda egala cu o patrime din banii spalati, a spus purtatorul de cuvant, fara sa precizeze suma.

Zanjani, care poate contesta condamnarea, a negat acuzatiile, insistand ca singurul motiv pentru care banii nu au fost platiti Ministerului Petrolului este ca sanctiunile au impiedicat transferul.

Procesul a avut loc in urma acuzatiilor repetate din partea guvernului actualului presedinte Hassan Rouhani ca in timpul
mandatului lui Ahmadinejad au inflorit coruptia si comisioanele ilegale.

Alte procese de coruptie sunt in curs.

Zanjani a afirmat in repetate randuri, in interviuri acordate presei, ca in schimbul comisioanelor primite din partea guvernului presedintelui Ahmadinejad a fost insarcinat sa ocoleasca sanctiunile pentru a aduce bani Iranului.

In octombrie anul trecut, ministrul Petrolului, Bijan Zanganeh, a semnalat schimbarea balantei politice in Iran, criticand folosirea unor intermediari ca Zanjani.

Presa din Iran estimeaza averea lui Zanjani la 13,5 miliarde de dolari.

Dupa acordul Iranului cu puterile occidentale pentru restrangerea programului nuclear al tarii in schimbul ridicarii sanctiunilor, care a creat conditiile pentru revenirea investitorilor straini, Zanganeh a cerut acestora sa discute direct cu ministerul si sa evite intermediarii.

"Dispretuim parazitii corupti care vor sa suga sangele natiunii chiar si in aceasta situatie", a afirmat Zanganeh la un eveniment din industria petrolului si energiei care a avut loc la Teheran.

El a recomandat companiilor straine sa stea departe de acesti indivizi corupti care nu stiu decat sa insele.

Zanjani s-a aflat pe lista neagra a iranienilor realizata de Occident, in cadrul sanctiunilor impuse de SUA si Uniunea Europeana.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean găsit fără suflare în apartament

Luni, 6 Iulie 2020
587

Un bărbat în vârstă de 65 de ani, din municipiul Botoșani, a fost găsit fără suflare, luni seară, în apartamentul situat pe strada General Gheorghe Avrămescu din localitate....

Teroare semănată cu drujba printre vecini

Luni, 6 Iulie 2020
415

Un bărbat din Botoşani a semănat teroare printre vecini după ce a vrut să tranşeze un conflict cu drujba. După ce a ameninţat un alt botoşănean de 50 de ani, bărbatul agresiv a tăiat cu dr...

Un restaurant din Botoșani funcționează cu sigiliul poliției pe bancul de lucru. O tânără a murit electrocutată la muncă

Luni, 6 Iulie 2020
1494

Un restaurant din Dorohoi, județul Botoșani, funcționează cu sigiliul poliției pe bancul de lucru, de un an de zile. Și asta după ce un angajat al restaurantului, o tânără de 26 de ani,...