Maia Sandu, validată de Curtea Constituțională drept președinte al Republicii Moldova

Maia Sandu, validată de Curtea Constituțională drept președinte al Republicii Moldova

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a confirmat joi rezultatele alegerilor prezidenţiale din 15 noiembrie 2020 şi a validat alegerea Maiei Sandu în funcţia de preşedinte al ţării, informează Agerpres.

„Curtea Constituţională a hotărât confirmarea alegerilor din 15 noiembrie 2020 şi validarea alegerii Maiei Sandu în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Prezenta hotărâre este definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac şi intră în vigoare la data adoptării şi este publicată în Monitorul Oficial”, a anunțat Domnica Manole, preşedintele Curţii Constituţionale, citată de Moldpres.

Maia Sandu, candidata proeuropeană, a câștigat la un scor categoric alegerile prezidențiale din Republica Moldova, cu aproape 58 la sută din voturi, potrivit rezultatelor oficiale.

Ea devine astfel prima femeie președinte din Republica Moldova și va avea de înfruntat un parlament cu o majoritate ostilă, fidelă fostului președinte prorus Igor Dodon, care deja a încercat să-i reducă din prerogative.

Mandatul preşedintelui Republicii Moldova durează 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.

Conform legislaţiei, candidatul a cărui alegere a fost validată urmează să depună jurământul în faţa Parlamentului şi Curţii Constituţionale cel târziu la 45 de zile după alegeri. 

Preşedintele ales, Maia Sandu, a anunțat că ceremonia de învestire în funcţie va avea loc la data de 24 decembrie 2020.

Exercitarea mandatului de preşedinte al Republicii Moldova începe efectiv din ziua depunerii jurământului, potrivit Comisiei Electorale Centrale.

Cu o zi înainte de validarea mandatului de către Curtea Constituțională, Maia Sandu a renunţat la calitatea de membru al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) şi la funcţia de preşedinte al formaţiunii. Constituția cere ca președintele să nu fie membru al vreunui partid politic.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
130

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...

Numerele de la mașină l-au băgat în bucluc!

astăzi, 12:10
193

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, un autot...

Condamnat cu suspendare pentru trafic de minori, a ajuns în Penitenciarul Botoșani după ce a condus beat!

astăzi, 10:47
91

Principala infracțiune care apare în mandat este cea de conducere sub influența alcoolului, însă în acest caz este vorba doar de o nouă infracțiune, comisă în termenul de...