LOVITURĂ pentru omul de afaceri Dumitru Amişculesei! Ajunge din nou la închisoare!

LOVITURĂ pentru omul de afaceri Dumitru Amişculesei! Ajunge din nou la închisoare!
Curtea de Apel Suceava a dat marţi sentinţa în dosarul în care afaceristul botoşănean Dumitru Amişculesei, consilierul său juridic, Florin Cimpoi, contabila Lenuş Carmen Mărgineanu, fiii Marius Dumitru şi Andrei precum şi nora Raluca Amişculesei, fostă Gorbănescu, precum şi alţi patru apropiaţi (Mitică Vieru, Vasile Arbore, Ioan Pavel şi Marinică Pădurariu) au fost judecaţi pentru evaziune fiscală, producere de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal autorizat, asociere în scopul săvârşirii unor infracţiuni.

Astfel, judecătorii suceveni au dispus ca afaceristul botoşănean să stea după gratii trei ani iar dreptul de a fi administrator, director sau reprezentant legal al unei societăţi comerciale să-i fie interzis pe o durată de încă trei ani, cu titlu de pedeapsă complementară.




Consilierul juridic Florin Cimpoi şi contabila Lenuş Carmen Mărgineanu au fost achitaţi.

Marius Amişculesei a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare precum şi interzicerea dreptului de a fi administrator, director sau reprezentant legal al unei societăţi comerciale pe o durată de 2 ani.

Celălalt fiul al lui Dumitru Amişculesei, Andrei, a fost condamnat la un an şi şase luni închisoare cu suspendare, iar nora afaceristului, Raluca Amişculesei, la un an şi zece luni de închisoare cu suspendare. Ceilalţi complici ai afaceristului au fost condamnaţi la pedepse cu suspendare între şase luni şi un an.

De asemenea, SC Fishmar Boys SRL Răchiţi a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 50.000 de lei, iar SC Daryany Firacos SRL Botoşani- la plata unei amenzi de 20.000 de lei. În schimb, SC Sandokan SRL Răchiţi a fost achitată.

Cinci ani de judecată!

Istoria dosarului de evaziune în care familia Amişculesei şi colaboratorii lor au fost judecaţi a început în urmă cu cinci ani, atunci când o acţiune organizată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, în colaborare cu Serviciul de Investigare a Fraudelor Suceava şi Botoşani a închis afacerea clandestină de îmbuteliere a băuturilor alcoolice, care funcţiona într-o secţie de carmangerie de pe Strada Popăuţi din Botoşani. Anchetatorii estimau atunci prejudiciul adus bugetului de stat la aproape un milon de euro.

Descinderile din ianuarie 2011 i-au prins pe colaboratorii lui Dumitru Amişculesei în timp ce pregăteau pentru livrare un nou transport de băuturi alcoolice. Anchetatorii au descoperit atunci cantităţi de băuturi alcoolice, sume de bani, bijuterii, dar şi multe alte bunuri. Cercetările ce au urmat au vizat 54 de persoane, printre care 12 membri ai familiei Amişculesei şi apropiaţi, furnizori, dar şi beneficiari.

Acuzaţi de evaziune fiscală dar şi de alte fapte conexe, omul de afaceri Dumitru Amişculesei, doi dintre fiii săi şi patru apropiaţi au fost arestaţi preventiv pentru două zile şi eliberaţi mai apoi în baza unei decizii a Curţii de Apel Suceava. Cazul a creat şi o premieră pentru Botoşani, după ce procurorii au dispus începerea urmăririi penale împotriva a trei societăţi comerciale - Sandokan SRL, Fish Mar Boys SRL şi Daryany Firacos, primele două din Răchiţi, iar ultima din Botoşani, având sediul în acelaşi local cu carmangeria.

Plângere împotriva prim-procurorului!

Mai mult, la aproape un an de la momentul descinderilor, cei doi fii ai omului de afaceri Dumitru Amişculesei şi consilierul juridic Florin Cimpoi au depus o plângere penală la Parchetul Curţii de Apel Suceava pe motiv că, în ianuarie 2011, în timpul descinderilor care au vizat afacerile ilegale cu alcool derulate de familia Amişculesei, după expirarea legală a duratei reţinerii de 24 de ore, în loc să fie puşi imediat în libertate, au fost reţinuţi abuziv la sediul Jandarmeriei şi plimbaţi cu duba poliţiei prin oraş până când instanţa s-a pronunţat asupra măsurii arestării preventive.

Cercetat pentru reţinere nelegală şi abuz, fostul prim- procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Cristian Popovici, a fost scos de sub urmărire penală de către procurorii Parchetului General.

Decizia primei instanţe

După trimiterea în judecată, procesul s-a încheiat la Tribunalul Botoşani în noiembrie 2013, odată cu condamnarea afaceristului la cinci ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. Potrivit sentinţei, după gratii urma să ajungă şi fiul omului de afaceri, Marius Dumitru Amişculesei, dar şi contabila Lenuş Carmen Mărgineanu, ambii condamnaţi la trei ani de închisoare. Aceeaşi pedeapsă a fost dictată şi pentru Florin Cimpoi, juristul firmelor lui Amişculesei. În schimb, al doilea fiu al omului de afaceri, Andrei Amişculesei, a primit un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. În cazul a alţi şase inculpaţi, pedepsele oscilau între un an şi şase luni şi respectiv şase luni închisoare cu suspendare.

În plus, cele trei firme implicate în afaceri au primit câte o amendă penală de 100.000 de lei, Fishmar Boys SRL şi Daryany Firacos SRL urmând să aibă şi activitatea suspendată pe o perioadă de trei luni, dar şi interdicţia de a participa la licitaţiile pentru achiziţii publice pe o perioadă de un an. Totodată, magistraţii i-au obligat pe cei din lotul Amişculesei la plata unor daune către bugetul de stat în sumă de peste patru milioane de lei, dar şi a cheltuielilor judiciare. După aflarea sentinţei, cei în cauză au decis să formuleze apel, care a ajuns pe rolul Curţii de Apel Suceava în aprilie 2014.

Imperiul Amişculesei, construit pe condamnări!
În noiembrie anul trecut, Amişculesei a fost condamnat la trei ani şi nouă luni de închisoare cu executare pentru participaţie improprie la înşelăciune în formă continuată, iar fosta sa secretară, Carmen Liliana Petruţă, s-a ales cu o pedeapsă de un an, o lună şi 20 de zile de închisoare în regim de detenţie, pentru aceleaşi fapte, însă pedepsele nu sunt definitive. În dosarul Mary- Com, Dumitru Amişculesei a fost închis în Penitenciarul Botoşani la mijlocul lui martie 2014, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru spălare de bani. El a stat după gratii un an şi a solicitat eliberarea condiţionată, cerere aprobată de judecători.

 

Spune-ne opinia ta