Un incendiu s-a produs, vineri dimineață, într-o gospodărie din localitatea Șendriceni, județul Botoșani. Bunurile din locuință au fost cuprinse de flăcări după ce proprietara a lăsat aragazul în funcțiune, nesupravegheat.
Un vecin a observat flăcările și a sunat imediat la 112. La fața locului s-au deplasat două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, un echipaj SMURD și o ambulanță din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță.
Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 40 de metri pătrați, la nivelul celor două camere de locuit.
În interior, pompierii au găsit proprietara, în vârstă de 77 de ani, fără semne vitale. Femeia a fost extrasă din locuință și predată echipajului medical, însă, din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru a fi salvată.
Pompierii au acționat pentru lichidarea incendiului și pentru împiedicarea extinderii acestuia la restul casei.
Recomandări pentru prevenirea incendiilor generate de aparatele de gătit:
-nu lăsaţi mâncarea pe foc, nesupravegheată;
-după ce aţi terminat de gătit, asiguraţi-vă că aţi oprit aragazul, cuptorul și butelia;
-curățați depunerile de grăsime și resturile de mâncare de pe aragazuri, plite și grătare;
-nu lăsaţi copiii singuri în bucătărie și păstraţi chibriturile şi brichetele în locuri inaccesibile;
-montați un dispozitiv de siguranţă la uşa cuptorului.
Dacă ia foc uleiul sau conținutul unei tigăi:
-opriți alimentarea cu gaz sau curent, dacă acest lucru se poate face în siguranţă;
-nu aruncați tigaia pe jos și nu turnaţi apă peste ea;
-stingeţi flăcările acoperind tigaia cu un capac sau un prosop ud.
Limitarea aportului de oxigen duce la stingerea focului și poate preveni o tragedie.