Lovitură pentru asociații și fundații: Senatul a adoptat tacit legea care obligă ONG-urile să publice semestrial situația veniturilor şi a cheltuielilor!

Melania Medeleanu: "Multa ticalosie trebuie sa-ti curga prin vene ca sa gandesti o astfel de lege! Timpul in care noi ne ocupam cu astfel de raportari in loc sa facem ceea ce statul nu e in stare sa faca e timpul in care ei isi vad mai departe de distrugerea Romaniei". 

Lovitură pentru asociații și fundații: Senatul a adoptat tacit legea care obligă ONG-urile să publice semestrial situația veniturilor şi a cheltuielilor!

 Serban Nicolae  

Plenul Senatului a adoptat tacit, luni, iniţiativa legislativă a social-democraţilor Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae care schimbă condiţiile de funcţionare a ONG-urilor declarate de utilitate publică, după ce aceasta nu a mai fost dezbătută din lipsă de cvorum.

Iniţiativa legislativă prin care se propune modificarea OG 26/2000 privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor a avut termenul de adoptare tacită în 20 noiembrie 2017. Proiectul social-democraţilor nu a mai fost dezbătut în plenul Senatului din lipsă de cvorum, după ce majoritatea senatorilor PSD-ALDE au părăsit sala de plen, scrie Mediafax.

Senatorul PNL, Alina Gorghiu, a susţinut, în plen, că gestul colegilor săi de la PSD-ALDE arată lipsă de bun-simţ.

„Nu jignesc de la microfonul Senatului, dar mi se pare lipsă de bun-simţ (...) ştiind că este ordonanţa marelui lider de grup, Şerban Nicolae, care face nişte trăznăi pe Ordonanţa 26, să n-aibă colegii noştri de la PSD-ALDE decenţa să rămână în sală să dezbatem un proiect de lege care astăzi se adoptă tacit”, a spus Gorghiu.

În replică, senatorul PSD, Ecaterina Andronescu, a subliniat că prelungirea programului la Senat i-a determinat să plece pe senatorii PSD-ALDE.

„Eu cred că o iniţiativă legislativă, oricare ar fi ea, nu trebuie să încrânceneze şi mai mult relaţiile dintre grupurile parlamentare. Eu, personal, vă mărturisesc: n-am primit niciun ordin să plec şi cred că astăzi a fost o zi cu un program prelungit cum nu este de obicei şi cred că prelungirea programului, dincolo de limitele acceptate de regulă, i-a determinat pe colegii mei să plece din sală. De aceea, vă rog să nu interpretaţi”, a susţinut Andronescu.

Proiectul a fost depus la Parlament, pe 21 martie, de către deputatul PSD, Liviu Pleşoianu, şi de senatorul social-democrat, Şerban Nicolae.

În expunerea de motive se precizează ca necesară creşterea gradului de transparenţă şi se propune obligaţia ca ONG-urile să publice semestrial o declaraţie detaliată de venituri şi cheltuieli.

„Asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile au obligaţia de a publica semestrial până la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, în Monitorul Oficial prtea a IV-a, declaraţiile de venituri şi cheltuieli pentru semestrul precedent. În declaraţia publicată se menţionează distinct, pentru fiecare venit în parte, persoana sau activitatea, după caz, care a generat venitul respectiv, precum şi valoarea acestuia. Nepublicarea declaraţiei atrage de drept suspendarea activităţii asociaţiei pentru 30 de zile. Dacă în acest termen declaraţia nu se publică, asociaţia, fundaţia sau federaţia îşi încetează activitatea de îndată”, se arată în textul normativ.

Potrivit unei prevederi din actul normativ, acordării unui ONG a statului de organizaţie de utilitate publică este dată de faptul că nu a desfăşurat în ultimii 2 ani şi nu desfăşoară nici în prezent activităţi politice de orice fel: activităţi de strângere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opoziţie faţă de un partid politic sau un candidat pentru o funcţie publică în care acesta poate fi numit ori ales.

De asemenea, proiectul introduce un algoritm al finanţării cu fonduri publice în funcţie de obiectul de activitate al organizaţiilor nonguvernamentale: Servicii Sociale (Asistenţă-Protecţie-Incluziune-Coeziune-Securitate-Dezvoltare-Economie Socială), Caritate şi Ajutor Umanitar, Sănătate, Sport, Educaţie, Ştiinţă, Cercetare, Inovaţie, Mediu şi Protecţia Animalelor, Protecţia Consumatorului, Valori naţionale şi ale minorităţilor naţionale –Tradiţii şi Patrimoniu Cultural, Diplomaţie şi Relaţii Internaţionale, Militar-Apărare-Cultul eroilor.

Totodată, recunoaşterea utilităţii publice a unui ONG se poate face pe o durată de cinci ani şi se poate reînnoi în condiţiile legii, dar, dacă asociaţia sau fundaţia nu mai îndeplineşte una sau mai multe dintre condiţiile care au stat la baza acordării acestui statut, Guvernul, la propunerea autorităţii administrative sau a Ministerului Justiţiei, retrage, prin hotărâre, statutul de utilitate publică.

În cazul acestui proiect, Camera Deputaţilor este for decizional.
 

În replică la adoptarea tacită a inițiativei legislative, Melania Medelanu, de la Asociatia MagiCAMP - organizație care se ocupă de numeroase campanii în sprijinul copiilor cu cancer, a scris pe Facebook: "Multa ticalosie trebuie sa-ti curga prin vene ca sa gandesti o astfel de lege! Serban Nicolae si Liviu Plesoianu, doamnelor si domnilor, in toata splendoarea mizeriei lor! Acum imaginati-va ca Asociatia MagiCAMP, care are 5 oameni in total, va trebui sa raporteze semestrial (nu ca salile de jocuri de noroc si cazinourile, care fac asta o data pe an!) numele celor 100.000 de oameni care trimit un sms de 2 euro. Si ale celor multi, care, din saracia lor, trimit cate 20 de lei in sprijinul copiilor cu afectiuni oncologice. Cam cat timp ne ia sa facem asta o data pe semestru. Ne blocheaza activitatea? Timpul in care noi ne ocupam cu astfel de raportari in loc sa facem ceea ce statul nu e in stare sa faca e timpul in care ei isi vad mai departe de distrugerea Romaniei. Care e acela care n-a mers la vot, ca oricum nu conteaza? Tare as vrea sa vad daca mai crede asta..." 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...