Lider sindical: Trei sferturi dintre salariaţii Nova Apaserv, plătiţi cu salariul minim pe economie

Majorarea salariului minim a creat o situaţie greu de gestionat la nivelul operatorului de apă din judeţ: muncitorii necalificaţi au ajuns să câştige acelaşi salariu cu muncitorii calificaţi. Situaţia este valabilă şi în cazul operatorului de salubritate.

Lider sindical: Trei sferturi dintre salariaţii Nova Apaserv, plătiţi cu salariul minim pe economie

   Foto: Instituţia Prefectului

În şedinţa Comisiei de Dialog Social, desfăşurată vineri la Instituţia Prefectului şi la care a participat şi ministrul muncii, Marius Budăi, problema a fost pusă pe tapet de liderul sindical Marcel Cristian Sadovei.

"Reprezint două sindicate care nu sunt bugetare, cele mai mari la nivelul judeţului Botoşani, este vorba de Nova Apaserv şi Urban Serv, cu un număr de 900 de salariaţi, care au în întreţinere câteva mii de persoane. Problema este că Guvernul a reuşit ca prin creşterea salariului minim toţi muncitorii calificaţi să fie aduşi la salarizarea celor necalificaţi, neexistând acea grilă de ierarhizare a muncitorilor calificaţi şi necalificaţi. De exemplu, la Nova Apaserv, din cei 500 de salariaţi câţi au, 370, care sunt toţi calificaţi, sunt la salariul minim pe economie, nemaiavând niciun alt spor decât cel de vechime. Mai mult, odată cu creşterea salariului minim, noi suntem obligaţi să venim cu o creştere de tarif la Consiliul Judeţean sau la Consiliul Local după trei luni de zile după ce aplicăm această majorare de tarif, ceea ce duce ca societăţile noastre să meargă în pierdere", susţine Sadovei.

Liderul sindical i-a solicitat ministrului să creeze condiţiile unei negocieri reale între sindicate şi patronate, pentru corectarea acestor situaţii.

În replică, ministrul muncii a susţinut că nu puteau fi lăsaţi la marginea societăţii muncitorii necalificaţi, doar pentru că se supără cei calificaţi.

"Cu siguranţă că acele persoane se gândesc şi sunt nemulţumite cum au ajuns celelalte persoane lângă ele. N-am putea să spunem că trebuie să rămână unii cu o mie de lei iar despre creşterea de tarife nu putem discuta aici", a declarat ministrul Marius Budăi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

astăzi, 20:24
29

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

astăzi, 19:40
48

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...

Spectacolul „Legenda Cetății Neamțului” se joacă trei zile la Teatrul „Vasilache” din Botoșani

astăzi, 19:08
42

„Legenda Cetăţii Neamţului” este o adaptare scenică parodică, după „Cetatea Neamţului” de George Coşbuc şi transpusă în scenă de Marius Rogojinschi. Regia arti...