Legea amânării plăților cu 3 luni a facturilor la apă, energie, gaze, gunoi, cablu, internet a fost aprobată de Parlament

Legea amânării plăților cu 3 luni a facturilor la apă, energie, gaze, gunoi, cablu, internet a fost aprobată de Parlament

Vineri a fost adoptat de către plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede amânarea pentru o perioadă de trei luni a plății utilităților pentru apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu Tv.

Cu 214 voturi “pentru”, 86 “contra” și 27 de “abțineri”, actul normative urmează să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis pentru a putea intra în vigoare, dacă între timp nu va fi atacată la Curtea Constituțională. Opoziția a anunțat deja că va face acest lucru.

Iată ce prevede, printre altele, proiectul de lege pentru acordarea unor facilități fiscale contribuabililor persoane fizice și juridice:

(…)

Art. 4.- (1) La cererea beneficiarului, persoană fizică afectată direct sau indirect de măsurile impuse de autorităţile competente, pe perioada stării de urgenţă sau a operatorului economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare, se amâna la plată, pentru o perioada de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilităţi: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV, cu excepţia serviciilor de voce şi date mobile.

(2) La expirarea perioadei de 3 luni menţionate la alin.(1), beneficiarii de servicii de utilităţi vor plăti sumele scadente, eşalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere.