La Botoșani încă dăinuie simbolurile Epocii de Aur a lui Ceaușescu

La Botoșani încă dăinuie simbolurile Epocii de Aur a lui Ceaușescu

Botoșaniul este unul din puținele municipii din România care încă păstrează la loc de cinste simbolurile Epocii de Aur a lui Ceaușescu.

Dacă în alte localități din România tot ceea ce a avut legătură cu perioada comunistă a fost distrus în ultimii 30 de ani, ei bine, la Botoșani, pe actuala clădire a Carrefour, fosta fabrică „Armonia”,  a supraviețuit un mozaic în stilul realismului socialist dedicat omului nou, pe care Ceaușescu dorea să-l facă în România.

Ansamblul mozaicului din Botoşani a fost inaugurat în prima parte a anilor ‘80, şi este conceput după ideea pictorului Constantin Piliuţă, din mii de pătrăţele de gresie, și prezintă „noul om”.

Cadrul, care continuă să fie la fel de frumos ca în momentul realizării, prezintă muncile agricole, cele de inginerie şi cercetare, și militează pentru egalitatea socială dintre indivizi.

Monumentul a fost păstrat de Carrefour din 2011 la cererea Consiliului Local Botoșani, iar în acel moment s-a pus problema că "dacă acest mozaic ar fi distrus, ar fi ca și cum s-ar șterge 50 de ani de istorie".

 

Spune-ne opinia ta