La Botoșani încă dăinuie simbolurile Epocii de Aur a lui Ceaușescu

La Botoșani încă dăinuie simbolurile Epocii de Aur a lui Ceaușescu

Botoșaniul este unul din puținele municipii din România care încă păstrează la loc de cinste simbolurile Epocii de Aur a lui Ceaușescu.

Dacă în alte localități din România tot ceea ce a avut legătură cu perioada comunistă a fost distrus în ultimii 30 de ani, ei bine, la Botoșani, pe actuala clădire a Carrefour, fosta fabrică „Armonia”,  a supraviețuit un mozaic în stilul realismului socialist dedicat omului nou, pe care Ceaușescu dorea să-l facă în România.

Ansamblul mozaicului din Botoşani a fost inaugurat în prima parte a anilor ‘80, şi este conceput după ideea pictorului Constantin Piliuţă, din mii de pătrăţele de gresie, și prezintă „noul om”.

Cadrul, care continuă să fie la fel de frumos ca în momentul realizării, prezintă muncile agricole, cele de inginerie şi cercetare, și militează pentru egalitatea socială dintre indivizi.

Monumentul a fost păstrat de Carrefour din 2011 la cererea Consiliului Local Botoșani, iar în acel moment s-a pus problema că "dacă acest mozaic ar fi distrus, ar fi ca și cum s-ar șterge 50 de ani de istorie".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

Incidente în Piaţa Unirii din Iași la ceremoniile dedicate Unirii Principatelor. Primarul Iașului, atacat cu iaurt (Video)

astăzi, 13:29
2839

Scene incredibile astăzi la Iași, oraș care a purtat ani de zile steagul de capitală a Moldovei. Primarul Iaşului a fost atacat de un protestatar cu o substanță albă, cel mai probabil cu iaurt...

Parcă s-au trezit din vis. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui: Românii fac salariul aproape jumi-juma cu statul. La fiecare leu câştigat, statul opreşte aproape 45 de bani

Vineri, 22 Ianuarie 2021
1373

Noul ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Mediului de Afaceri, Claudiu Năsui, recunoaște că România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim iar angajaţii fac salariul ap...

Hidroplasto Botoșani obține primul contract pentru lucrările de pe Autostrada A2

Vineri, 22 Ianuarie 2021
585

Compania Hidroplasto Botoșani a obținut un nou contract de instalare a dispozitivelor pentru acoperirea rosturilor de dilatație, de această dată pentru o autostradă. Mai exact, noul proiect al s...