Inchisoare pana la 10 ani pentru constituirea unei organizatii cu caracter antiromanesc - proiect

Mai multi parlamentari PSD si ai Opozitiei au depus un proiect pentru prevenirea si combaterea antiromanismului care prevede ca persoanele care promoveaza in spatiul public antiromanismul risca inchisoare pana la 3 ani. Cele care constituie o organizatie de acest tip, inchisoare intre 3 si 10 ani.

"Fapta persoanei de a promova, in public, in orice mod, idei, conceptii sau doctrine antiromanesti constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi", prevede unul dintre articolele initiativei legislative depuse pe 28 iunie la Senat, prima camera sesizata.

 

La un alt articol din proiect se arata ca "distribuirea sau punerea la dispozitie publicului de materiale antiromanesti se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani".

De asemenea, este interzisa comercializarea sau "raspandirea simbolurilor antiromanesti si untilizarea acestora in spatiul public", incalcarea acestei prevederi fiind pedepsita cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani, dar si interzicerea unor drepturi, potrivit articolului 5 din proiectul legislativ. Nu se considera infractiune daca fapta este savarsita in interesul artei, stiintei, cercetarii sau educatiei, sau in scopul dezbaterilor unor aspecte de interes public.

O alta prevedere din propunerea legislativa arata ca "se considera infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi initierea sau constituirea unei organizatii cu caracter antiromanesc, dar si aderarea sau sprijinirea unei astfel de organizatii". De asemenea, persoanele care denunta existenta organizatiei, inainte ca aceasta sa fie descoperita, nu se pedepsesc.

Initiatorii explica, in proiectul de lege, cuvantul "antiromanism" astfel: "perceptia referitoare la romani exprimata ca ura impotriva acestora, precum si manifestarile verbale sau fizice, motivate de ura impotriva romanilor, indreptate impotriva romanilor sau ne-romanilor, a proprietatilor romanilor, a institutiilor comunitatilor romanesti sau a lacasurilor de cult ale romanilor."

Potrivit propunerii legislative, "organizatie cu caracter antiromanesc" se defineste astfel: "orice grup format din trei sau mai multe persoane, care isi desfasoara activitatea temporar sau permanent, in scopul ptomovarii ideilor, conceptiilor sau doctrinelor antiromanesti. In aceasta categorie pot fi incluse organizatiile cu sau fara personalitate juridica, partidele si miscarile politice, asociatiile si fundatiile, societatile reglementate de Legea societatilot nr 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orive alte persoane juridice care intra sub incidenta prezentei legi".

Simbolurile antiromanesti consta in "drapele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum si orice alte asemenea insemne, care transmit idei, conceptii sau doctrine care promoveaza antiromanismul". Materiale antiromanesti inseamna "imagini, mesaje text, continut audio-video, precum si orice alte asemenea reprezentari, care transmit idei, conceptii sau doctrine care promoveaza antiromanismul".

Initiativa este semnata de 33 de parlamentari PSD, PNL, PMP si USR, printre care si presedintele Partidului Miscarea Populara, Eugen Tomac. Proiect va intra in procedura parlamentara, Senatul fiind prim for sesizat, iar Camera Deputatilor fiind decizionala.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministrul Apărării anunță recrutări pe bandă rulantă: „E nevoie de mai multă lume!”. Ce spune despre armata obligatorie

astăzi, 14:31

Ministrul Apărării din partea USR, Ionuț Moșteanu, vrea investiții mai mari în Armată. În opinia oficialului Guvernului Bolojan, MApN trebuie să se bazeze pe 120.000 de cadre. Mo...

Cadre didactice și inspectori școlari din Botoșani, experiențe preofesionale în Cehia, Turcia și Franța! (Foto)

astăzi, 13:07

Aproape 40 de cadre didactice și inspectori școlari au beneficiat de experiențe valoroase de formare și schimb de bune practici, cu scopul de a transforma școlile din mediul rural în comuni...

De ce renunță tinerii teologi la preoție? Preot din Botoșani: ”Prima dată am crezut că glumește”

astăzi, 12:16

Conform unor studii recente, un număr mare de preoți renunță în fiecare an la preoție. Informația este confirmată de un preot botoșănean. Mai exact, părintele Teodor Ciurariu, de la...