Încă un pas spre Europa: Amenzile pentru hărțuire și discriminarea la locul de muncă ajung până la 20.000 lei

Încă un pas spre Europa: Amenzile pentru hărțuire și discriminarea la locul de muncă ajung până la 20.000 lei

Legea privind discriminarea angajaților a fost promulgată, urmând a intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial.

În aceste condiții, în România este de acum interzisă discriminarea sau concedierea salariaţilor pe criterii de rasă, cetăţenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, opţiune politică, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, apartenenţă la o categorie defavorizată.

Constituie discriminare directă orice act sau faptă de deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, întemeiate pe unul sau mai multe dintre aceste criterii, care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării drepturilor prevăzute în legislaţia muncii.

De asemenea, este penalizată și hărțuirea angajaților.

"Hărţuirea constă în orice tip de comportament care are la bază unul dintre aceste criterii care are ca scop sau ca efect lezarea demnităţii unei persoane şi duce la crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator", se arată în lege.

Sancţiunea care va fi aplicată companiilor care fac concedieri discriminatorii sau unde hărțuirea va fi demonstrată va fi penalizată cu amenzi de la 1.000 lei la 20.000 lei.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, urmărindu-se definirea mai precisă a conceptului de discriminare în domeniul relaţiilor de muncă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
39

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
155

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţiţi Mc. Marcu, Episcopul Aretuselor, şi Chiril diaconul

astăzi, 06:54
16

Sfântul Marcu (sec. 4) s-a născut în zilele împăratului Constantin cel Mare (306-337), cel care a oprit prigoanele împotriva creştinilor, dând deplină libertate Biser...