E mai bine să lucrezi la stat: Salariul mediu net în primele zece instituţii din România este de aproape 1.500 de euro

E mai bine să lucrezi la stat: Salariul mediu net în primele zece instituţii din România este de aproape 1.500 de euro

 

Un funcţionar public câştigă mai mult decât angajaţii din multinaţionale, cu 56% mai mult decât salariul mediu pe economie, arată calculele ZF, potrivit cărora Guvernul cheltuie cu salariile celor 1,25 de milioane de bugetari 42% din veniturile bugetului general consolidat.

România nu are cele mai mari cheltuieli din UE cu salariile bugetarilor ca pondere în PIB (9,8% anul trecut), dar are cea mai mare cheltuială cu acestea ca pondere în veniturile bugetare: 32% din PIB în 2019. Media europeană este de 22%, scrie Businessmagazin.ro, citând calculele efectuate de ZF.

Salariul mediu net în primele zece instituţii din România, după numărul de angajaţi, este de circa 7.300 lei, aproximativ 1.500 de euro.

În România media salarială în circa 250 de companii multinaţionale cu o cifră de afaceri de peste 75 mil. euro este de 6.700 de lei net pe lună, apropiată de media salarială din anumite instituţii ale statului. Spre comparaţie, salariul mediu net în România în luna martie era de aproape 3.300 de lei net, scrie Adevarul.ro.

Datele de la Finanţe arată că, în luna martie a acestui an, aparatul de stat număra 1,25 milioane de bugetari care au primit ca salarii egale cu 42% din veniturile bugetului consolidat. În 10 instituţii ale statului, printre care Parlamentul şi mai multe ministere, salariul mediu net este de 7.300 de lei pe lună, adică 1.500 de euro.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi!

astăzi, 08:58
11

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Mavromati”, Compartimentul de Primiri Urgențe de la Secția de Pediatrie și Compartimentul de Urgențe din cadrul Spitalului Municipa...

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
496

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
156

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...