După zeci de ani de ignoranță, conacul lui Ion Pillat de la Miorcani a intrat în reabilitare

Conacul din Miorcani, care a aparținut familiei Pillat, este în sfârșit reabilitat, după ce mai multe decenii în care a fost lăsat în paragină. De curând, au început lucrările de consolidare și reabilitare a clădirii care are o vechime de aproape 200 de ani.

“Conacul nu a fost reabilitat niciodată. Practic este o reabilitare totală. Realizăm consolidări ale zidurilor și fundației, înlocuire acoperiș și readucerea obiectivului la forma inițială. Cum a fost construit în 1830. Acest obiectiv a avut mai multe destinații, a suferit modificări în ceea ce privește compartimentarea. Acest obiectiv s-a degradat în timp, sunt anumite zone destul de grav afectate. Lucrările care se execută acum sunt de decopertare, desfacere a tencuielilor, desfacere a tâmplăriei. În etapa următoare vom face lucrările de subzidire pentru consolidarea fundațiilor și pereților. Încercăm să ne încadrăm în termen și în valoare ca să putem reda acest obiectiv cetățenilor din zonă. Aici va funcționa un centru de zi pentru persoane vârstnice”, a precizat Maricel Maxim, antreprenorul care a început reabilitarea întregului ansamblu și care a explicat în perioada imediat următoare vor demara lucrările de consolidare atât la fundație cât și la pereți.

 

Valoare proiectului este de 1,9 milioane lei iar termenul de execuție este de 24 de luni.

Conacul de la Miorcani a fost construit între anii 1830-1832 de către tatăl poetului, un cunoscut moşier şi parlamentar al regatului independent. În acea perioadă, familia Pillat venea des la conacul de la Miorcani unde mai deținea și câteva hectare de teren.

După moartea lui Ion Pillat, conacul a rămas fiului acestuia, Dinu Pillat. Comuniștii au confiscat conacul și l-au transformat într-o secţie a spitalului Darabani. După 1995, conacul cu anexele sale, cu livada şi curtea imensă, precum şi pădurea din afara localităţii, au fost revendicate de rudele luiIon Pillat. Pentru că nu aveau bani să reabiliteze clădirile ajunse într-un stadiu avansat de degradare, rudele poetului Ion Pillat au decis în vara anului 2002 să doneze  conacul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

După aproape două decenii, Mitropolia Moldovei a demarat un proiect de reabilitare a conacului urmând a fi amenajate spaţii destinate evenimentelor culturale, cu o sală multifuncţională şi bibliotecă, precum un centru social de zi pentru persoane vârstnice, încare vor funcționa un cabinet medical, cabinet consiliere, cabinet kinetoterapie, vestiare și grupuri sanitare.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Căutări de amploare pentru depistarea bărbatului suspectat că a ucis o tânără și i-a dat foc: Este de negăsit de mai bine de 24 de ore!

astăzi, 10:53

Este alertă maximă în tot judeţul Mureş. Principalul suspect în cazul tinerei ucise în propria locuinţă, iar mai apoi incendiată, este de negăsit de mai bine de 24 de ore. Nu...

ITM Botoșani: 9 accidente de muncă, dintre care unul mortal, produse în cursul lunii iunie!

astăzi, 10:40

În cursul lunii iunie, în domeniul relațiilor de muncă, au fost efectuate 59 controale. Au fost dispuse 64 măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate, au fost aplicate 3 sancţi...

Predare de ştafetă între doi iluștri botoșăneni la conducerea Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”!

astăzi, 10:17

Vineri, 4 iulie 2025, a avut loc ședința prilejuită de preluarea mandatului de director al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”. Demn de remarcat este faptul că atât fostul ...