Dispute între Primărie şi Agenţia de Protecţie a Mediului, pornite de la bani!

La câteva luni de la protestele organizate pentru salarii, funcţionarii Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului se confruntă cu o nouă problemă: sediul în care îşi desfăşoară activitatea.

Dispute între Primărie şi Agenţia de Protecţie a Mediului, pornite de la bani!

Totul a pornit de la expirarea contractului de concesiune asupra terenului de sub sediul Agenţiei de Protecţie a Mediului şi a spaţiului înconjurător. Acum ar trebui să se încheie un nou contract, însă valoarea lui este cu mult mai mare decât instituţia de protecţie a mediului îşi poate permite să o plătească.

Viceprimarul Marian Murariu spune că sediul APM este pe un teren care aparţine Primăriei Municipiului Botoşani şi pentru care în 1992 a fost încheiat un contract de concesiune pentru 25 de ani.

"Anul acesta în iulie, acest contract a expirat iar cei de la AMP au fost invitaţi să vină să-şi reînnoiască contractul. Acest lucru, continuarea relaţiei contractuale între Primărie şi APM, a fost aprobat în şedinţă de Consiliul Local şi pasul următor a fost prezentarea în faţa comisiei de negociere. Dumnealor aveau un contract prin care plăteau 100 de lei vechi (0,01 lei noi, n.r.) pe metru pătrat pe an, pe întreaga suprafaţă de 970 de metri pătraţi. Contractul a fost renegociat în 2009 iar redevenţa pe metru pătrat pe an a devenit 7 lei noi, la nivelul anului 2009. Anual suma s-a indexat cu indicele de inflaţie, astfel încât în anul 2017, înainte de expirarea contractului, suma era de 14,62 de lei pe metru pătrat pe an, pe care ei au achitat-o. În iulie a expirat contractul, iar la şedinţa de negociere, domnul director a spus că nu vrea să semneze actele. Preţul nou la care urma să treacă este un preţ aprobat în 2007 prin şedinţă de Cl, indexat timp de zece ani cu indicele de inflaţie. Fiind vorba despre Zona 1, terenul de sub clădiri se concesionează cu 57,59 de lei pe metru pătrat pe an, iar pentru accese, spaţii verzi şi zone de protecţie, 11,07 lei pe metru pătrat pe an", afirmă viceprimarul Marian Murariu.

Mai mult, potrivit oficialului, APM nu a comunicat suprafaţa construită la sola clădirii, ci doar au aproximat la 300 de metri pătraţi.

"Asta presupune că pentru 300 de metri pătraţi, terenul de sub clădire, ar trebui să plătească 17.277 de lei pe an iar pentru accese, spaţii verzi şi zone de protecţie- încă 7416,90 de lei pe an. În total ar fi aproximativ 24.693, 90 de lei pe an, în condiţiile în care nu avem cifra exactă a suprafeţei de sub clădiri. Domnul director a refuzat să semneze contractul, a făcut şi o petiţie la primărie motivând un anume articol din Codul Fiscal care spune că impozitul pe clădire şi taxa pe teren concesionat nu trebuie plătit de către instituţiile publice. Eu m-am informat şi mi s-a spus că e drept că ei nu plătesc impozit pe clădire şi taxă pe teren concesionat, dar redevenţa pentru concesiune nu este o taxă, ca atare trebuie plătită", susţine viceprimarul Murariu.

Drept urmare, conducerea APM va fi invitată la o nouă şedinţă de negociere pentru a se clarifica acest lucru, iar în cazul în care situaţia nu se va rezolva pe cale amiabilă, s-ar putea ajunge şi la instanţă. Anul trecut, APM a plătit 14.181 de lei pentru contractul de concesiune.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
104

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
60

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
59

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...