Decizie a Biroului Electoral Judeţean în cazul PSD pentru "campanie electorală mascată"

Decizie a Biroului Electoral Judeţean în cazul PSD pentru "campanie electorală mascată"
Biroul Electoral Judeţean a decis ca cele două corturi amplasate de PSD pe Pietonalul Unirii şi lângă Piaţa Centrală să fie îndepărtate, apreciind că este vorba de o campanie electorală mascată.

Social-democraţii au amplasat cele două corturi în vederea strângerii de semnături pentru promovarea a zece proiecte locale care au fost respinse de consilierii locali ai PNL, derulând acţiunea, după cum au susţinut aceştia, ca fiind una cetăţenească.

Liberalii au formulat o contestaţie la Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Botoşani, care a admis sesizarea şi a dispus încetarea acestei acţiuni, dar PSD a contestat la Biroul Electoral Judeţean hotărârea dată de Biroul de Circumscripţie, pe motiv că nu are competenţa de a se pronunţa cu privire la legalitatea unei acţiuni care nu se circumscrie legislaţiei electorale şi că obiectivul legislației în materie electorală este de a reglementa desfășurarea alegerilor, dar nu interzice exercitarea altor drepturi cetățenești, atât timp cât se respectă limitele publicității electorale și a altor drepturi cetățenești pe perioada desfășurării campaniei electorale.

Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral Judeţean, s-a reţinut că acţiunea iniţiată de PSD, deşi nu îndeamnă la a vota sau la a nu vota o anumită formaţiune politică, reprezintă o formă mascată de campanie electorală, întrucât ideile prezentate şi materialele folosite în interiorul cortului conţin sigla PSD.

În condiţiile în care aceste îndemnuri de a susţine o iniţiativă cetăţenească se desfăşoară în aceeaşi perioadă în care se desfăşoară şi campania electorală, iar materialele folosite în interiorul corturilor amplasate în municipiul Botoşani conţin sigla PSD, 10 din cei 15 membri ai Biroului Electoral Judeţean apreciază că acestea sunt elemente de natură să confere acţiunii desfăşurate în aceste condiţii caracter electoral.

Cu majoritate de voturi, BEJ a respins contestaţia formulată de PSD.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
74

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
84

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
116

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...