De la 1 ianuarie, dam mai multi bani pe carburanti

De la 1 ianuarie, dam mai multi bani pe carburanti
Conform directivelor europene, incepand de anul viitor, benzina si motorina comercializate pe piata din Romania trebuie sa aiba un continut scazut de sulf, respectiv 10 mg pe kilogram. Din pacate, acest combustibil va fi si mai scump.

Niciuna dintre companiile petroliere nu a cerut o perioada de tranzitie pentru implementarea acestor directive, ceea ce inseamna ca, de la 1 ianuarie, vor disparea de la pompe carburantii Euro 4, iar locul lor va fi luat de cei care indeplinesc standardele Euro 5, informeaza Evenimentul Zilei.

Utilizarea carburantilor cu continut scazut de sulf are avantaje evidente pentru protejarea motorului si pentru nivelul redus de emisii de gaze cu efecte de sera. Partea mai putin placuta este ca soferii vor trebui sa scoata mai multi bani din buzunar pentru acesti combustibili, ca urmare a investitiilor facute de producatori in instalatiile de desulfurare.

Astfel, bezina va fi mai scumpa cu circa 13 bani, iar pentru diesel pretul la pompa va creste cu aproximativ 15 bani, in functie de sortiment si de compania petroliera. In prezent, exista diferente de pret chiar si de 60 de bani intre carburantii Euro 4 si cei Euro 5 comercializati pe piata locala, insa noua reasezare a preturilor va tine cont si de cifra octanica a carburantilor.

De semenea, incepand din 1 iulie 2009, benzina comercializata in Romania va trebui sa contina minimum 4% biocarburant in volum, conform unei hotarari de guvern din primavara anului trecut.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CS Botoșani: 5 medalii la Campionatul Național de lupte greco-romane, seniori

astăzi, 18:51
54

CS Botoșani a ajuns astăzi pe locul 3 la Campionatul Național de seniori la lupte greco-romane în întrecerea pe echipe.Este vorba de o performanță unică pentru CS Botoșani, fii...

Măsura voucherelor de vacanţă va fi prelungită până la data de 31 decembrie 2025

astăzi, 18:26
214

Guvernul a luat decizia ca măsura voucherelor de vacanţă să fie prelungită până la data de 31 decembrie 2025, se arată într-un proiect de lege postat recent pe site-ul Ministerului ...

Doina Federovici, Președinte Consiliul Județean Botoșani: „Cinste și onoare militarilor noștri care sunt cei mai valoroși și mai autentici ambasadori ai României”

astăzi, 15:59
264

Comunicat de presă:Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici a transmis astăzi, 25 Octombrie, cu ocazia Zilei Armatei Române, mesajul său de omagiere, devotament, ci...