Copilărie în singurătate: Mii de elevi din judeţ au părinţii plecaţi peste hotare!

Copilărie în singurătate: Mii de elevi din judeţ au părinţii plecaţi peste hotare!
Mii de elevi din judeţul Botoşani au ajuns să facă parte din generaţia copiilor singuri, având neşansa a păşi în viaţă fără a avea alături părinţii.

Mulţi au fost lăsaţi în grija rudelor sau a bunicilor, dar  specialiştii atrag atenţia că sunt două momente-cheie care pun amprenta pe dezvoltarea unui om: primii ani de viață și adolescența.

Potrivit unei centralizări realizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean, la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţ sunt 9.130 de elevi care au cel puţin un părinte plecat în străinătate. Dintre aceştia, 1.386 sunt cu ambii părinţi plecaţi, din care 735 sunt din mediul rural şi 651 din mediul urban.

Pe categorii de vârstă, cei mai mulţi elevi care au cel puţin un părinte plecat la muncă peste hotare sunt la gimnaziu, fiind vorba de 3.345 de şcolari.

Alţi 1.073 de copii din învăţământul preşcolar nu îi au alături pe cei care le-au dat viaţă, în timp ce 1.437 de liceeni au cel puţin un părinte plecat în străinătate.

“O parte dintre aceşti copii au constituit parte a grupurilor ţintă a diverselor programe de srpijinire a copiilor tocmai pentru a nu avea eşec şcolar. Un proiect pe care IŞJ l-a demarat în partea de nord a judeţului a fost “Un viitor mai bun prin educaţie" şi un procent foarte mare din grupul ţintă a fost reprezentat şi de acei copii cu părinţi plecaţi. La nivelul fiecărei unităţi, în funcţie de cazurile specifice există programe de măsuri de sprijinire a copiilor", a precizat Mihaela Huncă, inspectorul general al IŞJ Botoşani.

 

Spune-ne opinia ta