Copii în pericol! Două grupe de copii de grădiniţă împart sala de clasă cu medicul de familie şi cu pacienţii lui FOTO- VIDEO
BOTOSANI

Copii în pericol! Două grupe de copii de grădiniţă împart sala de clasă cu medicul de familie şi cu pacienţii lui FOTO- VIDEO
"Am acceptat situaţia, ca să nu închid cabinetul"- este afirmaţia unui medic de familie din judeţ, obligat să-şi împartă spaţiul de lucru, în care sunt consultaţi bătrâni, bolnavi şi se fac injecţii, cu copiii de grădiniţă.

În fiecare zi de la începutul acestui an şcolar, sănătatea unor copii a fost pusă în pericol pentru că autorităţile au apelat la o aşa-numită "soluţie de avarie"- vorbim de cele două grupe ale grădiniţei din Vorniceni, ai căror copilaşi, cruzi de altfel, sunt nevoiţi să împartă sala de clasă cu medicul de familie din sat. Problema este că niciunul dintre cei responsabili de securitatea acestor copii nu realizează cu adevărat riscurile la care sunt expuşi cei mici.

Povestea începe cu o reabilitare

Concret, Primăria comunei Vorniceni a accesat un proiect prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, a cărui finalitate ar fi trebuit să fie modernizarea clădirii în care funcţiona grădiniţa. Lucrările au început în mai şi trebuiau să fie terminate până în septembrie, atunci când începea şcoala, dar din cauza unor întârziere (de care nimeni nu se mai miră), în grădiniţă încă se munceşte.

În aceste condiţii, la 15 septembrie, copiii din cele două grupe, aproape 40 de micuţi, au fost obligaţi de situaţie să se înghesuie în sala de sport a şcolii vechi, din aceeaşi curte. Nimic rău până aici, pentru că sala e mare, este loc pentru toată lumea. Numai că, pe lângă copii, în aceeaşi sală, îşi desfăşoară activitatea şi medicul de familie Alexandru Mihailov.

E drept, nu în acelaşi timp cu copiii, ci imediat după ce copiii pleacă acasă. Mai exact, grupa mică are program de la 8 la 10:30, grupa mare de la 10:30 la 13, iar medicul de familie începe activitatea la ora 13, când sala de clasă s-a golit de copii. Este clar că activitatea medicului nu se reduce la completarea de formulare, ci la consultarea persoanelor bolnave, purtători de viruşi, de suferinţe acute. Dimineaţa, însă, circuitul se reia- vin copiii din grupa mică, apoi cea mare, apoi iar medicul, iar toate astea în acelaşi spaţiu. În clădirea aflată acum în reabilitare, medicul de familie folosea un spaţiu pentru consultaţii, separat de activitatea şcolară, cu intrare separată şi cu circuit sanitar asigurat.

Oamenii şcolii despre situaţie

Educatoarea se fereşte să comenteze situaţia, la fel şi părinţii copiilor, care dau din umeri. Directorul Şcolii Vorniceni, Dragoş Danalache, spune că altă soluţie nu a avut, având în vedere că în imobilul şcolii se învaţă în două ture şi nu mai era loc pe nicăieri şi pentru copiii de la grădiniţă.

"Corpul de clădire în care se află grădiniţa este în reabilitare, lucrarea fiind contractată de Primărie. Din diferite motive, cred că termenul s-a depăşit astfel că elevii de la grădiniţă nu au putut să intre în acel corp. Grădiniţa a fost amenajată în sala de sport, în două schimburi, iar după ora 13, vine medicul de familie care îşi face activitatea. Am înţeles că lucrările vor mai dura cam o săptămână şi apoi se va intra în program normal. Nu este igienic, dar altă posibilitate nu am găsit deoarece aici învăţământul activează atât dimineaţă cât şi după-amiază şi tot timpul este plin. Avem 642 de elevi, însemnând Şcoala nr. 1 de aici, Şcoala "Octav Ionescu" şi Şcoala Dealu Crucii şi Grădiniţa nr. 2, adică cea din vale. Am înţeles că lucrările au început la sfârşitul anului şcolar trecut. Practic, vorbim de o sală de sport transformată în sală de clasă... şi cabinet medical, medicul are un colţişor acolo", spune directorul Dragoş Danalache.
Chiar un colţ de sală foloseşte medicul de familie, acolo unde sunt biroul, trusele, stetoscopul, frigiderul şi substanţele dezinfectante. La nici doi metri, copilaşii stau în jurul educatoarei, iar în celălalt colţ de sală, aşteaptă pachetul guvernamental cu lapte şi corn.

Primarul a dat dispoziţie, dar nu ştie despre ce e vorba

Interesantă a fost însă atitudinea primarului Toader Leampăr, cel care a afirmat încă de la începutul discuţiei că nu ştia despre modul în care se desfăşoară cursurile de la grădiniţă (!). Ulterior, însă, a ajuns să se contrazică.

"Eu am cerut să se facă programul un pic mai scurt şi să mute copiii în şcoală, dar dumnealor nu au vrut şi au ţinut neapărat să facă orele acolo, în sala de sport. Dar e temporar, lucrările în clădirea reabilitată sunt aproape de final, suntem la faza montării parchetului. Grădiniţa a fost reabilitată total pentru că era într-o stare avansată de degradare şi a trebuit să fie reabilitată pentru că tavanul era stricat şi riscam ca la o zăpadă mai mare să cadă tavanul. Lucrările au început în urmă cu trei luni şi jumătate, s-au înregistrat ceva întârzieri, s-a semnat un contract de prelungire a lucrărilor şi nu au vrut dumnealor să mute copiii în şcoala mare", susţine Toader Leampăr.

Când a fost întrebat din nou dacă avea cunoştinţă de faptul că cei mici de grădiniţă stau în aceeaşi sală cu medicul de familie, primarul a negat. "Nu, pentru că în primăvară... acum în toamnă tot aşa a rămas să asigure o clasă în şcoala mare. Eu acum aud că dumnealor au vrut să fie mai aproape de grădiniţă pentru că au grupuri sanitare pentru copii mici şi în primăvară aşa s-a discutat- ca în sală să rămână cabinetul medical şi copiilor să li se dea o clasă în şcoală", spune primarul.
Întrebat dacă i se pare igienic ca în sala în care învaţă copiii să-şi desfăşoare activitatea şi medicul de familie, primarul admite că nu este, dar revine la "dumnealor trebuiau să le dea o sală în şcoala mare". La fel, admite că nu a discutat cu medicul de familie despre această chestiune, dar consideră că directorul trebuie să-l înştiinţeze despre modul cum se împarte sala între copii şi medic.

Medicul de familie, ţapul ispăşitor

În acest ping- pong în care vina se pasează de la unul la altul, cel mai conştient de implicaţiile împărţirii sălii de clasă este medicul de familie Alexandru Mihailov. Medicul abia a ajuns la cabinet, iar pe hol este aşteptat deja de câteva paciente în vârstă şi de o mămică tânără, cu o fetiţă de mână.

"Probabil că a fost cea mai bună variantă pentru că nu s-a găsit alt spaţiu, a fost o situaţie de avarie. Am fost nevoit să.... ca să nu închid cabinetul, deşi am luat în calcul şi această variantă, dar era şi vreme de vară, copiii erau în vacanţă şi pacienţii aveau nevoie de servicii medicale. Cunosc implicaţiile acestui amestec, dar nu vreau să acuz pe nimeni de nimic. Lucrul acesta se ştie dar sunt nişte situaţii care sunt foarte complicate. Eu nu am avut de ales, de fapt, a trebuit să accept situaţia ca să nu închid cabinetul", spune Alexandru Mihailov.

În timpul discuţiei cu medicul de familie, primarul Toader Leampăr a discutat cu directorul şcolii, Dragoş Danalache şi vine cu veşti de ultimă oră. "Am ajuns la o concluzie, copiii rămân aici până se încheie lucrările, iar dumneavoastră o să plecaţi, închideţi activitatea", i-a transmis primarul medicului de familie.
Altfel spus, dacă nu limităm dreptul copiilor la educaţie, limităm dreptul oamenilor din Vorniceni la servicii de sănătate. Mai mult, nici măcar un semn de bunăvoinţă în privinţa identificării unui spaţiu în care medicul de familie să îşi desfăşoare consultaţiile, chiar pe termen scurt, până la finalizarea lucrărilor din sediul grădiniţei nu i s-a oferit. Cu alte cuvinte, în ciuda calităţii de ordonator principal de credite şi cel care are posibilitatea de a face ceva, astfel încât viaţa locuitorilor din comuna Vorniceni să fie mai bună, primarul Leampăr preferă să se spele pe mâini de responsabilitate şi să apeleze la cea mai simplă rezolvare a problemei: dacă nu poate da afară din sala de sport aproape 40 de copii, atunci îl elimină pe medicul de familie.

Inspectoratul Şcolar se consideră sesizat

Situaţia de la Vorniceni a fost adusă şi la cunoştinţa reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean. "Mâine (astăzi, n.r.), o echipă a Inspectoratului va pleca la şcoala respectivă şi vom stabili cauzele şi vinovaţii pentru situaţia de acolo. Copiii trebuie să înveţe într-un spaţiu separat, securizat, medicul de familie are acces în şcoală dar într-un spaţiu izolat de copii şi probabil că există riscul unei contaminări. Vom stabili care sunt soluţiile. În mod normal, copiii trebuie să stea patru ore la grădiniţă dar ca soluţie s-a scurtat programul copiilor", spune inspectorul şcolar Ciprian Manolache, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Mai trebuie spus că în raportul prezentat în şedinţa Colegiului Prefectural de către comisia mixtă de control pentru verificarea stadiului de pregătire al unităţilor şcolare pentru anul şcolar 2016- 2017, se arată că Şcoala Gimnazială nr. 1 Vorniceni apare la capitolul: "unităţi de învăţământ având toate spaţiile de învăţământ în stare foarte bună, pregătite pentru debutul anului şcolar, cu lucrările de reparaţii curente, igienizare şi curăţenie realizate în procent de peste 85%" şi că aceeaşi unitate de învăţământ deţine autorizaţie sanitară de funcţionare.








 

 

Spune-ne opinia ta