COD PORTOCALIU în județul Botoșani: Peste 100 de pompieri, pregătiți să intervină în sprijinul populației!
UPDATE!

Avertizarea meteorologilor este pentru intervalul 16 iunie, ora 21 – 17 iunie, ora 21.

COD PORTOCALIU în județul Botoșani: Peste 100 de pompieri, pregătiți să intervină în sprijinul populației!
Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de tip COD PORTOCALIU pentru perioada 16 iunie, ora 21 – 17 iunie, ora 21, interval în care se vor cădea cantități de apă însemnate;
 
Afectate sunt județele Suceava, Botoșani, Neamț și Iași. Aici va ploua torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși pe arii extinse 40 l/mp și local 60…70 l/mp.
 

UPDATE: La nivelul ISU Botoșani, peste 100 de pompieri, cu 46 de mijloace tehnice, sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților publice locale. 

Pentru asigurarea acțiunilor preventive la nivelul comunităților, au fost înștiințate asupra atenționării toate comitetele locale pentru situați de urgență din județ. Totodată, la nivelul ISU Botoșani a fost activată grupa operativă și, la nevoie, se va activa și Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, care are în componență reprezentanți ai tuturor structurilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență.

Specialiștii ISU recomandă cetățenilor ca, pe timpul căderilor masive de apă sau grindină, să se adăpostească în locuințe sau alte spații închise care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică. 

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță de copaci sau stâlpi de electricitate. 

Populația este sfătuită ca premergător manifestprilor să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei pluviale. 

Pentru a crea obstacole împotriva pătrunderii apei în gospodării, se recomandă pregătirea unor saci cu nisip. Aceleași obstacole vor fi folosite și pentru a preveni inundarea caselor, a adăposturilor de animale și a celorlalte anexe gospodărești.

Totodată, la adăpostirea în podurile caselor se recomandă asigurarea unor rezerve de apă, alimente, haine și mijloace de semnalare a prezenței: lanterne, fluiere, telefon. Evacuarea din locuințe se poate face la solicitarea autorităților sau din proprie inițiativă dacă situația impune, în zone care reprezintă siguranță cu recomandarea echipăriii corespunzătoare pentru intemperii și cu elemente distinctive pe timpul nopții: haine, veste reflectorizante, lanterne.

De asemenea, se recomandă menținerea legăturii cu vecinii pentru a se putea solicita sau acorda ajutor la nevoie și o atenție sporită bătrânilor bolnavi sau imobilizați și copiilor care în astfel de situații devin curioși.

Se recomandă menținerea calmului și evitarea, pe cât posibil, a panicii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
114

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
73

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
73

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...