Cat de periculos este sa iei medicamente dupa ureche - ce alimente sa nu combini cu pastilele

Cat de periculos este sa iei medicamente dupa ureche - ce alimente sa nu combini cu pastilele
Un procent important din populatie ia medicamente fara prescriptia medicului, in special la simptome minore. "Riscurile la care se supun sunt foarte mari, printre acestea fiind amanarea prezentarii la medic in cazul unei urgente, alegerea incorecta a medicatiei sau a dozelor, necunoasterea reactiilor adverse care pot aparea si in caz de abuz al unor medicamente poate sa apara chiar dependenta sau supradozajul", spune pentru Ziare.com Dr. Ana Stemate.

-Cat de periculos este obiceiul oamenilor de a lua medicamente dupa ce citesc pe Internet despre acestea?

-Obiceiul oamenilor de a se diagnostica citind pe Internet este extrem de periculos, deoarece Internetul este ca o biblioteca uriasa si daca nu ai pregatirea necesara pentru a judeca lucrurile in context se pot face erori importante care duc la medicatia gresita.

Pentru un anumit pacient nu functioneaza neaparat ceea ce functioneaza pentru un altul. Trebuie tinut cont de varsta pacientului, de patologia asociata si de medicatia concomitenta. Chiar si medicamentele naturiste, care sunt prezentate ca fara reactii adverse, pot fi periculoase daca sunt administrate nejustificat.

-Putem ajunge la distrugerea florei intestinale sau slabirea imunitatii din cauza automedicatiei?

-Administrarea nejustificata a tratamentelor antibiotice pot modifica flora intestinala, facandu-ne mult mai sensibili la anumite bacterii foarte periculoase, cum ar fi Clostridium Difficile si, in plus, se selecteaza tulpini care dezvolta rezistenta la antibiotice si ulterior cand pacientul are o infectie grava pentru care necesita tratament antibiotic vom avea surpriza ca nu mai raspunde la tratament.

-Care sunt cele mai mari capcane cand vorbim de automedicatie?

-Cele mai mari capcane legate de automedicatie sunt nefolosirea adecvata a medicamentelor potrivite si a dozelor potrivite si necunoasterea reactiilor adverse care pot aparea si a complicatiilor la asocierea nerecomandata a medicamentelor.

-Sunt persoane care iau anumite medicamente, de exemplu aspirina sau paracetamol, la orice mica durere. Exista riscul ca atunci cand este cu adevarat nevoie acestea sa nu isi mai faca efectul? Sa dezvolte organismul o toleranta prea mare?

-In timp, se pot obisnui cu anumite doze si sa fie nevoiti sa creasca dozele pentru acelasi efect, crescand toxicitatea si dand chiar dependenta, mai ales in cazurile medicamentelor care contin mai multe substante (de exemplu: paracetamol si codeina, paracetamol si tramadol etc).

-Vorbeati despre dependenta. Ce medicamente pe care le folosesc frecvent romanii fara recomandarea medicului creeaza dependenta?

-Exista substante de la obisnuitele picaturi de nas sau siropuri de tuse pana la medicamentele pentru cancere care pot da dependenta daca nu sunt utilizate conform recomandarilor medicului specialist, atat ca doza, cat si ca durata a terapiei. De exemplu: picaturile de nas nu trebuie utilizate mai mult de cinci zile. Medicamentele antialgice pe baza de morfina sau codeina trebuie utilizate in doza recomandata.

Alte medicamente pe care romanii le utilizeaza in mod frecvent sunt somniferele, anxioliticele si antidepresivele. Acestea trebuie administrate in doza recomandata de medicul psihiatru. Cresterea dozei de catre pacient este periculoasa, deoarece starea de bine, de liniste pe care pacientul o dobandeste atunci cand creste doza nu o va mai simti la aceeasi doza si va creste putin cate putin fiind nevoit ulterior sa fie spitalizat intr-un centru de dezintoxicare.

-Cat conteaza alimentatia atunci cand urmam in tratament? Trebuie sa ne interesam dinainte de alimentele care pot interactiona cu medicamentele?
-Conteza asocierea unor alimente cu anumite medicamente si in aceste cazuri pacientii sunt avertizati de medicul specialist si aceste interactiuni sunt semnalate si pe prospectul acestora. Alcoolul nu se asociaza niciodata cu paracetamolul, deoarece creste toxicitatea hepatica. De asemenea, nu se asociaza cu sedative, antiepileptice si cu anumite antibiotice.
Sarea este interzisa in asociatie cu medicatia cortizonica, administrata pentru anumite afectiuni autoimune.
Componentul naringenina, din fructul de grapefruit, incetineste cateva dintre procesele metabolice normale de detoxifiere care au loc in intestine si ficat, blocand actiunea de descompunere si eliminare a unor medicamente precum si a altor toxine, de aceea atunci cand se prescriu anumite medicamente (antivirale, benzodiazedine etc.) este interzis consumul de grapefruit, pentru stabilirea corecta a dozei de medicament.
Lactatele nu se asociaza cu antibiotice din grupa tetraciclinelor, deoarece acestea blocheaza absorbtia acestor medicamente in tractul digestiv si trebuie administrate la distanta.  Citeste mai departe...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Consiliul Județean trebuie să achite 10 milioane de lei pentru un drum stricat la câteva luni de la asfaltare

astăzi, 11:51
7

Autorităţile judeţene din Botoşani sunt nevoite să plătească peste 1,6 milioane de euro pentru 15 kilometri de drum care s-a stricat la câteva luni de la asfaltare. Consiliul Judeţean a ...

Bogdan Buhăianu, directorul Urban Serv: „S-a făcut o campanie electorală pe bani publici pentru a arăta că se poate face curățenie în cimitire”

astăzi, 11:25
41

În cadrul unei conferințe de presă, directorul  Societății Urban Serv, Bogdan Buhăianu, a ținut să răspundă atacurilor din ultima perioadă venite din partea primarului Cătălin F...

Aproape 10.000 de pensionari din Botoșani au primit indemnizație socială

astăzi, 11:20
31

Numărul de beneficiari ai indemnizaţiei sociale pentru pensionari a fost, în iunie 2020, de 956.586 persoane, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Botoșa...