Botosanii de azi: Prezentul care isi confisca propriul trecut! - Imagini incredibile!

Botosanii de azi: Prezentul care isi confisca propriul trecut! - Imagini incredibile!

Ce se ascunde dincolo de ziduri sau cum poti narui un secol de istorie prin indiferenta si ignoranta! De la Oras al Domnitelor in vremea lui Petru Rares, Botosanii devin in mileniul III o urbe care se zbate intre modernitatea fortata, deseori inestetica si neavenita, si trecutul darapanat, peticit, deranjant…

Cu un Centru istoric de o valoare exceptionala si probabil unic in spatiul moldav, dar "sufocat" de locuitorii sai nu totdeauna ospitalieri cu doritorii de promenade pe inserat, Botosanii traiesc paradoxul unui prezent care isi confisca propriul trecut.

Cu o constructie care ar putea concura de la egal la egal cu obiective turistice europene – Casa Sofian, astazi o dureroasa ruina si o chinuitoare palma pe obrazul Botosanilor, riscam sa lasam urmasilor o istorie nescrisa a distrugerilor pe timp de pace. 

Va prezentam astazi situatia unei Case de pe Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botosani. Facem de la inceput precizarea ca obiectivul mentionat se afla in evidenta Ministerului Culturii, prin Institutul National al Monumentelor Istorice, fiind inscris in Lista Monumentelor Istorice din judetul Botosani la pozitia 291, Cod BT-II-m-B-01881, la adresa Bulevardul Mihai Eminescu nr. 39, datata ante 1880. 



Situatia imobilului, in care imediat dupa 1989 a functionat fostul restaurant Armonia, fiind si sediu de partid, este astazi neclara, dar in niciun caz in privinta statutului sau de monument istoric, statut care ii confera prin lege dreptul la un tratament corect: protectie si conservare, desi in prezent se impun masuri urgente de restaurare.

Fara a fi un obiectiv de importanta nationala (acestea fiind clasate in categoria A), Casa de pe Bulevardul Mihai Eminescu este un obiectiv de clasa B (interes local), pentru care Legea nr. 422 din 18 iulie 2001 privind protejarea monumentelor istorice este perfect valabila, atat in ceea ce priveste protectia cat si sanctiunile in caz de abateri.



Ceea ce intriga in mod cert la acest monument istoric este faptul ca, desi situat pe o artera importanta a municipiului – Bulevardul Mihai Eminescu – imobilul este pur si simplu acoperit de vegetatia crescuta la intamplare. Grozavenia este, insa, in interior! Dupa mai bine de 130 de ani de vietuire, martor al anilor de zbucium cand, cu doar cativa ani inainte de moarte, Mihai Eminescu isi plimba suferinta pe strazile Botosanilor, astazi Casa de pe Bulevardul Mihai Eminescu risca sa devina un focar de infectie, un adapost al oamenilor strazii sau mai rau…



Pana in urma cu cativa ani, acolo a functionat Partidul Democrat, perioada in care jumatatea de cladire dinspre strada Armoniei apartinea unei persoane private. Imobilul pare sa fie revendicat, desi niciun proprietar nu a solicitat clar punerea in posesie.

Din 11 decembrie 2005 dateaza o "Sesizare pentru Primaria Botosani, judetul Botosani", cu titlu de Reclamatie, din care aflam ca numitrul Constantin Corjautanu solicita lamuriri privind situatia a doua imobile:

"1.Care este situatia juridica a imobilului din municipiul Botosani, str. Teatrului nr.9 (unde functioneaza sediul organizatiei judetene a PNL) ?
2.Care este situatia juridica a imobilului din municipiul Botosani, B-dul M.Eminescu nr.59 (in Lista Monumentelor Istorice figureaza numarul 39) (unde functioneaza organizatia judeteana a PD) ?
Investitiile si cheltuelile private, realizate de subsemnatul in perioada 25 ian.1990-09 dec.1992 se cifreaza la suma de 315.000 lei ( echivalentul a 16.700 USD) si as dori sa cunosc cine este proprietarul imobilului de la pct.1.
Tin sa va comunic ca sediul PNL din Botosani a functionat in imobilul de la pc.2.
Cum au ajuns cei care au candidat in 1992 din partea NPL (partidul lui Catarama) sa ocupe spatiul unde am reorganizat PNL asa cum a functionat pana in 1946. Sediul de la pc.2. a fost revendicat din perioada in care eram membru CPUN din partea PNL, dar acestia in dispretul legii au alocat sediul FSN-ului local. As fi foarte curios sa aflu situatia juridica a celor doua imobile si mai ales si a terenului aferent constructiilor, deoarece vad ca sunt amplasate pe terenul lor constructii care nu stiu daca pot justifica terenul pe care exista constructiile".

Raspunsul primarului Catalin Flutur vine in 19 decembrie 2005:

"Către,
Corjautanu Constantin
Ref: sesizare cod 258 din 11 decembrie 2005
Referitor la sesizarea dvs. cod 258 din 11 decembrie 2005 privind situaţia unor imobile din municipiul Botoşani, vă comunicăm următoarele:
1. Imobilul din str. Teatrului nr.9 este închiriat de către PNL cu destinaţia sediu de partid, conform prevederilor legale incidente în materie. Clădirea şi terenul aparţin domeniului privat al municipiului Botoşani.
2. La adresa menţionată există două corpuri de clădiri, dintre care cel cu accesul din b-dul Mihai Eminescu a fost utilizat de către Partidul Democrat cu destinaţia sediu de partid iar cel cu accesul din str. Armonia este proprietate privată. Imobilul în care funcţionează PD şi terenul aferent întregii incinte au fost retrocedate fostului proprietar ca urmare a aplicării legislaţiei privind retrocedarea proprietăţilor preluate abuziv. În zona în discuţie nu au fost efectuate investiţii din bugetul local.    
Primar,
Cătălin Mugurel Flutur"



Patru ani mai tarziu, in 2009, gasim in arhiva Primariei o alta interpelare, de aceasta data din partea unui consilier local. Astfel, în cadrul şedinţei Consiliului Local al Municipiului Botoşani din data de 27 august 2009, consilierul Florentin Pietraru atentioneaza asupra faptului ca "fostul sediu P.D.-L. din str. Armoniei nu este îngrădit, sunt mulţi câini fără stăpân, nu arată bine deloc. Propune a se lua legătura cu actualul proprietar şi a i se recomanda amenajarea corespunzătoare a proprietăţii", se arata in procesul-verbal al sedintei.



Dincolo de incalceala proprietatii, a retrocedarilor sau altor soiuri de daramare cu buna stiinta a unui monument, reglementarile legislative sunt foarte clare in astfel de situatii.
Astfel, Legea 442 din 2001 prevede, la Titlul IV - Responsabilităţile proprietarilor de monumente istorice şi ale autorităţilor administraţiei publice locale, la Capitolul II: Atribuţiile autorităţilor administraţiei publice locale, iar la TITLUL VI, aflam si Sancţiunile:
Art. 54 - Încălcarea dispoziţiilor prezentei legi atrage, după caz, răspunderea civilă, administrativă, materială, disciplinară, contravenţională sau penală.
Art. 55 - (1) Desfiinţarea neautorizată, distrugerea parţială sau totală, exproprierea fără avizul Ministerului Culturii şi Cultelor, degradarea, precum şi profanarea monumentelor istorice constituie infracţiuni şi se sancţionează conform legii.
(2) În toate cazurile prevăzute la alin. (1) făptuitorul este obligat la recuperarea materialului degradat şi la reconstituirea monumentului sau a părţilor de monument lezat, conform avizelor prevăzute de prezenta lege, iar mai jos aflam si faptul urmator:
(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) se sancţionează cu amendă de la 30.000.000 lei la 70.000.000 lei.



Asadar, cine se face vinovat de situatia in care se afla astazi acest imobil? Cine trebuie sa ia masurile urgente pentru ca spatiul sa nu se transforme intr-o zona de risc pentru cetateni? Si, mai ales, cine isi va asuma macar gestul de a igieniza cladirea, acesta fiind un prim pas de a reda unui monument istoric demnitatea pe care noi, traitorii acestui timp, i-am furat-o cu indrazneala si iresponsabilitate?



Legea este si aici foarte clara: Directia pentru Cultura are in primul rand obligatia de a monitoriza si sesiza astfel de situatii.
 



 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
45

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...

O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompierii botoșăneni! (foto)

astăzi, 17:21
66

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul pro...

Un polițist din Botoșani a cheltuit banii furați de la un bătrân, pe care tâlharii îi restituiseră!

astăzi, 15:34
358

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuț-Cezar S., agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani, la doi ani de închisoare cu suspendarea execut...