ATENȚIE! 9 din 10 produse afumate sunt tratate cu substanțe cancerigene. Ce face Protecția Consumatorului?

ATENȚIE! 9 din 10 produse afumate sunt tratate cu substanțe cancerigene. Ce face Protecția Consumatorului?

Nu mai putin de 9 din 10 alimente afumate care se gasesc, in prezent, pe rafturile magazinelor au fost tratate cu substante cancerigene, a precizat presedintele Asociatiei Pro Consumatori, Costel Stanciu. Din pacate, chiar daca ar citi cu atentie etichetele tuturor produselor din magazin, consumatorul tot n-ar avea suficiente informatii ca sa se asigure ca alege doar alimentele bune pentru consum.

Niciun produs alimentar nu devine periculos pentru consumator prin afumare traditionala. Nici n-ar avea cum, de vreme ce intreg procesul de afumare nu presupune altceva decat expunerea alimentului la fum de lemne sau rumegus, in spatii special amenajate, vreme de cateva ore sau chiar cateva zile.

In functie de compozitia unui produs, specialistii pot alege cea mai potrivita solutie de afumare. Mai exact, pot afuma alimentul la cald, lasandu-l in fum de lemne de fag sau rasinoase, intr-o incinta in care temperaturile ajung pana la 70 de grade, Sau, dimpotriva, il pot afuma la rece, in fum de rumegus, la maxim 25 de grade Celsius. Indiferent care dintre cele doua solutii s-ar alege, produsul ar fi in continuare sigur pentru consum, dupa afumare

Din pacate, pe zi ce trece, tot mai multi producatori renunta la afumarea traditionala, sustinand ca aceasta dureaza prea mult si ca nu mai e rentabila. In consecinta, locul afumarii traditionale e luat de afumarea chimica, in cursul careia se folosesc substante care, consumate frecvent, l-ar putea imbolnavi grav pe consumator.

Iata cat de rau spune presedintele APC, Costel Stanciu, ca stau lucrurile, in acest moment. "Asociatia noastra a constat ca, la afumarea a 9 din 10 produse alimentare care erau prezentate sub denumirea de 'afumat', se folosise fie aroma de fum, fie fum lichid. Ambele ingrediente - adica atat aroma de fum, cat si fumul lichid - sunt cancerigene. De ce se mai recurge, totusi, la aceste metode de afumare? E simplu. Afumarea clasica - adica aceea realizata cu fum - necesita cateva ore.

In schimb, prin tehnicile alternative, afumarea produsului se face aproape instant. Procedura e simpla: produsul se imerseaza (scufunda partial - n.red.) intr-un lichid in care exista o serie de substante care imita aromele de fum date de arderea lemnului de fag si de rasinoase. In consecinta, afumarea se face foarte repede. Pentru producator, aceasta e calea economica. Pentru consumator, in schimb, nu e solutia sanatoasa", a explicat Costel Stanciu pentru Ziare.com. Citeste mai departe cum ii obliga legea pe producatori sa isi informeze consumatorii...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

VIDEO Gest emoționant la sfârşitul meciului de handbal, pentru Cristina Neagu!

Vineri, 14 Decembrie 2018
134

Jucătoarele României au creat vineri un moment de emoţie puternică în sala unde s-a jucat semifinala cu Rusia, pierdută cu 28-22, la Campionatul European din Franţa. La finalul celor ...

Valeriu Iftime promite că FC Botoșani nu se va preda în fața celor de la FCSB: "Niciodată nu o să mă prostituez!"

Vineri, 14 Decembrie 2018
263

Valeriu Iftime, principalul finanțator al celor de la FC Botoșani, are încredere că, după 11 meciuri în care a pierdut cu FCSB, Ciobotariu și gladiatorii săi pot produce surpriza....

De ce profesorul bun e rău!

Joi, 13 Decembrie 2018
596

Știu că pe rol se află un proces în care un ONG (îmi scuze că nu îi cunosc numele) a dat în judecată mai multe mari universități pentru încălcarea prevederilor LE...