ATENȚIE! 9 din 10 produse afumate sunt tratate cu substanțe cancerigene. Ce face Protecția Consumatorului?

ATENȚIE! 9 din 10 produse afumate sunt tratate cu substanțe cancerigene. Ce face Protecția Consumatorului?

Nu mai putin de 9 din 10 alimente afumate care se gasesc, in prezent, pe rafturile magazinelor au fost tratate cu substante cancerigene, a precizat presedintele Asociatiei Pro Consumatori, Costel Stanciu. Din pacate, chiar daca ar citi cu atentie etichetele tuturor produselor din magazin, consumatorul tot n-ar avea suficiente informatii ca sa se asigure ca alege doar alimentele bune pentru consum.

Niciun produs alimentar nu devine periculos pentru consumator prin afumare traditionala. Nici n-ar avea cum, de vreme ce intreg procesul de afumare nu presupune altceva decat expunerea alimentului la fum de lemne sau rumegus, in spatii special amenajate, vreme de cateva ore sau chiar cateva zile.

In functie de compozitia unui produs, specialistii pot alege cea mai potrivita solutie de afumare. Mai exact, pot afuma alimentul la cald, lasandu-l in fum de lemne de fag sau rasinoase, intr-o incinta in care temperaturile ajung pana la 70 de grade, Sau, dimpotriva, il pot afuma la rece, in fum de rumegus, la maxim 25 de grade Celsius. Indiferent care dintre cele doua solutii s-ar alege, produsul ar fi in continuare sigur pentru consum, dupa afumare

Din pacate, pe zi ce trece, tot mai multi producatori renunta la afumarea traditionala, sustinand ca aceasta dureaza prea mult si ca nu mai e rentabila. In consecinta, locul afumarii traditionale e luat de afumarea chimica, in cursul careia se folosesc substante care, consumate frecvent, l-ar putea imbolnavi grav pe consumator.

Iata cat de rau spune presedintele APC, Costel Stanciu, ca stau lucrurile, in acest moment. "Asociatia noastra a constat ca, la afumarea a 9 din 10 produse alimentare care erau prezentate sub denumirea de 'afumat', se folosise fie aroma de fum, fie fum lichid. Ambele ingrediente - adica atat aroma de fum, cat si fumul lichid - sunt cancerigene. De ce se mai recurge, totusi, la aceste metode de afumare? E simplu. Afumarea clasica - adica aceea realizata cu fum - necesita cateva ore.

In schimb, prin tehnicile alternative, afumarea produsului se face aproape instant. Procedura e simpla: produsul se imerseaza (scufunda partial - n.red.) intr-un lichid in care exista o serie de substante care imita aromele de fum date de arderea lemnului de fag si de rasinoase. In consecinta, afumarea se face foarte repede. Pentru producator, aceasta e calea economica. Pentru consumator, in schimb, nu e solutia sanatoasa", a explicat Costel Stanciu pentru Ziare.com. Citeste mai departe cum ii obliga legea pe producatori sa isi informeze consumatorii...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Comunicat: PSD Botoșani sărbătorește Ziua Drapelului Național

Miercuri, 26 Iunie 2019
127

Simbol al unității și identității românești, drapelul național este sărbătorit în fiecare an la 26 iunie. Această dată a fost aleasă în amintirea zilei în care tric...

ROAMING INVOLUNTAR: Botoșani, printre județele în care semnalul e "furat", iar costurile sunt uriașe!

Luni, 24 Iunie 2019
900

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), le atrage atenția tuturor utilizatorilor de telefonie și internet mobil, care au serviciul de roaming acti...

Un sucevean a primit ficatul unui botoșănean aflat în moarte cerebrală

Vineri, 14 Iunie 2019
622

Echipa de la Centrul de transplant Iaşi a efectuat, în noaptea de miercuri spre joi, o prelevare de organe de la un donator din Botoşani aflat în moarte cerebrală, care era internat pe ...