Arestarea unui botoşănean, cerută de autorităţile franceze şi aprobată de magistraţii suceveni

În ultima zi de lucru a anului trecut, judecătorii Curţii de Apel Suceava au dispus arestarea preventivă şi executarea mandatului european de arestare emis pe numele unui botoşănean căutat de autorităţile judiciare franceze încă din luna august.

Arestarea unui botoşănean, cerută de autorităţile franceze şi aprobată de magistraţii suceveni

   Ştiri.Botoşani.Ro

În noiembrie anul trecut, o instanţă a Curţii de Apel din Rennes a consfinţit mandatul european de arestare a lui Ion Chihaia, un botoşănean care a sprijinit un alt român să obţină foloase materiale din munca la negru.

Concret, potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, "la data de 30 decembrie 2016 procurori din cadrul Secţiei de Urmărire Penală au dispus reținerea și au sesizat Curtea de Apel Suceava cu propunere de arestare provizorie în vederea predării, cetățeanului român C.I. din municipiul Botoșani, județul Botoșani, în calitate de persoană solicitată de către autoritățile judiciare franceze, fiind suspectat de comiterea a cinci infracțiuni:

-executare de muncă tăinuită şi începută din 11 iulie 2014 cu această circumstanţă agravantă în care faptele au fost comise în bandă organizată, operaţiune ilicită de împrumut de mână de lucru într-un scop lucrativ şi începută din 11 iulie 2014 cu această circumstanţă agravantă în care faptele au fost comise în bandă organizată, tocmire clandestină a mâinii de lucru:
-operaţiune ilegală în scop lucrativ de furnizare de mână de lucru şi începută din 11 iulie 2014 cu această circumstanţă agravantă în care faptele au fost comise în bandă organizată,
-participare la o asociaţie de rău-făcători în vederea pregătirii de delicte pedepsite cu 10 ani de închisoare,
-spălare de bani în bandă organizată cu ajutorul justificării mincinoase a originii bunurilor sau sprijin la o operaţiune de plasare disimulare sau conversie a delictului de muncă disimulat şi de muncă disimulat în bandă organizată"
, se arată într-un comunicat al Parchetului sucevean.

Astfel, o societate, S.C. C.T. S.R.L., ar fi recrutat, de la fondarea sa din 2010, muncitori pentru a munci în Franţa în folosul în special a zeci de societăţi bretone, invocând în mod ilegal reglementarea despre detaşare. Această societate, fondată în 2010, nu avea nici o activitate în România unde singura sa gestiune administrativă era localizată, în timp ce direcţiunea firmei era realizată prin administratorul său, C.M., de la domiciliul său din Franţa. Ancheta a pus în evidenţă prezenţa unui grup organizat din mai multe persoane care acţionează de comun acord de mai mulţi ani sub conducerea lui C.M. în scopul de a comite infracţiuni de muncă ilegală prin mai multe firme de muncă temporare şi de societăţi utilizatoare, pentru a obţine în mod direct un avantaj financiar şi/sau material. În data de 28/06/2010, C.M. a dat împuternicire botoşăneanului Ion Chihaia, expert-contabil, pentru a-i permite să efectueze operaţiuni bancare, să semneze documentele aferente societăţii S.C. C.T. S.R.L. şi să reprezinte societatea pe lângă organismele române.

În data de 15 iunie 2012, botoşăneanul ar fi redactat un raport de expertiză contabilă pe baza unui contract de împrumut pentru a justifica 850.000 lei de contribuţii fictive de C.M. în societatea S.C. C.T. S.R.L. şi vărsămintele în contul curent asociat. C.I. era desemnat mandatar al societăţii I.E. în vânzarea unui apartament în România care aparţine lui C.M.. Această numire permitea lui C.M., administrator al societăţii I.E., dreptul de a ceda un bun în profitul său obținând un preţ suspicios de orice concurenţă. C.I. ar fi emis adeverinţe false de repunere de avans salariaţilor detaşaţi pentru a justifica retrageri de numerar care erau în realitate destinate lui C.M. pentru scopuri personale, arată procurorii suceveni.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
791

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
251

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
213

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...