Aproape 20 de bănci din România suspecte de spălare de bani

Nicolae Cinteză, şeful direcţiei de supraveghere din BNR, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă că 16-17 bănci locale sunt verificate de Banca Naţională a României după ce au fost implicate într-o „tranzacţie ciudată”.

„Serviciul nostru care are sarcină verificări în domeniul prevenirii spălării banilor face verificări la 16 - 17 bănci implicate într-o tranzacţie destul de ciudată", a declarat Cinteză la conferinţa „Anul financiar bancar 2020", organizată de FinMedia.

 

„Frauda este externă, dar prin felul în care s-au aplicat aici normele de cunoaştere a clientelei, s-a favorizat, s-a continuat, un mecanism de spălare de bani iniţiat undeva în străinătate şi continuat pe teritoriul ţării noastre”, a spus Cinteză.

"Îngrijorează un risc despre care v-am spus şi ultima oară şi pe acesta îl văd foarte periculos, şi când spun că este periculos mă bazez pe ceea ce primim din plan extern legat de tranzacţii făcute în România pentru diverşi clienţi externi sau tranzacţii făcute în România cu sume provenite din străinătate. În ciuda avertismentelor pe care le-am făcut în toată perioada asta şi continuăm să le facem, ultima scrisoare a plecat sub semnătura prim-viceguvernatorului pe 20 februarie, capătă amploare riscul de fraudă făcută pe teritoriul României. Frauda este externă, dar prin felul în care s-au aplicat aici normele de cunoaştere a clientelei, s-a favorizat, s-a continuat, un mecanism de spălare de bani iniţiat undeva în străinătate şi continuat pe teritoriul ţării noastre. În momentul de faţă la Asociaţia Română a Băncilor am comunicat deja la ultima întâlnire. Serviciul nostru care are sarcină verificări în domeniul prevenirii spălării banilor face verificări la 16 - 17 bănci implicate într-o tranzacţie destul de ciudată şi pe care o descriem în scrisoarea de care vă vorbeam emisă pe 20 februarie", a spus Nicolae Cinteză, la conferinţa "Anul financiar bancar 2020", organizată de FinMedia şi Piaţa Financiară.

El a menţionat că a fost deschisă o acţiune penală de către DIICOT şi că cel puţina una dintre bănci pare "a fi foarte implicată în a favoriza spălarea de bani, operaţiunile derulându-se printr-o singură unitate şi existând indicii suficiente ca aceste costuri să fie închise".

El a precizat că în acest caz acuzaţia care vine de la firme de avocatură este că băncile nu au aplicat normele de cunoaştere a clientelei şi tranzacţiile s-au făcut prin încălcarea acestor norme, scrie Realitatea.net.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fotbalistul cu ochelari de la FC Botoșani, în centrul atenției în meciul cu Farul! (Foto)

Tuesday, 15 July 2025

Narcis Ilaș (18 ani), titular la FC Botoșani, a debutat în Liga 1 în sezonul 2022/23, la doar 16 ani, când a fost integralist în ultima etapă din play-out. Atunci, FC B...

Ministrul Educației, despre refuzul unor primari de a deconta naveta profesorilor: ”Voi avea o discuție cu premierul!”

Tuesday, 15 July 2025

Ministrul Educației spune că plata navetei pentru profesori „nu e o chestiune dacă vrei sau nu, e vorba de legalitate”. Întrebat ce le transmite acelor primari care refuză să...

Moment emoționant pentru doi copii din Botoșani cu ”centralul” Horia Mladinovici. ”Un gest enorm, respectele noastre!” (Foto, Video)

Tuesday, 15 July 2025

Pentru doi copii din Botoșani, meciul dintre echipa antrenată de Leo Grozavu și ”Marinarii” lui Gică Hagi (scor 1-1) va rămâne unul cu totul special. Înaintea debutului...