ANSVSA confirmă că ar putea fi interzisă creșterea porcilor pe raza a 10 kilometri de gospodăriile afectate de pestă

ANSVSA confirmă că ar putea fi interzisă creșterea porcilor pe raza a 10 kilometri de gospodăriile afectate de pestă

​​Depopularea suinelor pe raza a 10 km de gospodăriile afectate de pesta porcină africană ar putea fi făcută în urma deciziilor pe care le vor lua prefecturile din fiecare județ în care există focare, relatează Medifax, care îl citează pe Rareș Hăbeanu, purtător de cuvânt ANSVSA. Un document publicat de Agrointeligența arată că pe 29 august a fost aprobată în cadrul Grupului Național de Experți privind combaterea răspândirii pestei porcine africane o recomandare privind depopularea pe raza a minim 10 km în jurul exploatațiilor afectate de virus, "fără posibilitatea repopulării și abatorizarea porcilor din gospodăriile populației".

„ANSVSA a reunit Grupul Național al Experților pentru pesta porcină africană, iar aceștia au dat printre recomadările din cadrul ședinței și această recomandare, de a se face depopularea exploatațiilor pe o rază de 10 km pentru a preveni intrarea exploatațiilor comerciale în acea zonă de restricție, însă este doar un proiect, nu este o măsură legislativă”, a declarat pentru MEDIAFAX Rareș Hăbeanu.

„Recomandarea noastră a fost ca propunerea să fie transmisă către prefecturile din județele afectate, iar decizia referitoare la ce se va face este a instituțiilor prefectului din județele respective”, a adăugat Rareș Hăbeanu.

Întrebat de modul în care vor fi despăgubite exploatațiile care nu vor mai putea face repopularea cu suine, Rareș Hăbeanu a declarat că „în prima fază, dacă din punct de vedere sanitar, porcul este sănătos, gospodarii vor rămâne cu carnea de la animalele sacrificate, iar în privința despăgubirilor pentru exploatațiile care nu vor mai putea repopula încă nu s-a luat o decizie, este în discuție acest lucru”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor - ANSVSA.

Gospodăriile în care au fost depistați porci cu pestă africană trebuie să-i sacrifice „fără posibilitatea repopulării”, arată un document al instituției.

Documentul prevede, între altele, „determinarea depopulării într-un termen limită prin sacrificarea pentru consum propriu sub control sanitar-veterinar, fără posibilitatea repopulării și abatorizarea porcilor din gospodăriile populației, fără posibilitatea repopulării”.

În act se mai precizează că măsurile au fost supuse la vot, fiind aprobate în unanimitate de voturi.

„În încheierea ședinței, domnul secretar de stat dr. Raed Arafat a menționat faptul că în cadrul acesteia s-a luat act de recomandările Grupului Național de Experți și a supus aprobării măsurile propuse, acestea fiind acceptate în unanimitate. Totodată s-a aprobat ca prezenta minută să fie transmisă instituțiilor reprezentate în CNCB și instituțiilor prefectului prin grija IGSU/ISUJ/ISU BIF”, arată actul citat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
214

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
38

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
317

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...