"Sunt lucruri care ne impresionează până la lacrimi. Pompieria este o armă umanitară, faci bine!"

Protejaţi de costume ignifugate, cu capetele ascunse sub căşti de protecţie, pompierii îşi trăiesc viaţa în viteză, în pas alergător pentru că dacă apar ei, e clar că ceva rău se întâmplă. Dincolo de uniforme, de echipamente, de autospeciale, găsim oameni. Oameni cu sentimente, cu frustrări, cu dureri, cu lacrimi. Soţi, părinţi, prieteni, fii. 

Proiectul "Oameni şi meserii" derulat de Ştiri.Botoşani.Ro v-a oferit povestea celui mai "vârstnic" pompier din judeţ. Laurenţiu Grămescu activează la Detaşamentul Dorohoi şi face această meserie de peste 31 de ani.

Povestea începe în copilărie 

În urmă cu peste 40 de ani, un băieţel cu ochii verzi şi curios nevoie-mare căuta să vadă ce se întâmpla în curtea unităţii de pompieri din Dorohoi. Se căţăra pe garduri, fugea când era admonestat, şi iar revenea, şi iar se uita prin gard. Când militarii ieşeau la instrucţie, copilul cu ochi verzi era prezent. Uneori avea noroc şi îi ajuta pe pompieri să strângă furtunurile. A crescut lângă unitatea pompierilor, a trăit acţiunile lor, iar când a crescut, a decretat cu curajul adolescenţei: Vreau să fiu pompier! 

Laurenţiu Grămescu s-a dus la şcoala militară, timp de doi ani de zile, şi a performat, fiind şeful clasei. Apoi a fost repartizat, la cerere, la Detaşamentul Iaşi. Acolo l-a prins Revoluţia din 1989, însă în 1990, s-a cerut înapoi acasă, la Dorohoi. Şi acum tot la Dorohoi activează, ca şef tură de serviciu. La aproape 52 de ani, pe care îi va împlini anul acesta, este cel mai "bătrân" pompier în activitate din judeţ, deşi vioiciunea nu-l recomandă pentru acest apelativ. Are peste o mie de intervenţii la activ, incendii şi alte operaţiuni.

La prima misiune era militar în termen şi a participat la stingerea unui incendiu la Văculeşti, în podul primăriei de atunci. Avea 18 ani iar emoţiile erau imense. De prima victimă nu a uitat nici acum.

"Eram în şcoala militară. Era o zonă deosebită în ce priveşte pericolul de incendii şi era o bătrână care, surprinsă în casă, s-a intoxicat cu fum şi a decedat. Am deschis uşa, am descoperit-o acolo. În momentul ăla nu mi-am dat seama ce simt, din cauza adrenalinei, dar când ne-am întors la subunitate şi am realizat ce se întâmplase..."

Victimele din vis şi zbuciumul interior 

Şi-a visat victimele pe care a reuşit să le salveze şi pe cele la care a ajuns prea târziu. "Săptămâni întregi le vezi în faţa ochilor, te marchează. Nu poţi să mănânci când te întorci la unitate. Mirosul, ceea ce vezi cu ochii tăi, dar mai ales ce soartă a avut persoana respectivă te impresionează", spune Laurenţiu Grămescu.

Nu a calculat niciodată câte persoane a salvat, însă crede că sunt multe. "Într-o zi am avut 30 de persoane, la inundaţiile de la Pădureni din 2010. Eram de serviciu, într-o zi de luni, 28 iunie. Iniţial, anunţul a fost pentru localitatea Pădureni. Am trimis un echipaj acolo şi după aia ne-au anunţat să le trimitem barca pentru că apa creştea. M-am dus acolo, am înaintat prin apă, m-am dus la echipaj şi apoi am trecut la salvarea celor 30 de persoane din casele inundate. Asta a fost cea mai dificilă şi mai periculoasă misiune pentru că apa era până la piept, curgea cu putere pentru că se canalizase pe strada principală, unde eram eu. Din cauza gardurilor, ea creştea pentru că nu apuca să treacă prin garduri. Eram cu echipamentul de protecţie, foarte greu, cu cizme tip pescar, pline cu apă, şi nu mai reuşeam să ajung la echipaj. Apa m-a luat la vale şi am reuşit să mă prind de o creangă şi să sar gardul într-o curte", povesteşte Laurenţiu Grămescu. 

"Apa era ca o turmă de bivoli negri, scăpaţi de sub control, aşa se manifesta. Era urât tare. Simţeai... frica. Eram singur şi...", rosteşte pompierul cu glas înfundat şi ochi înrouraţi iar noi parcă simţim pe suflet greutatea momentului prin care a trecut.

Omul Laurenţiu Grămescu îşi continuă povestea cu ton optimist pentru că şi-a găsit echipajul şi împreună s-au apucat de salvat oamenii care aveau nevoie de ajutor. "Cu o volă mare am trecut şi i-am salvat. Erau bătrâni, copii. Când ne-au văzut, erau speriaţi pentru că nu mai văzuseră aşa ceva niciodată. A fost ceva ieşit din comun", povesteşte pompierul.

A mai trecut pe lângă moarte şi cu alte ocazii pe care şi le aminteşte ca şi cum ar fi fost ieri. "Am mai fost la o misiune, când eram în şcoala militară, în 1988, la platforma petrolieră Brazi. Ardea un rezervor de fracţii înalte. O desfăşurare de forţe impresionantă. Erau deplasate maşini de peste tot. Mi s-a făcut pielea ca de găină când am văzut ce era acolo. Eram tânăr. Când am ajuns acolo, spuma era de o jumătate de metru", îşi aminteşte Laurenţiu Grămescu. 

Satisfacţia muncii 

Şi tot din sertarul cu "amintiri", scoate şi pe cele cu oameni. A fost pupat pe obraji, oamenii i-au strâns mâinile, i-au mulţumit. Şi acum, când iese în oraş, oamenii îl salută, îl apreciază iar el e mândru. "Mai ales la incendii, bătrânii salvaţi plâng, ne iau de gât, ne pupă. E o satisfacţie extraordinară, e satisfacţia muncii corecte", spune Laurenţiu şi râde cu toată faţa. "Îmi aduc aminte de o intervenţie în care am avut satisfacţia că am salvat un om dintr-un puţ, la Dumeni- George Enescu. Erau doi care lucrau într-un puţ de 20 de metri, făceau nişte lucrări. Scoteau apa cu o motopompă pe benzină şi noxele erau eliberate în interior. Unul a murit, iar celălalt nu prezenta semne vitale. L-am scos, l-am resuscitat şi l-am readus la viaţă. Ne-am simţit că l-am readus la viaţă din morţi", spune pompierul.

A avut însă parte şi de episoade amuzante, pentru că nu se poate ca o meserie să-ţi aducă doar lacrimi.

"Am avut o intervenţie chiar aici, jos, în Dobrogeanu- Gherea, la o familie de romi. Am fost anunţaţi prin 112 că au un şarpe în casă şi să mergem să-i salvăm. Cică avea vreo doi metri, după cum spunea bărbatul. Omul, la vreun metru 80 şi vreo 150 de kile. Când am ajuns acolo, îmi spune că are şarpele în casă, să-l scot de acolo. L-am căutat şi l-am găsit pe şarpe ascuns într-un dulap. Avea 20 de centimetri. Când l-am scos şi i l-am arătat omului, l-am şi întrebat: Ăsta-i şarpele de doi metri? Omul avea o frică şi mi s-a părut comic. Îi arătam şarpele şi el, ditamai omul, fugea de rupea pământul. Mie îmi plac reptilele, am prins şerpişori şi când eram mic. Şi aici, în spatele unităţii am prins un şarpe, nu sunt periculoşi. L-am dus în pădure la Horlăceni cu maşina", râde Laurenţiu Grămescu.

Tot amuzantă i s-a părut o altă intervenţie, atunci când pompierii au fost chemaţi să coboare o persoană supraponderală de la etajul patru la ambulanţă. "Când ajungem acolo, era o persoană la etajul unul care stătea pe scări şi noi trecem pe lângă ea şi-i spunem să se ferească pentru că urmează să coborâm un supraponderal. La care el zice că el e persoana, dar avea vreo 50 de kilograme. Am întrebat-o pe asistentă de ce ne-a chemat şi ea zice că s-a temut să nu cadă, de aia a apelat la pompieri", povesteşte pompierul. "La noi nu prea sunt aventuri din astea comice, la noi sunt tragedii, asta e partea urâtă a meseriei noastre. Atunci când oamenii rămân fără case, fără copii, mai ales în preajma sărbătorilor", oftează.

Aşa a fost atunci când a ars o casă în Dumbrava şi în ea erau doi copii şi o bunică. "Rămâi marcat, dar trecem la un moment dat şi peste asta. Dacă nu reuşeşti să treci, pleci din meserie".

Împarte necazul cu colegii lui de tură, dar nu au dat niciodată cu basca de pământ şi să tragă o înjurătură de-a noastră. Nici când Băsescu şi Boc le-au tăiat salariile, în 2010. Aşa s-au dus la inundaţiile din vara aia, cu bani mai puţini, cu nervi mulţi, dar şi-au făcut treaba pentru că salvarea oamenilor a fost atunci mai importantă decât salariul lor tăiat de politruci. Textul complet aici...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PSD Botoșani: Începe proiectarea noului pod dintre Vârfu Câmpului și Zvoriștea! (Foto)

astăzi, 10:35

Astăzi, 20 ianuarie 2025, începe proiectarea noului pod peste Siret de pe DN29A, Dorohoi - Suceava. Pe 8 ianuarie, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași a emis ordinul de în...

APIA Botoșani: Anunț privind stadiul autorizării plăților aferente anului de cerere 2024!

astăzi, 10:15

Până la data de 16 ianuarie 2025, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani a autorizat la plată suma totală de 205.115.655 lei, reprezent&ac...

Se anunță încă o zi liberă la finalul acestei săptămâni!

astăzi, 10:00

Vineri, 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătoare cunoscută ca Mica Unire, este zi nelucrătoare conform Codului Muncii. Astfel, angajații vor avea o minivacanță de trei...