Absolventii de medicina ar putea profesa dupa doi ani de stagiatura

Absolventii de medicina ar putea profesa dupa doi ani de stagiatura
Ministerul Sanatatii pregateste un act normativ care sa le permita absolventilor de medicina sa profeseze dupa doar doi ani de stagiatura si, eventual, un an de rezidentiat, in loc de o specializare de pana la sapte ani prin rezidentiat, cum prevede actuala lege, potrivit unor surse ministeriale.

"Normele europene prevad un stagiu de specializare de minimum trei ani. Vom cere derogare de la Comisia Europeana, astfel incat absolventii de medicina din Romania sa poata profesa dupa doi ani de stagiatura si, eventual, un an de rezidentiat. Aceasta este una dintre variantele pe care ministerul le ia in calcul pentru a crea un sistem de pregatire postuniversitar mai atractiv pentru cei care doresc sa urmeze medicina", au explicat, pentru NewsIn, sursele citate.

O alta varianta pe care Ministerul Sanatatii o analizeaza este modificarea punctajului minim de promovare a examenului de rezidentiat, de la 65% la 50%.

"Astfel, un numar mai mare de absolventi ar putea promova examenul de rezidentiat si ar putea sa practice medicina. Desi posturile si locurile din spitale pentru rezidenti sunt putine, cei care promoveaza rezidentiatul se pot specializa pe langa medicii de familie, timp de trei ani", au mai spus sursele ministeriale.

In prezent, absolventii de medicina sunt obligati, pentru a putea profesa, sa promoveze examenul de rezidentiat si sa activeze ca medici rezidenti timp de 3-7 ani, in functie de specializare. Ulterior, ei pot avansa ca medici specialisti sau medici primari, tot in urma unor examene.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru: „44 de milioane de lei au fost trimise către Botoșani pentru plata șomajului tehnic”

astăzi, 14:50
17

Prezentă în cursul zilei de vineri la Botoșani, Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a vizitat fabrica de confecții Formens, unde s-a întâlnit cu oameni de afaceri botoșăneni. A...

Ediția 2020 a proiectului Bibliotecii Județene debutează pe 13 iulie

astăzi, 14:29
17

Biblio-Vacanța 2020 este o ediție jubiliară, a zecea, a unuia dintre cele mai importante proiecte derulate de Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani.Păstrând tradi...

Zece noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID în Botoșani, 592 la nivel național

astăzi, 14:26
84

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Botoșani, au fost diagnosticate cu noul coronavirus încă zece persoane, totalul celor infectați de la debutul pandemiei ridicându-se, ...