Absolventii de medicina ar putea profesa dupa doi ani de stagiatura

Absolventii de medicina ar putea profesa dupa doi ani de stagiatura
Ministerul Sanatatii pregateste un act normativ care sa le permita absolventilor de medicina sa profeseze dupa doar doi ani de stagiatura si, eventual, un an de rezidentiat, in loc de o specializare de pana la sapte ani prin rezidentiat, cum prevede actuala lege, potrivit unor surse ministeriale.

"Normele europene prevad un stagiu de specializare de minimum trei ani. Vom cere derogare de la Comisia Europeana, astfel incat absolventii de medicina din Romania sa poata profesa dupa doi ani de stagiatura si, eventual, un an de rezidentiat. Aceasta este una dintre variantele pe care ministerul le ia in calcul pentru a crea un sistem de pregatire postuniversitar mai atractiv pentru cei care doresc sa urmeze medicina", au explicat, pentru NewsIn, sursele citate.

O alta varianta pe care Ministerul Sanatatii o analizeaza este modificarea punctajului minim de promovare a examenului de rezidentiat, de la 65% la 50%.

"Astfel, un numar mai mare de absolventi ar putea promova examenul de rezidentiat si ar putea sa practice medicina. Desi posturile si locurile din spitale pentru rezidenti sunt putine, cei care promoveaza rezidentiatul se pot specializa pe langa medicii de familie, timp de trei ani", au mai spus sursele ministeriale.

In prezent, absolventii de medicina sunt obligati, pentru a putea profesa, sa promoveze examenul de rezidentiat si sa activeze ca medici rezidenti timp de 3-7 ani, in functie de specializare. Ulterior, ei pot avansa ca medici specialisti sau medici primari, tot in urma unor examene.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mailat, eroul de pe Municipal: ”Știu cât muncesc și cât de mult îmi doresc să salvez echipa de la retrogradare!”

astăzi, 10:14
59

Meciul a fost marcat de autogolul lui Gabriel de Moura în minutul 13, care a deschis scorul în favoarea echipei moldovene.În timp ce pentru Dinamo, Astrit Slemani a reușit să e...

Triumf botoșănean în Polonia: Trofeul festivalului și Premiul pentru cea mai bună actriță! (Foto)

astăzi, 09:54
49

Teatrul Pentru Copii și Tineret „Vasilache” (Studioul de Teatru pentru Tineret) a participat în această perioadă la Festivalul Internațional de Teatru Sitfy Polonia.Aflat la ...

„Învățăm să reciclăm”. Copii învățați de șeful Gărzii de Mediu să recicleze selectiv (Foto)

astăzi, 09:38
41

Elevii Școlii Gimnaziale nr. 2 Tudor Vladimirescu-Albești, coordonați de director prof. Chitic Mihaela, prof. Herghiligiu Simona și prof. Zănoagă Loredana, au participat la activitatea „&I...