PROMETEU, sau despre lumina si speranta actorului papusar!

Teatrul pentru Copii si Tineret Vasilache din Botosani a produs sambata seara un eveniment de exceptie, institutia culturala intrand astfel in panoplia teatrelor de animatie, chiar si numai prin faptul ca, la Botosani, intr-un spatiu aparent limitat, s-a desfasurat o manifestare de tinuta academica in adevaratul sens al cuvantului.

Elevi, studenti, absolventi, masteranzi, actori, profesori universitari, critici de teatru si simpli spectatori au stat alaturi pentru cateva ore, urmarind un spectacol in buna parte inovator, in mare parte initiatic.

In premiera, in cadrul Studioului pentru Tineret al Teatrului pentru Copii si Tineret Vasilache Botosani s-a prezentat un spectacol cu tema culturala, mitul lui Prometeu, intr-o tehnica de animatie mai rar intalnita si folosita in arealul de specialitate european si chiar romanesc, si anume animatia cu umbre, teatrul de umbre.

"Este o premiera din punct de vedere al unei noi deprinderi de animatie pentru colectivul teatrului nostru, si cred ca este o premiera si pentru publicul nostru spectator", a precizat Marius Rogojinschi, director al Teatrului pentru Copii si Tineret Vasilache Botosani.

Parteneri ai Teatrului botosanean, in acest demers artistic, au fost Centrul de cercetare "Arta Teatrului-Studiu şi creaţie" al Universităţii de Arte "George Enescu" Iaşi, dar si Complexul Muzeal Bucovina Suceava, care a initiat, prin inimosul sau director Emil Ursu, proiectul Teatru in muzeu, "Prometeu" fiind un proiect in cadrul caruia muzeul sucevean este cofinantator si beneficiar al acestui produs cultural.

De asemenea, tot in premiera, dupa vizionarea spectacolului, s-a desfasurat un colocviu dezbatere pe tema teatrului de animatie cu umbre.

Spectacolul a fost urmarit, in calitate de invitati, de profesori ai Facultatii de Teatru din Iasi, si anume profesor universitar doctor Florin Faifer, conferentiar universitar doctor Anca Ciubotaru, secretar stiintific al Facultatii de Teatru Iasi, conferentiar universitar doctor Raluca Bujoreanu, seful catedrei de Arta Actorului manuitor de papusi, lector universitar doctorand Ciprian Hutanu, asistent universitar doctorand Constantin Siriteanu, conferentiar doctor Aurelian Balaita, dar si de teatrologul Adriana Teodorescu, secretar literar al Teatrului Colibri Craiova.

"Sunt unul dintre cei mai norocosi pamanteni pentru ca sunt locuitor al unei cetati speciale, cetatea teatrului de animatie. Papusarii au aparut in urma cu mii de ani pentru a povesti oamenilor ceea ce nu poate fi cuprins in cuvinte. Umbra este esenta noastra, a tuturor. Ea nu poate exista fara pamant, nu poate exista fara lumina. Nici noi nu putem exista fara dimensiunea corporala, trupeasca, dar nici fara spiritualitate. Pentru ca nu suntem facuti numai din carne, asa cum nu suntem facuti numai din spirit", a spus, imediat dupa spectacol, conf.univ.dr. Anca Ciubotaru, pledand totodata pentru pastrarea misterului, a magiei umbrei si, implicit, a secretului tehnicii teatrului de umbre.

Umbra care, in fapt, nu poate exista fara lumina, doar astfel nascandu-se mesajul transmis de uniunea dintre cele doua.

"Am incercat sa fac prin aceasta tehnica de umbre un spectacol de lumini", spune conf.univ.dr. Aurelian Balaita, regizorul spectacolului "Prometeu", care marturiseste public: "Aici, la Botosani, m-am simtit intr-un mediu foarte luminos si foarte cald".

Regizorul si-a asumat un spectacol extrem de fragil si de riscant, castigand insa pariul cu umbrele sau cu vremelnicia luminii, patrunzand esentele si concretizand astfel un mit, o poveste despre re-nasterea sperantei. Pentru ca, in viziunea lui Aurelian Balaita, Focul din Olimp furat de Prometeu lumineaza nesfarsit prin speranta din Cutia Pandorei.

"Aurelian Balaita incearca toate formulele, nu se cantoneaza intr-o singura formula, el se reinnoieste, se cauta. Este remarcabil si igienic din punct de vedere cultural ca intr-un moment de prostituare a artei in Romania, Aurelian Balaita reabiliteaza lucrurile curate, reabiliteaza lucrurile care tin de marea eruditie, de marea cultura. Am participat la savarsirea unui mister, la un spectacol initiatic", a spus, in cadrul colocviului, criticul Florin Faifer.

Publicul spectator a asistat sambata seara, in sala Teatrului pentru Copii si Tineret Vasilache Botosani, la un eveniment menit sa dezvolte noi orizonturi, noi perspective in arta actorului.

"E mult mai usor sa tii o marioneta, indiferent de forma de exprimare, decat sa manuiesti cu foarte multa strictete si matematic aproape acest gen de creatura, pentru ca este cumva la limita dintre material si spiritual", atentioneaza in final teatrologul Anca Teodorescu.

"Prometeu", dincolo de simbolul sau mitologic, a avut darul de a crea, pentru o seara, un bun prilej de comunicare si comuniune prin arta. Un proiect care se anunta a fi de bun augur, fie si numai prin faptul ca a reunit trei importante institutii de cultura din trei judete: Teatrul Vasilache din Botosani, Facultatea de Teatru din Iasi si Complexul Muzeal Bucovina Suceava.

Pe 12 noiembrie, spectacolul "Prometeu" isi va urma parcursul intiatic la Suceava, unde va fi prezentat publicului la Complexul Muzeal Bucovina, in cadrul proiectului Teatru in muzeu.

Manifestarea a fost transmisa in direct pe internet de www.live.botosani.ro, inregistrarea putand fi urmarita accesand in meniul site-ului sectiunea Transmisii inregistrate.

D I S T R I B U Ţ I A:

PROMETEU …………………..Valentin Ligi
HOMER ………………………..Marius Rusu
PANDORA……….………..……..Anca Ştefan
AFRODITA.…………………….Ramona Hriscu
EPIMETEU………………………Tudor Rotaru
EROS…………………….Claudiu Gălăţeanu
HERMES…………………….Laurenţiu Vasilache
Şi
ZEUS (voce)…………………….Marius Rogojinschi

Regia artistică: Aurelian Bălăiţă
Scenografia: Constantin Siriteanu


 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Marius Budăi îl întreabă pe Iftime cum poate să ceară votul cetățenilor la parlamentare după ce le-a vândut repartitoare la suprapreț! (Video)

astăzi, 12:45

Deputatul PSD Marius Budăi a revenit cu o nouă întrebare adresată președintelui PNL Botoșani, Valeriu Iftime, care a refuzat până acum să răspundă la întrebările PSD privin...

Ludovic Orban și-a retras candidatura la preşedinţie!

astăzi, 12:20

Dezabaterea moderată de jurnaliștii Liliana Ruse și Cosmin Prelipceanu fusese programată pentru a-i reuni pe toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale de pe 24 noiembrie 2024. Se pare, î...

Comercianții nu mai sunt obligați să dea bon fiscal la plata cu cardul, proiect adoptat de Camera Deputaților!

astăzi, 12:05

Operatorii economici sunt scutiți de obligația de a elibera, din oficiu, bon fiscal la plata cu cardul, prevede un proiect adoptat luni, 18 noiembrie, de plenul Camerei Deputaților. Legea merg...