Sfecla rosie, un aliment-medicament miraculos

Adesea privim in urma la stramosii nostri cu admiratie dar si cu putina invidie si, din documentele ramase din timpuri stravechi, incercam sa intelegem de ce acei oameni erau mai sanatosi si traiau mult mai mult decat se traieste azi.

Se intampla asta datorita alimentatiei simple si cat se poate de naturala. Un asemenea regim alimentar le permitea oamenilor sa ramana activi si cu mintea limpede, pana dupa 90 de ani.

Cu siguranta, printre alimentele-medicament de care adesea s-a folosit sateanul, se numara si sfecla rosie, incepand chiar cu frunzele, pentru ca altfel, n-ar fi ajuns pana la noi atatea informatii despre proprietatile curative ale acestei legume care astazi nu prea se mai bucura de atentia meritata.

Sfecla rosie are in compozitia sa multe substante cu efect benefic pentru sanatate. Sfecla are in continutul ei o mare cantitate de fier fiind intrecuta doar de usturoi. Asimilarea fierului este favorizata de vitamina C, prezenta in toate partile plantei. In radacina se afla cupru a carui lipsa din organism provoaca incaruntirea precoce a parului, dereglari in activitatea pancreasului, ingreuneaza procesul de consolidare a fracturilor.

Zincul, este, de asemenea, prezent, in compozitia sfeclei. Datorita prezentei acestui element in alimentatie organelle de reproducere functioneaza bine, se previne aparitia cosurilor si a furunculozei, caderea parului si se asigura sanatatea unghiilor. Lipsa de zinc afecteaza, mai ales, vederea.

Manganul din compozitia sfeclei apara ficatul de distrofie adipoasa, scade nivelul de zahar in sange, elimina surplusul de apa din organism si ajuta in lupta cu scleroza. Iodul favorizeaza metabolismul si incetineste procesul de imbatranire. Celuloza din sfecla ajuta la eliminarea toxinelor din organism, imbunatateste digestia, trateaza obezitatea.

Datorita continutului bogat in substante benefice organismului, sfecla rosie nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic. Spre deosebire de alte legume, substantele vitale din sfecla nu se distrug prin prelucrare termica dar se recomanda sa fie consumata cruda, sub forma de salata sau suc.

Din doua kg de sfecla se obtine atata suc cat este necesar pentru trei zile. Sucul de sfecla rosie poate fi tinut la frigider dar baut la temparatura camerei. Sfecla rosie curata sangele si intareste imunitatea, trateaza constipatia, gripa si raceala, regleaza tensiunea.

Folosirea sucului de sfecla rosie in tratarea bolnavilor de cancer este veche, de mii de ani. Consumul regulat de sfecla rosie, ca atare sau prelucrata termic, fiarta ori coapta, normalizeaza VSH-ul bolnavilor, restabileste pofta de mancare, scade efectele negative ale tratamentelor cu radiatii.

Silvia Holotiuc

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Anunț de la AJPIS Botoșani: Beneficiarii de alocații și indemnizații vor primi banii începând de luni!

Friday, 18 October 2024

Suma totală platită este  de 6.413.129  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - AlocaÈ›ia lunară de plasament - AlocaÈ›ia lunară de plasament pentru copilul c...

Taxe și impozite mai mari de la 1 ianuarie 2025, odată cu creșterea salariului minim!

Friday, 18 October 2024

Premierul Marcel Ciolacu a anunÈ›at că de la 1 ianuarie salariul minim brut pe economie va fi 4.050 de lei. Aceasta este a treia mărire a salariului minim pe anul acesta. De la anul, în caz...

Ateliere de interpretare a textului CreativLit pentru profesori, organizate de Memorialul Ipotești!

Friday, 18 October 2024

Memorialul IpoteÈ™ti – Centrul NaÈ›ional de Studii „Mihai Eminescu”, instituÈ›ie din subordinea Consiliului JudeÈ›ean BotoÈ™ani, intenÈ›ionează să organizeze în ultima săptÄ...