Perchezitii in Penitenciarul Botosani! Retea de contrabandisti destructurata de politisti!

Activitățile infracționale din Penitenciarul Botoşani au beneficiat şi de sprijinul unui agent supraveghetor din cadrul unităţii de detenţie, care în schimbul unor sume de bani i-a asigurat unui sucevean un regim de detenţie favorabil și a introdus în celulă diverse bunuri şi obiecte interzise în instituţie.

Începând cu luna octombrie 2011, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava au efectuat cercetări, sub coordonarea procurorului şef al D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, în două dosare penale, faţă de L.Constantin, de 32 de ani, C.Constantin, de 34 de ani, ambii din municipiul Suceava, judeţul Suceava, B.Mugurel, de 40 de ani, din comuna Șcheia, judeţul Suceava, ş.a., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de  inițiere, constituire și sprijinire a unui grup infracţional organizat, contrabandă, dare de mită şi Instigare la introducerea de bunuri şi obiecte interzise în penitenciar.

În cadrul activităților operative complexe, s-a documentat activitatea ilicită desfășurată de persoanele mai sus menționate, constituite într-un grup infracțional organizat, care avea drept  scop introducerea pe teritoriul vamal al României, prin zona de frontieră verde adiacentă localităţilor Straja – Vicovu de Sus, judeţul Suceava, a unor însemnate cantităţi de ţigarete de contrabandă, obținând din comercializarea acestora importante beneficii financiare.

Grupul infracţional organizat funcţiona astfel:

Suspectul L.Constantin, în prezent încarcerat în Penitenciarul Botoşani, inițiatorul și liderul  grupului, ţinea legătura prin intermediul telefonului mobil cu mai mulți cetățeni ucraineni, cu care stabilea modalitatea de introducere în România a țigaretelor, respectiv, preţul de achiziţie, locul şi ora "tranzacției".

Segmentul ucrainean al grupării realiza plasarea în apropierea fâșiei de frontieră a coletelor cu țigarete și informa despre aceasta segmentul românesc, care sub coordonarea lui L. Constantin, prin cărăușii M.Vasile, de 21 de ani, P.Tudor, de 22 de ani, P.Dumitru, de 30 de ani, P.Radu, de 20 de ani, toți din comuna Adâncata, judeţul Suceava, și C.Mugurel, de 23 de ani, din municipiul Suceava, judeţul Suceava, prelua și încărca în autovehicule special pregătite baxurile cu țigarete.

Ulterior, cu sprijinul numiților D.Adrian, de 22 de ani, P.Vasile, de 38 de ani, C.Ioan, de 21 de ani, și B.Dumitru, de 57 de ani, toți din municipiul Suceava, țigaretele erau transportate până la locurile de depozitare, respectiv la locuințele numiților B.Mugurel, B.Dumitru și L.Mihai (tatăl lui L.Constantin), cei în cauză organizându-se astfel încât pe traseu să evite eventualele controale ale autorităților, prin folosirea de "antemergători".
 
De la locurile de depozitare, B.Mugurel, C.Constantin, B.Dumitru, P.Vasile, C.Ioan, M. Florin, de 22 de ani, din municipiul Suceava, B.Nicolae, de 48 de ani, şi G.Viorica, de 45 de ani, ambii din comuna Bosanci, distribuiau în vederea comercializării țigaretele, fie în municipiul Suceava, fie unor cumpărători veniți din alte județe.

În urma activităţilor desfăşurate s-a reușit identificarea și indisponibilizarea a cinci transporturi de țigarete, totalizând cantitatea de 38.820 pachete, care urmau să fie valorificate în mod ilegal în țară.

Pentru a avea garanția siguranței sale în desfășurarea activităților infracționale în penitenciar, numitul L. Constnatin a apelat la O. Petru, de 33 de ani, din municipiul Botoșani – agent supraveghetor în cadrul Penitenciarului Botoşani, care în schimbul unor sume de bani i-a asigurat acestuia un regim de detenţie favorabil și i-a introdus în celulă diverse bunuri şi obiecte interzise în penitenciar, pentru folosinţă proprie sau comercializare, respectiv: cartele telefonice, telefoane mobile, băuturi alcoolice, pliculețe cu substanțe etnobotanice și diverse articole de îmbrăcăminte.

În urma probatoriului administrat, în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de 25 persoane, pentru comiterea infracţiunilor mai sus menţionate, iar astăzi, poliţiştii B.C.C.O.Suceava, cu sprijinul I.P.J.Suceava - S.I.R., I.P.J.Botoșani - S.I.R., I.J.J.Suceava, I.J.J. Botoșani, D.G.I.P.I. și S.R.I. Secția Județeană Suceava, sub coordonarea procurorului șef al D.I.I.C.O.T-Serviciul Teritorial Suceava desfășoară o acțiune, fiind în curs de derulare 16 percheziții domiciliare pe raza judeţelor Suceava și Botoșani, precum și o percheziție la Penitenciarul Botoșani, în camera suspectului L.Constantin, urmând a fi puse în executare 23 mandate de aducere. Totodată, cu sprijinul lucrătorilor Gărzii Financiare Suceava se desfășoară mai multe controale economice la societățile comerciale administrate de învinuiți.

Persoanele conduse la parchet sunt audiate, iar cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale, identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor participanţilor.

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni au respins 2.650 euro mită de la un conducător auto prins beat la volan! (Video)

astăzi, 10:34

Duminică, 27 octombrie, în jurul orei 2.30, ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au fost sesizați de către...

Andrei Tcaciuc, un spectacol despre ”oamenii care se grăbesc” într-un oraș al energiilor culturale (Video)

astăzi, 09:58

Coregraf și performer botoșănean de origine ucraineană, Andrei Tcaciuc a urmat cursurile programului Coregrafie din cadrul Universității Națională de Arte „George Enescu” din Iași...

Peste o sută de locuri de muncă vacante în Spațiul Economic European: oferta AJOFM

astăzi, 09:56

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 142 locuri de muncă vacante, după cum urmează: Germania 60 locuri de mun...