15 intrebari care ti-ar putea schimba viata

15 intrebari care ti-ar putea schimba viata
Majoritatea oamenilor intra in "cursa" intrebarilor inca de la varsta de 2-3 ani. Cercetatorii spun ca daca vei continua sa intrebi orice pe oricine iti vei pastra mintea antrenata, indiferent cat de batran vei fi. Sunt insa momente in viata cand cel mai bine este sa-ti pui singur niste intrebari la care tot singur trebuie sa gasesti raspunsurile pentru a putea continua drumul in viata. Iata o lista de 15 de intrebari alcatuita de Martha Beck, life-coach international.

1. Ce intrebari ar trebui sa imi pun?

La inceput poate fi redundant sa te intrebi ce-ar trebui sa te intrebi. Dar nu e deloc asa. Iti determina o stare de alerta, o stare in care sa te gandesti, ideala pentru a analiza toate informatiile de care ai nevoie, indiferent de situatie. Pune-ti frecvent aceasta intrebare.

2. Este asta ceea ce vreau sa fac?

Acest moment este singurul in care poti face schimbari. Vei sti ce schimbari sa faci imediat ce constientizezi aceasta intrebare. Puneti aceasta intrebare in fiecare zi pentru a afla daca-ti place sau nu ceea ce faci. Daca raspunsul este NU, atunci incepe sa-ti dai seama ce ar trebui sa faci pentru a-ti placea. Asa incepe revolutia.

3. De ce sa-mi fac griji?

Aceasta intrebare iti poate schimba radical imaginea pe care ti-ai format-o deja in minte despre situatia respectiva. Grijile duc rareori la ceva pozitiv: este dureros, este o teama pentru ceva care teoretic nu exista. Aceste griji distrug fericirea. Unii specialisti spun ca trebuie sa te concentrezi pe recunostinta si nu pe griji.

4. De ce-mi plac (prajiturile) mai mult decat (oamenii)?

Poti oricand sa schimbi cuvintele din paranteze. Ti-ar putea placea mai mult sa te uiti la televizor decat sa faci miscare, ti-ar putea placea mai degraba baietii rai decat oamenii draguti, sau sa sa fumezi in loc sa citesti. Vei descoperi ca unele lucruri iti plac tocmai pentru ca iti creeaza o falsa idee de libertate. Incearca sa-ti placa lucruri care acum nu-ti plac si vei vedea ca viciile vor disparea de la sine.

5. Cum vreau sa se schimbe lumea pentru ca eu locuiesc in ea?

Simplul fapt ca existi are deja o influenta asupra istoriei lumii. Tu hotarasti insa in ce sens vrei sa o schimbi. Vrei sa creezi o lume prospera, o familie frumoasa sau un covrig? Daca imaginile pe care le vezi in minte in urma acestor intrebari sunt vagi, continua sa te intrebi. In cele din urma vei primi raspunsurile in ceea ce priveste destinul tau. Programeaza-ti viata, nu lasa viata sa te programeze pe tine.

6. Cum vreau sa ma schimbe lumea pentru ca eu locuiesc in ea?

Asa cum tu poti schimba intr-o oarecare masura lumea, asa si ea te poate schimba pe tine. Ce experiente vrei sa ai de-a lungul existentei tale pe aceasta lume. Fa o lista, fa-ti un tablou cu imagini care sa reprezinte aceste experiente. Promite-ti ca vei avea aceste experiente. Nu poti controla viitorul, dar ii poti da o forma.

7. Sunt (vegetarienii) persoane mai bune?

Si aici poti schimba cuvantul dintre paranteze. Poate fi orice, poate o calitate despre tie iti pare rau ca o ai, sau una pentru care crezi ca n-ai disciplina necesara sa o atingi: de la alergatori la maraton la mame care nu tipa la copii. Indiferent ce categorie alegi, raspunsul trebuie sa fie NU.

8. Ce mesaje imi transmite corpul meu?

Trebuie sa-ti asculti intotdeauna corpul. Este “intelept si capabil. Stie ce face. Te avertizeaza ce e rau pentru tine pentru a-l putea transforma in ceva bun.

9. Ce e asa de amuzant?

Adultii au obiceiul de a pune aceasta intrebare copiilor, pe un ton destul de grav. Nici nu e de mirare avand in vedere faptul ca de la 400 de ori pe zi cat rade un copil, se ajunge la 15 ori pe zi. Atat rade un adult. Recastiga-ti dreptul de a rade de fiecare data cand ai ocazia.

10. Unde gresesc?

Socrate credea ca aceasta intrebare trebuie sa fie cea mai puternica din lista ta de intrebari. Si asta pentru ca, zicea el, ne castigam inteligenta in momentul in care ne admintem propria ignoranta. Iti vei castiga si mai multe abilitati intreband de fiecare data unde gresesti si nu insistand asupra situatiilor in care ai avut dreptate.

11. Ce-mi place sa fac?

Psihologii spun ca fiecare dintre noi este nascut cu un talent particular si toate abilitatile ca sa o practice. Insa maiestria o poate atinge numai dupa ore intregi de exersare. De aceea, ca sa fii bun, ca sa poti face ceva aproape de perfectiune, trebuie sa iubesti acel lucru, nu doar sa-ti placa. Trebuie sa fii pasionat de ceea ce faci ca sa excelezi.

12. Cum pot sa fiu in siguranta tot timpul?

Acesta intrebare trebuie sa ti-o pui doar pentru a afla raspunsul: Nu poti! Viata este ceva nesigur. Trebuie sa accepti realitatea. Sunt lucruri pe care nu le poti controla. Nu trai o semi-viata incercand sa controlezi ceva ce nu poti. Dezvolta-ti in schimb curajul de a face fata oricaror provocari.

13. Am casa de vis, sotul ideal, masina perfecta, copii ascultatori si apoi ce…?

In obsesia noastra de a achizitiona lucruri fabuloase pentru o viata perfecta, uitam, de fapt, sa ne traim viata. Indiferent de lucrurile pe care le doresti in viata nu uita niciodata sa te bucuri alaturi de cei dragi de vremea frumoasa de afara, nu uita sa te bucuri de linistea interioara.

14. Gandurile mele ma vindeca sau ma imbolnavesc?

Viata are urcusuri si coborasuri, insa fericirea ti-o poti crea singur. Daca iti tot spui ce viata mizerabila duci, plina de lipsuri, le vei avea in continuare. Vei continua sa suferi. Insa daca-ti spui ca esti prosper, recunoscator, fericirea va continua sa creasca. Indiferent unde esti, indiferent ce esti, indiferent ce faci, alege gandurile care iti inalta inima, nu care ti-o frange in mii de bucatele.

15. Chiar este asta ceea ce-mi doresc cu adevarat sa fac?

E adevarat, ti-ai mai pus aceasta intrebare. Dar fa-o din nou. Nu trebuie sa devii irascibil sau frustrat, insa trebuie sa te asiguri ca nu e altceva, oricat de marunt ar fi el, ceva care sa-ti faca existenta de-acum o experienta incantatoare. Acest lucru continua revolutia.

 
sfatulparintilor.ro
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii vor fi plătiți mai mult pentru participarea la examenele naționale din această vară, anunță Ligia Deca!

astăzi, 07:30
14

“Ceea ce pot spune cu siguranță este că va fi o creștere față de anul trecut și o vom anunța în scurt timp”, a spus Deca la TVR Info, în emisiunea Info Edu, miercuri, 1...

Bunica Viorica a dispărut de acasă, sunați la 112 dacă o vedeți!

astăzi, 07:07
109

Taraș Viorica este din localitatea Pădureni, comuna Coșula. Miercuri seara, la ora 19:00, a plecat de la locuința unei cunoștințe înspre domiciliul său, însă până în p...

Calendar ortodox: Îl cinstim astăzi pe Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sf. Grigorie Decapolitul

astăzi, 07:00
47

Sfântul Ioan (†820) a ieșit de tânăr din lume şi iubind pe Hristos s-a dus la Sfântul Grigorie Decapolitul, care l-a făcut monah și împreună se nevoiau, plăc&acir...