Pensia anticipata. Cand poate fi cumulata cu alte venituri

Beneficiarii unei pensii anticipate sau a unei pensii anticipate partiale nu se regasesc in categoria celor despre care se afirma expres ca pot cumula pensia cu salariul. Exista, totusi, cateva situatii in care pensia anticipata sau anticipata partiala se poate cumula cu alte venituri.

Astfel art. 118 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice stipuleaza ca pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas.

Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut (art. 118).

Interesant este ca, desi se prevede limitativ posibilitatea cumulului de pensie cu salariul, se stipuleaza in art. 114 alin. 1 din aceeasi lege, ca plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. 1 pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni (lit. b).

Per a contrario daca pensionarii de mai sus nu se gasesc in situatiile reglementate, de asemenea, expres, pensia nu se mai suspenda. Deci se acorda.

Redam art. 6 alin. 1 din Legea nr. 263/2010:
“Art. 6. - (1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
b) functionarii publici;
c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
d) persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
V. cadrele militare trecute in rezerva, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii.

Desigur nu poate fi vizat cumulul pensiei cu drepturile banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, intrucat potrivit art. 5 pct. IV lit a) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, de acestea nu poate beneficia o persoana decat pana la indeplinirea conditiilor de pensionare (oricare ar fi aceasta - de limita de varsta, de invaliditate, anticipata sau anticipata partiala).

Prin eliminare, raman deci urmatoarele situatii valide pentru solutia cumulului pensiei cu salariul:
1. pensionarii respectivi realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic pana in echivalentul a 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat in calitate de: administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management; membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale; persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice; persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora; persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora; alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale; 2. pensionarii respectivi sunt cadre militare trecute in rezerva, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii.

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lecție despre independență și tărie de caracter cu micii cititori, la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” din Botoșani!

Friday, 25 October 2024

Coordonați de prof.Cristina Surdu, cei mici  au avut parte astăzi de o zi specială la bibliotecă. Au început un nou Club de lectură intitulat „Comoara lecturii". Pasionați ...

Social democrații botoșăneni la debut de campanie electorală pentru prezidențiale! (Foto, Video)

Friday, 25 October 2024

Alegerile prezidențiale vor avea loc în două tururi. Primul tur va fi pe 24 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 8 decembrie, momente în care românii își vor putea alege noul ...

Elevii unui liceu din județ au învățat de la comisarii Gărzii de Mediu Botoșani cum să colecteze selectiv deșeurile! (foto)

Friday, 25 October 2024

Pentru că militează ca activitatea de colectare separată să fie un obicei zilnic, abandonarea deșeurilor să nu stea în caracter, iar exemplul lor să fie multiplicat, comisarii din cadrul ...