6 plante de mai benefice sanatatii

1. Salcamul, benefic bolnavilor de ulcer si gastrita
Infuzia din flori de salcam (o lingura cu flori la 250 ml de apa, infuzata timp de trei-patru minute) este benefica bolnavilor cu ulcer, gastrita, arsuri sto­macale si balonari. Se poate urma o cura de 20-21 de zile, cu pauza de 10 zile.

De asemenea, aceasta infuzie combate tusea data de astmul bronsic.

Contraindi­catie: ceaiul din flori de salcam nu se administreaza persoanelor constipate.


2. Paducelul, benefic inimii.
Paducelul are un rol esential in protejarea inimii. Contine substante cu efect calmant, motiv pentru care este  recomandat drept un remediu eficient in cardiopatia ischemica, fie ea dureroasa sau nedureroasa, in aritmie, dar si in hipertensiunea arteriala. "Paducelul este foarte bun in afectiunile cardiace cu substrat nervos, pentru ca reuseste sa calmeze crizele", precizeaza doctorul Cristina Balanescu in Jurnalul National.

Se administreaza sub forma de infuzie, care se prepara dintr-o lingurita cu planta si 250 ml de apa. Totodata, paducelul este cunoscut si pentru efectele sale calmante, fiind folosit in tratarea insomniei. De aceea, este indicat, in mod special, persoanelor cardiace, pentru care un somn linistit si odihnitor este esential.


3. Crusinul, leac pentru constipatie si hemoroizi
Puternic laxativ, crusinul este admi­nistrat pentru tratarea constipatiei. In acest scop se foloseste scoarta de crusin din care se prepara un decoct: 300 ml de apa in care se adauga o lingura cu scoarta. Se fierb 15 minute si se admi­nistreaza trei zile consecutiv pe saptamana, pe stomacul gol.

Extern, decoctul se foloseste in bai de sezut, pentru tratarea hemoroizilor. Pentru decoct se foloseste o lingura cu scoarta de crusin la un litru de apa. Baile trebuie sa fie calde, nu fierbinti.

Contraindicatie: Depasirea dozei si a perioadei de administrare poate provoca dureri stomacale.


4. Papadia, remediu pentru obezitate si boli hepatice
Una dintre plantele cel mai bogate in vitamina A este papadia. Dar ea mai contine vitaminele C si K, calciu, fier, fibra si potasiu. Si pentru ca mareste secretia biliara, este indicata in unele boli ale ficatului. Totodata, are actiune diuretica, motiv pentru care este recomandata pentru eliminarea toxinelor din corp.

"Ceaiul de papadie este recomandat chiar si in combaterea obezitatii. Paradoxal, este utilizata si in cazurile de anemie", adauga doctorul Cristina Balanescu. In toate aceste situatii se admi­nistreaza sub forma de infuzie, preparata din 50 g de radacina si frunze de papadie la un litru de apa. Se infuzeaza 10 minute si se beau trei cani pe zi.

In uz extern, aplicatiile cu sucul rezultat prin strivirea frunzelor si a tulpinii este eficient in combaterea negilor.

Contraindicatie: Papadia este contraindicata persoanelor care sufera de ulcer si gastrita, deoarece poate stimula secretia de acid gastric.


5. Musetelul te ajuta sa renunti la fumat
Vedeta lunii mai este musetelul. "Vedeta pentru ca musetelul este foarte raspandit. La noi se gaseste in toate zonele tarii, cu precadere in zona de campie. Apoi, musetelul are o serie de beneficii pentru organism: tulburari respiratorii, digestive etc.", precizeaza dr Cristina Balanescu.

O cana cu infuzie de musetel pe zi va asigura un somn linistit. Infuzia se prepara dintr-o lingura cu planta la 250 ml de apa. Se infuzeaza 5-10 minute. Aceeasi infuzie este indicata in afectiuni precum: amigdalite, faringite, colici, spasme intestinale, diaree, cistite, tulburari menstruale, stres. Si pentru ca are in compozitie acid nicotinic, o cana din acest ceai, bauta dimineata, ii ajuta pe fumatori sa renunte mai usor la acest viciu. Extern, baile cu musetel sunt indicate in starile de epuizare.

Contraindicatie: Specialistul nostru atrage atentia ca este o greseala folosirea compreselor cu musetel pentru calmarea ochilor care curg, pentru ca irita ochii. Totodata, ceaiul de musetel este contraindicat femeilor insarcinate.


6. Feriga te scapa de viermi
Rizomii de feriga va scapa de parazitii intestinali. Daca va confruntati cu aceasta proble­ma, preparati un decoct dintr-o lingura de rizomi maruntiti la 250 ml apa. Se fierbe 20 de minute si se bea dimineata, pe stomacul gol, trei zile consecutiv pe saptamana. Extern, cu acest decoct se fac aplicatii contra reumatismului.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Avertizare de la Registrul Auto Român: Atenție la practici înșelătoare!

astăzi, 20:15

Aceste practici includ utilizarea unor denumiri, culori, sigle sau elemente vizuale similare cu brandul oficial R.A.R., în scopul de a induce în eroare cetățenii și de a vinde certifica...

Nu scăpăm de ceață și polei: Codul galben pentru județul Botoșani a fost prelungit până la ora 23:00!

astăzi, 19:53

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului. „Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm: - conduceți prudent; - ...

Doi plutonieri din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, medaliați prin decret semnat de Președintele României! (foto)

astăzi, 19:30

Prin Decretul nr.1539 din 28.11.2023, semnat de Președintele României, domnul Klaus-Werner Johannis, cu prilejul Zilei Naționale a României, plutonierului adjutant șef Macovei Daniel-Co...