Medicul veterinar care a decis si efectuat eutanasierea, spune ca actiunea a avut loc in aceasta dimineata, de la ora 6.00 pana "la 8 si ceva". La ora 9.00, cand au ajuns in zona jurnalistii si voluntarii de la ADOR, toti cainii erau pusi in saci, pregatiti pentru a fi dusi la incinerare.
Minodora Vasiliu, director DSVSABotosani: "Ce este ilegal in toata chestia asta?"
Directorul Directiei Sanitar-Veterinare Botosani, Minodora Vasiliu, spune ca a primit o informare cu privire la numarul cainilor afectati si ca medicul care a decis eutanasierea a actionat legal.
.jpg)
Medicul veterinar: "Cred ca am luat cea mai buna decizie"
La randul sau, medicul veterinar Cristian Pancu, cel care are contract cu Primaria Botosani pentru adapostul de animale, a prezentat copii dupa documente (scrise de mana) din care reiese ca a informat DSV cu privire la situatia cainilor din padoc. "Pancu Cristian medic veterinar si reprezentantul SPASZ Botosani, domnul Eugen Turcanu, revenind la adresa 8941 din 29.04.2011, va anuntam ca de la inceputul lunii si pana astazi, 06.05.2011, s-a mai constatat decesul unui numar de 27 de caini cu semne clinice de jigodie, si va anuntam intentia ca in data de 11.05.2011 sa eutanasiem animalele cazate cu substante autorizate (T-61) pentru a stinge focarul", se arata in adresa prezentata de medicul veterinar Cristian Pancu.

Cu toate acestea, reprezentantii ADOR spun ca este greu de crezut ca, in conditiile in care ar fi actionat un singur medic veterinar, acesta ar fi reusit, intr-un timp atat de scurt, sa faca eutanasierea a peste 200 de caini in doar doua ore.
"Am facut un calcul pe cap de caine, este undeva la 20-30 pentru eutanasiere. A fost o licitatie si asa am intrat in contract cu Primaria, nu mai stiu exact data, dar e de anul acesta. Cei de la ADOR stiu foarte bine ca acolo sunt caini bolnavi, le-am spus de fiecare data ca daca vor sa adopte un caine trebuie sa il ia imediat pentru ca se imbolnaveste, mai ales in ultima perioada. A fost o perioada cand nu s-au prins cainii si de aceea sunt asa de multi care s-au imbolnavit. Inainte de a eutanasia cainii au mai murit in aprilie 61 si in mai 26. Nu s-a aplicat tratament si profilaxie pentru ca nu sunt fonduri, costurile cu eutanasierea sunt mai mici. A fost decizia mea, toate animalele de acolo au fost afectate. Cei care vor fi adusi si vor fi adusi cu forme de jigodie daca vor fi intr-o forma de jigodie vor fi eutanasiati. Eu am transmis informari care SPABZA si catre Primarie, dar eu sunt cel care am decis eutanasierea, ei doar au fost informati", a precizat Cristian Pancu.
Viceprimarul Florin Ghiorghita: "Eu am aprobat-o, inlocuitorul primarului"

Directorul Directiei Sanitar-Veterinare Botosani spune ca institutia pe care o conduce a fost informata cu privire la eutanasiere, insa decizia a fost luata de catre medicul veterinar cu care Primaria are contract.
.jpg)
"Adapostul de caini al orasului Botosani are un contract cu un medic veterinar atestat de libera practica ce se ocupa de tramament, de simtomalogie, de diagnostic si de tot ce inseamna in adapostul de caini. Legea spune ca atata timp cat intr-un adapost exista un contract cu un medic veterinar, acesta este liber arbitru in acel adapost, are dreptul de a trata asa cum considera, si de a lua orice masura de tratament sau eutanasiere. Am primit o informare la sfarsitul lunii martie si una acum o saptamana, facuta de medicul veterinar, in prima am fost informata de 60 de caini si in a doua de 30 de caini. E o adresa de informare, nu o adresa prin care sa luam noi o decizie. Medicul veterinar cu care are contract Primaria, in orice adapost, este liber arbitru. E un numar foarte mare de caini afectati, unii cu o simptomalogie brusca, unii asimptomatici. Medicul a decis, ca sa nu chinuiasca toti, sa fie eutanasiati", a declarat Minodora Vasilie, director al Directiei Sanitar-Veterinare Botosani.