Săptămâna începe cu duminica şi la ortodocşi

Săptămâna începe cu duminica şi la ortodocşi

   Adevarul

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a modificat calendarul religios pentru ca săptămâna bisericească să nu mai înceapă lunea, ci duminica, ziua Învierii Mântuitorului. Preoţii ortodocşi spun că declararea duminicii ca prima zi a săptămânii este o revenire la normal, aşa cum era înaintea regimului comunist, şi că viaţa laică nu este afectată.

Schimbarea calendarului a creat confuzie în rândul enoriaşilor, care, iniţial au fost convinşi că este o greşeală a celor care au redactat şi tipărit calendarul. Ba chiar unii mai suspicioşi s-au gândit că sunt calendare contrafăcute, scrie Adevarul.

Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, consideră că această schimbare este o revenire la normalitate. "Am verificat în arhive calendarele ortodoxe din perioda interbelică, ba chiar şi din anii `50, şi în toate aceste calendare duminica era trecută prima zi a săptămânii. Se revine la o situaţie care exista înainte. Este firesc să fie aşa, deoarece pentru noi, creştinii, duminica este prima zi a săptămânii, când a Înviat Iisus Hristos, lucru menţionat în Biblie", a precizat părintele Stoica, citat de Adevarul.

Acelaşi punct de vedere este împărtăşit şi de Biserica Catolică. "Pentru noi este foarte clar. După textele Evangheliştilor, duminica este Deis Domini-Ziua întâi, iar în calendarul nostru dintotdeauna a fost marcat astfel. Nu trebuie confundat cu săptămâna de lucru care începe de luni. Ceea ce apare în noul calendarul ortodox nu cred că este o schimbare, ci o subliniere", a spus episcopul Petru Gherghel, de la Episcopia Romano-Catolică din Iaşi.

Decizia Sfântului Sinod a BOR a fost luată în şedinţa de la 6 iulie, dar enoriaşii şi unii preoţi din ţară au aflat abia în Ajunul Crăciunului.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Beneficiarii de alocații și indemnizații își vor primi banii începând de luni!

astăzi, 09:19
6

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Alocația lunară de plasament;- Alocația lunară de plasament pentru copilul cu handicap;- Indemnizația de sprijin pentru plasament;...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 08:17
29

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
380

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...