Cum aţi gândit investiţia în cai, ca o afacere sau ca un mod de distracţie?
Ideea cu caii aparţine fiului meu. Am cumpărat prima dată doi cai, doi cai frumoşi dar care nu erau de rasă şi am zis hai să facem o chestie mai adevărată. Ca să pot întreţine aceşti cai am zis să facem şi un pic de agricultură. Am plecat de la cinci hectare de pământ şi am ajuns la 100, am plecat de la o capră şi am ajuns la 100 de capre. Acum a devenit o fermă personală şi nu este un scop în sine turismul. Banii pe agricultură am vrut să acopere costurile de întreţinere a cailor şi în acelaşi timp să am alimente ecologice pentru familie. Ulterior de la doi cai am ajuns la 13 şi în loc de cai de mâna a doua care costau 500 de euro bucata am ajuns la cai de 15.000-20.000 de euro. Cai de lot naţional. Ajungând la 13 cai a trebuit să ne gândim cum să câştigăm ceva din chestia asta, în afară de divertismentul copiilor.
Pasionaţii acestui sport, au acces?
Am făcut acolo un manej pentru învăţarea călăriei, am un antrenor care se ocupă de treaba asta şi am deschis pentru public. Am şi câteva hectare de pădure şi cine învaţă să călărească poate merge pe acele trasee prin pădure. În plus am şi un atelaj care va merge la concurs. De asemenea mai este o şaretă şi care vrea poate merge cu ea să se plimbe prin pădure.
Costă mult întreţinerea cailor?
Nu foarte mult. Am şi cai de lot naţional pentru care i-au subvenţie pe ei. 300 de euro pe cal. Toţi sunt cai lipiţani şi am cai cu originea de la 1700. Am medic veterinar, oamenii care se ocupă de aceşti cai. Trebuie o atenţie specială pentru că foarte uşor poţi pierde 15.000-20.000 de euro.
Ce vă propuneţi să faceţi în zonă?
Acolo în sat aş vrea să organizez nişte concursuri, care să se numească `Cai de vis`. Am văzut în zona Ardealului tot felul de concursuri de genul acesta. Fac un concurs de atelaje şi călărie la care aduc cinci-şase echipaje din afară şi îl leg de un festival care se face anual în Vf. Câmpului.
Intenţionaţi să dezvoltaţi zona?
În timp cred că voi face şi un hotel. Până acum toţi banii investiţi, sunt banii mei personali şi a fost o cheltuială destul de mare de aproximativ un milion de euro.
Un cal de rasă a costat mai mult decât un transfer la FC Botoşani?
Da. Mult mai mult. Este o chestiune de familie şi vreau să fac o treabă serioasă. Toate cheltuielile făcute sunt foarte bine gestionate şi căutăm un profit cât de cât ca să nu dăm bani de acasă. Targetul nostru este ca începând de anul viitor să nu mai dau bani de acasă pentru exploatare. (S.B.)