Valeriu Iftime: `Eu m-aş mulţumi cu o clasare în primele cinci`

Valeriu Iftime: `Eu m-aş mulţumi cu o clasare în primele cinci`

Deşi nu a renunţat la gândul promovării în primul eşalon al fotbalului românesc, Valeriu Iftime, preledintele Consiliului de Administraţie al FC Botoşani susţine că îşi propune la finalul sezonului o clasare în pr

Sunteţi mulţumit de loc pe care se află FC Botoşani, după prima jumătate a campionatului?

Se putea mai bine. Am început foarte bine campionatul, dar pe parcurs au apărut accidentările şi chiar frica că suntem prea sus. Ca să devii o echipă mare, ai nevoie de istorie. La foarte mulţi jucători s-a văzut presiunea care se pune atunci când eşti pe locul unu-doi. Una peste alta, nu am avut un tut slab, dar pe de altă parte, în ultimii trei ani, turul a fost unul iar returul a fost dezastruos. Turul a fost în limitele aşteptate şi acum aştept returul.

Ce ne-a lipsit să avem o clasare mai bună la finalul turului?

Nu am mai avut greşeli grave, ca în turul trecut când scăpa portarul de la sute de metri golul şi nu mai ştiai ce se întâmplă, dar în schimb am avut ghinion cu accidentările şi faptul că nu am avut un lot de 20 de jucători echilibrat şi omogen. Noi avem 13 jucători care fac faţă în divizia B şi pot promova cu echipa asta în divizia A, dar dacă ar fi continuu în aceeaşi formulă fără să apară accidentări sau suspendări. Din nefericire, dacă pică unul dintre ei, se cunoaşte. Ne mai trebuiesc câţiva jucători buni la lotul actual ca să avem pretenţii de echipă care vrea să termine pe podium.

Vă doriţi în această iarnă o campanie de achiziţii mai serioasă decât până acum?

Noi am vrut să fim serioşi continuu, dar asta presupune să ai bani şi să găseşti jucătorii de care ai nevoie.

Aveţi un buget pentru transferuri?

Nu l-am definit, dar până în 70.000 chiar 100.000 de euro, putem cheltui. Important este să găsim jucători de valoare şi să fim convinşi că în doi ani îl putem vinde mai scump. Niciodată nu am dat înapoi când a fost vorba de suma de transfer. Niciun jucător la Botoşani nu a spus că nu vine din cauza banilor. El nu a venit că a găsit o altă oportunitate. Noi luăm în balanţă de fiecare dată, câţi bani dăm pe el, ce se întâmplă cu echipa şi dacă nu dezechilibrăm bugetul. Dacă luăm un jucător pe care dăm 100.000 de euro, trebuie să îi dăm un contract de 70.000 de euro. Cu 70.000 de euro contract, trebuie să joace de şapte ori mai bine decât Acsinte. Eu nu am vrut niciodată să dezechilibraz sistemul. La achiziţii nu am dat niciodată înapoi, dar problema este că nu o să putem aduce un jucător precum Neaga la Botoşani pentru că nu se potriveşte, pentru că nu avem istorie, performanţă şi nici nu suntem pregătiţi. În plus, vreau să ţin un echilibru şi vreau ca fiecare jucător să fie convins că are şansă de a juca. Dacă aducem un jucător de 100.000 de euro, nu putem ţine acel jucător pe bancă. Împreună cu Cornel Şfaiţer şi cu Leo Grozavu va rebui să găsim soluţii. Oricum vrem să mai aducem nişte jucători, dar din ceea ce ştiu piaţa jucătorilor este foarte slabă.

Aţi început campania de achiziţii? S-a perfectat vreun transfer?

Am avut discuţii, dar majoritatea cluburilor se confruntă cu aceleaşi probleme ca şi noi. În acelaşi timp nu vreau ca la Botoşani să fie un cimitir al elefanţilor unde să se retragă cei ce nu mai au loc în altă parte. Nu am parafat nimic până acum. Sunt nişte contacte cu nişte jucători cu care am vorbit şi în vară, dar nu am nicio propunere concretă de la Leo.

E vorba de jucători de liga I sau a II-a?

Toţi sunt jucători de liga a II-a. E şi unul de liga I, dar care nu prea a jucat la liga I. Nu sunt titulari la liga I care să vină la Botoşani. El trebuie să fi avut probleme cu antrenor, gen cazul lui Frunză ca să vină la Botoşani, altfel nu acceptă.

Încercaţi să mai aduceţi jucători din Africa?

Vreau să mai aduc jucători din Africa, dar nu îi mai aduc iarna. E o chestiune de adaptare. Eu cred că putem avea succes cu ei dar trebuie refăcut traseul lor. Vreau să aduc în aprilie-mai un jucător care să se adapteze la condiţiile de aici, după care să facă o pregătire fizică foarte bună în vară şi din campionatul viitor poate face faţă fără niciun fel de probleme. În condiţiile în care mai vine un jucător valoros, mă gândesc să las să plece unul din cei trei. Nu e normal să ţinem un jucător zece ani la Botoşani. Am avut oferte pentru jucătorii africani, dar le-am declinat pe toate pentru că nu am avut ce pune în loc. Nu poate fi vorba să plece vreun jucător de la FC Botoşani în iarnă, decât dacă antrenorul spune că are o soluţie mult mai bună. Din vară categoric, vom da drumul la doi-trei jucători care şi-au făcut treaba la FC Botoşani şi care merită.

Începe FC Botoşani să arate ca o echipă de liga I, susţinând cantonamentele în străinătate?

Încet, încet trebuie să călcăm pe standardele echipelor mari. Chiar dacă nu eşti acolo, dar trebuie să te gândeşti că trebuie să te pregăteşti ca o echipă de divizia A. Mergem în Antalya, jucăm cu echipe din prima ligă, vara facem un cantonament în Franţa, unde avem condiţii şi meciuri cu adversari puternici. Chiar dacă nu mergem la cele mai luxoase hoteluri, dar este important pentru jucători să facă o pregătire în străinătate, dacât să joace pe la Câmpulung. E o motivaţie în plus şi astfel încep să vină şi alţi jucători la Botoşani, pentru financiar nu cred că alte echipe de divizia B plătesc mai bine ca noi. Nu am rămas, niciun leu datori la jucători. Sorin Frunză, a spus că la Botoşani s-ar întoarce oricând în cazul în care nu va juca la divizia A.      

Care va fi obiectivul pentru retur?

Locul doi-trei. Eu m-aş mulţumi cu o clasare în primele cinci. Nu ştiu dacă putem să ne clasăm pe locul doi, dar cu şansă e posibil terminăm pe acest loc şi să promovăm. Nimeni în afară de Braşov nu ne este superioară. Este o chestiune de şansă, de motivaţie şi de cât de serioşi putem fi.

Este pregătită FC Botoşani să reziste jocurilor de culise?

FC Botoşani este pregătită pentru tot ceea ce înseamnă fotbalul românesc. Nu suntem lorzi, umblăm cu papion şi mergem la arat. Ştim la ce ne-am angajat şi avem toate motivele să credem că nu putem fi prostiţi sau nu putem fi furaţi ca nişte provinciali săraci. Suntem pregătiţi să răspundem la orice. Nu am intrat în jocuri de culise şi nici nu vreau să mă gândesc la aşa ceva, dar nu sunt atât de naiv încât să fim furaţi cu ochii deschişi.

Suntem pregătiţi pentru divizia?

În momentul acesta nu. Nu mă gândesc la starea organizatorică, stadion, locuri de parcare, pentru că aici e clar că nu le avem. Eu vorbesc doar ca echipă. Avem şase-şapte jucători care nu se tem de divizia A. Acum trei ani, toţi din lotul nostru se temeau de divizia A. Dacă o să vadă că joacă Matei la Vaslui, dacă o să vadă că Straton, Kone sau Kano va pleca şi va juca în divizia A, atunci vor fi mai mulţi care vor avea o motivaţie în plus. Până acum nu am avut această comparaţie şi exista o frică. Momentan la nivel de conducere, divizia A e accesibilă.

Există şi pericolul să avem soarta celor de la Tulcea...

La infrastructură sunt câteva proiecte pe care domnul primar le-a privit cu mare seriozitate. Am hotărât să jucăm în retur la Dorohoi şi 99% lucrurile sunt rezolvate, iar stadionul intră într-un proces de renovare. Se schimbă gazonul, ceea ce nu s-a făcut de 30 de ani în Botoşani, se pun scaune, se face o tribună oficială, se face pista şi sunt absolut convins că în vară, vom avea un stadion cochet de divizia B şi bun de jucat în divizia A.

S-a rezolvat problema terenurilor de antrenament?

Terenul de la Victoria este din ce în ce mai bun, iar la Mecanex urmează ca în scurt timp să fie amenajat. Nu a avut Botoşaniul de foarte mult timp, două terenuri de antrenament şi unul de joc. În returul acesta va fi greu, dar din vară, cu ajutor de la primărie şi poate chiar de la Consiliul Judeţean, aproape suntem obligaţi să ne propunem divizia A.

Eraţi acţionar majoritar. De ce aţi mai cumpărat acţiuni la FC Botoşani?

Nu am vrut să le iau. Primăria nu poate să mai deţină acţiuni şi în urma controalelor făcute de Curtea de Conturi, le-a scos la vânzare anul trecut, dar nu a venit nimeni la licitaţie. Eu aş fi luat toate acţiunile anul trecut, dar preţul era prea mare în condiţiile în care erau nişte acţiuni pierzante. Între timp am avut o discuţie cu domnul primar şi am decis să le i-au pentru a nu crea o problemă primăriei, urmând ca primăria să ne ajute financiar prin proiectele de finanţare care este o formă legală.

Vi s-a propus vreodată să vindeţi un meci?

Da. Dar nu am făcut-o.

Vi s-au oferit bani?

Mie niciodată. Mi s-a spus să dăm premii la jucători, dar nu am acceptat. Dacă ar fi o astfel de discuţie nu ar veni nimeni la mine deoarece ştie că nu o să fac asta niciodată, nici eu şi nici Cornel Şfaiţer. Discuţii de astea sunt, să ne ajutăm... Ce să te ajuţi, dacă eşti bun câştigi pe teren. Fotbalul e aşa de viu încât o discuţie de azi nu mai corespunde cu cea de acum trei săptămâni. Eşti altfel în clasament, ai o problemă în club, ai o datorie către cineva...

Sunt reciprocităţi la nivelul diviziei B?

Noi nu am avut şi nici nu ştiu să fi fost în seria noastră reciprocităţi deoarece nu ştiu prea mulţi prieteni printre preşedinţii de club. Acum vreo doi ani, erau patru echipe din Constanţa şi vreo trei din Braşov şi cele mai mari bătălii erau între aceste echipe şi până la urmă, trei din cele patru din Constanţa au retrogradat. Cooperativa aceea de care se vorbea în divizia A, acolo era altceva, acolo erau bătrâni, erau şacali, de ani de zile, care se apărau. În divizia B, sunt mulţi preşedinţi noi, care sunt privaţi şi nu mai ţine. Nu mai vrei doar să stai în divizia B.  (S.B.)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean dat în urmărire națională după ce a încălcat controlul judiciar! (Foto)

astăzi, 10:34
4

Născut în localitatea Todireni, județul Botoșani, bărbatul în vârstă de 62 de ani este dat în urmărire națională.În prezent, Mihai Bălan domiciliază î...

Conferințele Institutului ”A. D. Xenopol” revin la Botoșani!

astăzi, 10:06
31

Cu prilejul unui inedit demers inițiat în 2023, seria de evenimente „De la istoria universală la istoria locală. Conferințele Institutului «A.D. Xenopol» la Botoșani&rdquo...

După o noapte petrecută în pădure, bunica Viorica a fost găsită. Ce le-a povestit polițiștilor!

astăzi, 08:54
489

Polițiștii botoșăneni, cu sprijinul polițiștilor de frontieră, al pompierilor și al jandarmilor, au reușit să o găsească pe femeia de 79 de ani.Peste 70 de polițiști, pompieri, janda...