Steaua a fost depunctată

Steaua a fost depunctată

 Comisia de Disciplină a FederaÅ£iei Române de Fotbal (FRF) a sancÅ£ionat, ieri, Steaua cu ÅŸapte puncte de penalizare în urma scandalului "Valiza", iar patronul grupării din Ghencea, Gigi Becali, a primit ÅŸi o amendă ÅŸi a fost i  

Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal (FRF) a sancţionat, ieri, Steaua cu şapte puncte de penalizare în urma scandalului "Valiza", iar patronul grupării din Ghencea, Gigi Becali, a primit şi o amendă şi a fost interzis pentru doi ani pe stadioane.

Formaţia "U" Cluj a fost de asemenea cu şase puncte.

Patronului Stelei, Gigi Becali, şi preşedintelui de la "U" Cluj, Anton Doboş, li s-a interzis orice activitate legată de fotbal şi accesul pe orice stadion din România pentru doi ani, la care se adaugă câte o amendă de 200.000 de lei pentru fiecare. Implicaţi în scandal, fotbaliştii Gigel Coman şi Petre Marin au fost suspendaţi şi ei câte şase luni şi a primit fiecare câte o amendă în valoare de 180.000 de lei. Membrii Comisiei de Disciplină au considerat nefondată sesizarea FRF în legătură cu Teia Sponte şi Dorin Goga.

Depunctarea nu afectează însă clasamentul. Conform lui Valentin Alexandru, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, depunctarea se va aplica la ediţia 2007-2008, ceea ce însemnă că Steaua rămâne pe locul secund, iar "U" Cluj pe ultimul.

Cele două părţi învinuite, precum şi persoanele implicate, pot face apel în cinci zile de la înştiinţarea oficială ce va fi adresată cluburilor. "A fost o încadrare abuzivă. În mod normal, cauza trebuia să se suspende până la soluţionarea cazului penal. Pe Petre Marin l-au suspendat, probabil, fiindcă este naşul lui Gigel Coman", a spus Cătălin Ciubotă, avocatul clubului Steaua.

Comisia de Disciplină s-a sesizat în acest caz după ce DNA a anunţat, în data de 9 mai, că a început urmărirea penală împotriva lui Gigi Becali pentru dare de mită şi a lui Anton Doboş pentru complicitate la luare de mită, alte două persoane fiind anchetate pentru complicitate la dare şi luare de mită. Cele două persoane sunt Teia Sponte, persoană din anturajul lui Becali - în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la dare de mită - şi Traian Bendorfean, cunoştinţă a lui Doboş, cercetat pentru complicitate la luare de mită. Gigi Becali a oferit prin intermediul Teia Sponte suma de 1,7 milioane euro lui Doboş Anton, preşedintele clubului "U" Cluj, precum şi unor jucători ai acestei echipe, pentru ca, în ultima etapă clubul universitar să facă tot ce este posibil pentru a obţine cel puţin un rezultat de egalitate în meciul cu echipa CFR Cluj, contracandidata Stelei la câştigarea titlului de campioană. În aceste activităţi a fost angrenat şi Traian Bendorfean.

FC Porto exclusă din Liga Campionilor pentru un caz similar

Vicecampioana României riscă să fie exclusă din Liga Campionilor. O decizie similară a fost luată ieri de UEFA în cazul campioanei Portugaliei, FC Porto. În cazul lusitanilor UEFA a luat această decizie după ce s-a dovedit că a oferit mită mai multor arbitri în sezonul 2003/2004. Porto a anunţat într-un comunicat că va face apel la decizia UEFA, pe care o consideră exagerată, dar oficialii echipei nu au mai oferit niciun comentariu referitor la excluderea din sezonul viitor al Ligii Campionilor.

Sursa citată precizează că regulamentul UEFA prevede că un club nu poate evolua în cupele europene în cazul în care s-a descoperit că a influenţat în orice fel rezultatul unei partide.

Preşedintele CFR Cluj, Iuliu Mureşan a soliciat ieri ca Steaua să aibă parte de aceeaşi soartă ca şi FC Porto. "Normal acum ar fi ca Rapid să ia locul Stelei în Liga Campionilor, deoarece am observat astăzi (n.r. ieri) că UEFA a exclus-o pe FC Porto din Liga Campionionilor, tot din cauza unei depunctări în campionatul intern. Cu toate că această decizie este o pată pentru fotbalul românesc, Comisia de Disciplină şi-a făcut doar datoria. Sunt sigur că au avut probe clare ca să ia această decizie", a declarat Iuliu Mureşan.

Managerul sportiv al Stelei, Adrian Ilie, a declarat, ieri, că decizia Comisiei de Disciplină este foarte drastică şi nu îşi explică această hotarâre. "E o decizie prea dură. Nu mă aşteptam la această decizie pentru că nu am găsit motivele pentru aşa ceva. Nu ştiu ce a fost la FC Porto, dar nu cred că vom păţi la fel. În cazul nostru nu cred că a fost un caz de corupţie", a spus Ilie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
256

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
88

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
278

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...