Sportivul botoșănean Alin Alexuc și visul său olimpic la Paris. „Ăsta e testul suprem”

Botoșăneanul Alin Alexuc este cel mai puternic român care poate ajunge la Jocurile Olimpice din 2024, dar până atunci luptătorul de greco-romane are misiunea să obțină „biletul" către Paris la Campionatele Mondiale din Belgrad din septembrie. 

Alin Alexuc-Ciurariu este una dintre cele mai marcante figuri din istoria recentă a luptelor greco-romane din România. Sportivul de 33 de ani are în palmares trei medalii la Campionatele Europene de Lupte (bronzul în 2018 și 2019 și aurul în 2020) și o altă medalie la Mondiale, obținută anul trecut la Belgrad, unde a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului.

Alexuc se întoarce din nou la Belgrad în acest an pentru Mondiale, competiție ce va avea loc între 16 și 24 septembrie. Luptătorul ce va concura la cea mai grea categorie (130 KG) nu se va lupta în Serbia doar pentru o medalie, ci are și o altă miză în joc, și anume calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris.

Sportivul clasat pe locul secund în clasamentul mondial al celor mai buni luptători a mai participat deja la alte trei ediții de Olimpiadă, iar cel mai bun rezultat l-a înregistrat în 2016, la Rio de Janeiro, unde a terminat pe locul 5. Românul se poate califica din nou la Jocurile Olimpice, care vor avea loc de această dată la Paris, iar acesta speră să își îndeplinească visul, și anume să aducă o medalie sub tricolor la luptele greco-romane.

Alin Alexuc a acordat un interviu pentru Eurosport.ro în cadrul căruia a vorbit în detaliu despre dorința sa de a urca pe podium la Paris. De asemenea, sportivul de 33 de ani a discutat și despre turneul ce îl poate califica la Olimpiadă, și anume Campionatele Mondiale din Belgrad din septembrie.

Ce își dorește Alexuc de la Mondialele de Lupte de la Belgrad

Vei participa peste aproximativ o lună la Campionatele Mondiale de Lupte din Belgrad. Care este obiectivul tău principal pentru această competiție?

Obiectivul meu e să-mi mențin podiumul, cum l-am ținut și anul trecut, adică anul trecut am ieșit pe locul 3. Acum sper să fiu în același loc, sau mai sus, să ies pe 1, 2, că mă calific direct la Jocurile Olimpice, cotă-parte pentru calificare. Primii trei se califică direct la Jocurile Olimpice.

Cum arată pregătirea ta pentru un astfel de turneu de calibru mondial?

Pregătirea mea a început cu mult timp înainte, dar acum, îți zic perioada asta, am avut un cantonament de două săptămâni la Izvorani. Am avut vreo șase parteneri din toată lumea și mâine plec în Turcia să mă antrenez cu lotul Turciei, turcul (n.r. Riza Kayaalp) fiind cel mai bun luptător la ora actuală din Europa, de 12 ori campion european. O să stau două săptămâni acolo la ei în Turcia, după din Turcia plec într-un cantonament în Finlanda, de o săptămână, tot așa, o să fie în jur de 200 de sportivi. După aceea, mai sunt 10 zile, încerc să îmi intru în formă pentru Campionatul Mondial. Cum spuneam și înainte, Mondialele vor avea loc la Belgrad, oraș în care tu ai obținut chiar anul trecut prima medalie la o astfel de competiție, se repetă locația.

Cât de mult crezi că va conta faptul că revii într-un loc în care ai mai câștigat o dată o medalie pentru moralul tău înainte de competiție?

Îți dai seama că merg cu moralul sus, acolo m-am simțit cel mai bine, a fost prima mea medalie la Campionatul Mondial și sper să fac aceeași figură frumoasă ca anul trecut.

Tu ai reușit deja să câștigi o medalie de aur la Campionatele Europene. Cât de mult ar însemna pentru tine performanța de a urca pe primul loc și la nivel mondial?

Important e pentru mine la Campionatul Mondial să mă clasez în primii trei ca să mă calific la Jocurile Olimpice și la Jocurile Olimpice mi-aș dori să urc pe cea mai înaltă treaptă. Ar fi o surpriză frumoasă să urc pe cea mai înaltă treaptă la acest Campionat Mondial, după (n.r. titlul de) campion european, poate vine și Campionatul Mondial. Așa am început și la Europene, cu locul 3, locul 3 și am ieșit campion european. După aceea, acum am ieșit locul 3 mondial, sper să prind o finală mondială să am șansa să mă lupt pentru aurul mondial.

Alexuc și visul său olimpic

Cum spuneai și tu, Mondialele vor reprezenta pentru tine o primă șansă să te califici și la Jocurile Olimpice de la Paris de anul viitor. Ce vei simți dacă îți vei asigura „biletul” pentru Olimpiadă încă de pe acum?

Bine, la mine fiind deja a patra ediție a Jocurilor Olimpice dacă mă calific la Paris, e important pentru mine să mă calific de la acest Campionat Mondial, deoarece pot să-mi fac pregătirea foarte bine pentru Jocurile Olimpice. Dacă nu prind calificarea (n.r. pentru Olimpiadă) la acest Campionat Mondial, mai sunt două turnee de calificare, în luna mai și iunie, dar după ultimul turneu mai e o lună sau două până la Jocurile Olimpice. Cum am zis, important e să mă calific de la Mondiale să pot să-mi fac pregătirea aproape un an de zile, să mă pregătesc cum știu eu cel mai bine.

Dacă te vei califica la Paris, va fi a patra ta participare la Jocurile Olimpice, unde cel mai bun rezultat al tău a fost locul 5, la Rio. Care este visul tău în ceea ce privește Olimpiada din 2024?

Visul meu a fost de la 20 de ani, de când m-am calificat la prima ediție a Jocurilor Olimpice: să iau medalie. Ăsta e testul suprem al unui sportiv, să aducă o medalie, e foarte importantă, am și vârsta zic eu. Nu cred că pot să mai duc foarte mult în acest sport și ar fi o medalie binevenită acum la Jocurile Olimpice de la Paris. Mai bine aveam o ediție a Jocurilor Olimpice și luam o Medalie decât să merg la patru și să nu iau nicio medalie, dar mergem cu gânduri bune. Ce să facem, mergem să luăm medalii, ca alte șanse nu avem.

Ce ar însemna pentru tine, dar și pentru întregul sportul românesc o medalie la Jocurile Olimpice?

Pentru mine ar fi testul suprem că nu am făcut lupte degeaba, nu am făcut sport degeaba. Această medalie poate să fie munca mea răsplătită, atâția ani de lupte, 25 de ani de lupte. Pentru România probabil ar însemna mai mult, sunt foarte puține medalii olimpice câștigate de România, acum sper să îmi pui această întrebare, ce înseamnă medalia, după ce o câștig, că înainte mi-e foarte greu să vorbesc de o medalie și ce sentimente aș avea sau ce-ar însemna, că nu am câștigat-o.

Care crezi că va fi „rețeta” unui astfel de rezultat măreț la Paris?

În afară de muncă și disciplină, nu este altă (n.r. rețetă). Performanța nu merge pe ocolișuri, nu ai cum, doar prin muncă și disciplină poți să urci pe cele mai înalte trepte ale podiumului. Nu există ocolișuri, scurtături nu există în acest sport. Și în sportul de performanță (n.r. în general) nu există scurtături, nu ai cum.

Interviul continuă pe Eurosport.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Furtună puternică și ploi în Botoșani: Stâlpi de telefonie și copaci la pământ, fire electrice rupte de vânt! (Foto, Video)

Sunday, 29 September 2024

În localitatea Pomârla, drumul spre Vama Racovăț era blocat parțial de un stâlp de telefonie. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu accesorii specifice, da...

Prefectul Dan Nechifor și șeful ISU Botoșani, verificări la serviciile de permanență din județ! (Foto)

Sunday, 29 September 2024

Prefectul județului, Dan Nechifor, a verificat, în această seară, modul în care au fost puse în aplicare măsurile preventive și de intervenție la nivelul unităților administr...

Polițiștii din Botoșani au năvălit în Centrul Vechi, ce constatări au făcut! (foto)

Sunday, 29 September 2024

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, între orele 18.00-02.00, a fost desfășurată o razie, cu efective mărite, pe raza orașului municipiului Botoșani și a comunelor arondate Secțiil...